Foto: Vojska Srbije

Garda Vojske Srbije izvršila je danas sa Kalemegdanske terase počasnu artiljerijsku paljbu povodom sutrašnjeg praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Ukaz o izvršenju počasne artiljerijske paljbe doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Počasna artiljerijska paljba izvedena je iz šest oruđa sa po 10 plotuna. Paljbu je izveo Počasni bataljon Garde Vojske Srbije.

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik od 2011. godine, svečano i na najvišem nivou se obeležava posebno u zemljama pobednicama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu i Belgiji.

Dan primirja, kao državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 časova potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se od 2012. godine kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cveta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena – cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Počasna artiljerijska paljba je vojna počast koja se izvršava prilikom zvaničnih poseta šefova stranih država Srbiji, pri održavanju vojnih parada, proslava državnih i vojnih praznika i obeležavanja značajnih datuma ili događaja u Republici Srbiji.

Sama aktivnost uvek je praćena ceremonijalnim radnjama – svečanost počinje komandom za dizanje zastave i intoniranjem himne. Posle toga čita se naredba predsednika Republike za izvršenje počasne artiljerijske paljbe. Zatim oficir koji komanduje paljbom naređuje izvršiocu počasne artiljerijske paljbe da se izvrši paljba sa onoliko plotuna koliko je određeno naredbom predsednika države.

Dizanje zastave i čitanje naredbe traje oko tri minuta – pre samog izvršenja paljbe – i prvi plotun se ispaljuje u tačno naređeno vreme. Po izvršenju počasne artiljerijske paljbe spušta se zastava.

Smisao počasne artiljerijske paljbe je da najavi svečanost povodom državnih i vojnih praznika, spajajući duh prošlih vremena sa savremenim događajima, podsećanjem na značajne istorijske trenutke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare