Foto: Nenad Mihajlović, Dragan Mujan, Goran Srdanov/Nova.rs

Suđenje bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću, čiji je slučaj nedavno dospeo u fokus javnosti nakon što je otkriveno da je bio na meti špijunskih softvera koje koristi Bezbednosno-informativna agencija, nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Malešić je optužen za organizovani kriminal, odnosno za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem, a tužilaštvo ga tereti da je primao brojne poklone od okrivljenih pripadnika kriminalne grupe koju je navodno predvodio.

Kako je pisao portal Nova.rs, biznismen Dženan Kujović, koji je označen kao pripadnik grupe koju je organizovao Malešić, imao je zadatak da okrivljenom Malešiću i okrivljenom Ljubomiru Stanišiću, kao pripadniku organizovane grupe, preda obećanu finansijsku korist u novcu i poklonima tako što je u periodu od 5. jula 2018. godine do 4. aprila 2022, kontinuirano davao novac Malešiću i njegovom sinu U. M.

Takođe, davao je i materijalna dobra za izgradnju splava na Savi i opremanje stambenih objekata i uređenje porodičnog imanja u selu Vinicka u opštini Prijepolje, plaćajući usluge, radove i opremu preko računa privrednog društva „Matador šped“.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Naime, kada je reč o Malešićevom sinu, reč je o novcu za stipendiju.

Malešić se tereti da je za usluge koje je činio dobijao materijalnu korist, te da je novac ulagao u opremanje nekretnina koje poseduje.

Pročitajte još:

Sa druge strane, kada je reč o opremanju stambenih objekata navodi se u optužnici sledeće: avgusta 2021. godine plaćen je nameštaj u iznosu od 713.000,00 dinara u korist računa DOO „Dalas nameštaj“ Tutin koji je isporučen u tom periodu Malešiću za koji je izdat račun koji glasi na kupca „Matador šped“ iz Prijepolja u kojem je navedeno, na osnovu fiktivne otpremnice, da su isporučeni reflektori od 15 komada belih i 265 komada crnih, plaćen kotao za grejanje na pelet snage 35 KW, sa pratećom opremom i montažom koji je ugrađen u kuću Malešića u selu Vinicka.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Takođe, plaćen je i građevinski i drugi materijal za vodovodne instalacije koji je preuzimao brat okrivljenog Malešića, februara 2022. godine.

Malešić je imao saznanja o tome šta mu se sprema neposredno pred hapšenje, te je to na sve načine pokušao da izbegne. U više navrata je slao poruke Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa namerom da ga sačuva od hapšenja.

Prvu poruku je Malešić Andreju Vučiću poslao 13. decembra 2021. godine u 9.09 ujutru.

„Dobro jutro. Da li mogu da Vas pozovem?“, pita Malešić osobu koja je u optužnici protiv Malešićeve grupe označena kao Andrej Vučić. U optužnici međutim nije navedeno da li mu je i šta odgovorio Vučić.

Andrej Vučić Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Potom mu šalje još jednu poruku sledeće godine, 4. aprila 2022 u 16.52: „Izvini, znam da si u haosu… Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred“.

Identičnu poruku istog dana, samo nekoliko minuta kasnije, šalje tadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, o čemu ga i obaveštava.

Miloš Vučević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.

Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?

Malešić: Da. Krenuo u CG.

Vučević: Bagra. Na granici?

Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.

Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.

Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.

Potom se, kako je navedeno u optužnici u koju smo imali uvid, obraća putem aplikacije Signal i SMS poruka i kontroverznom biznismenu sa Kosova Zvonku Veselinoviću, kog obaveštava da je sa nekim razgovarao, ali ne i sa kim.

Zvonko Veselinović Foto:MUP Srbije

Veselinović: Rekao sam mu da je Vesko sve namontirao. Jel sve ok, šta se dešava? Kum te pozdravlja. Izgoreo i on. Pita da li da se umeša i zove.

Malešić: Jel zvao?

Veselinović: Zovi me kad te puste.

Malešić organizator grupe

Podsetimo, Slobodan Malešić se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tri krivična dela trgovine uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Pored Malešića optuženi su i policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Stanišić, za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i trgovinu uticajem, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević za krivična dela udruživanje i zloupotreba službenog položaja.

Privatni preduzetnik Dženan Kujović, koji je i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, optužen je za udruživanje i tri krivična dela trgovina uticajem, dok su Darko Savić i Ivan Pavlović optuženi za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je ranije saopštilo tužilaštvo, Malešić se tereti da je organizator ove kriminalne grupe i da je koristeći svoj službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

VIDEO: Mediji objavili poruke: Kako je od Đukanovića i Andreja Vučića tražena zaštita za Malešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare