Milena Božović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Tužiteljka Milena Božović iz beogradskog Višeg javnog tužilaštva, jedna od potpisnica građanske incijative „ProGlas“, nalazi se već nedeljama u nemilosti režimskih tabloida ali i svog šefa Nenada Stefanovića, koji joj je nedavno oduzeo predmet ubistva MMA borca Stefana Savića. Oduzimanje predmeta pratila je negativna kampanja u režimskim medijima protiv Božovićeve, koja slovi za vrsnog stručnjaka u pravosudnim krugovima.

Božovićeva nije ni dobila pismenu odluku o oduzimanju predmeta, a ista je već uveliko osvanula u režimskim medijima. Simptomatično ili ne, u saopštenju dostavljenom režimskim tabloidima pominju se i nezavisni mediji, ali i gostovanje tužiteljke na televiziji N1.

Kako je saopšteno, rukovodstvo Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je odluku da se zbog narušenog poverenja javnosti od tužiteljke Milene Božović oduzme vođenje istrage protiv V. G. i M. D., osumnjičenih za krivično delo teško ubistvo, odnosno brutalno ubistvo MMA reprezentativca Republike Srbije S. S. i teško ranjavanje S. M.

Milena Božović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Odluka je, kako saznajemo, doneta iz razloga gostovanja tužiteljke Božović 13. marta 2024. godine u jednoj emisiji tajkunske televizije, u kojoj je između ostalog u najavi emisije predočeno kako se ovaj predmet navodno zloupotrebljava za obračun sa “nepodobnom tužiteljkom”, a ova teza je potencirana i tokom emisije. Takođe, i zbog navoda u jednom dnevnom listu od 26. februara 2024. godine o tome da javni tužilac Milena Božović nije izašla na uviđaj gore pomenutog brutalnog ubistva, kao i zbog propusta prilikom predlaganja pritvora za osumnjičene koji su u bekstvu“, navode režimski mediji.

Pročitajte još:

Kažnjavanje „nepodobne“ tužiteljke Milene Božović usledilo je dan nakon njenog gostovanja na televiziji N1, gde je izjavila da bi tužilaštvo trebalo da reaguje i formira predmet u vezi slučaja „Mala Krsna“ – navodnog izbornog inžinjeringa i prijavljivanju glasača u organizaciji aktivista Srpske napredne stranke (SNS) iz ovog sela iz okoline Smedera na beogradsku opštinu Voždovac.

Foto: N1

Takođe, ovom potezu VJT prethodila je negativna kampanja u jednom režimskom mediju protiv Božovićeve, u kojoj se tvrdilo da je ona odbila da izađe na uviđaj nakon ubistva MMA borca na Dorćolu.

Ipak, istina je bila potpuno drugačija.

Kako za Novu otkrio ranije izvor iz beogradskog pravosuđa, u pitanju su neosnovani i očigledno zlonamerni medijski navodi koji imaju za cilj da naruše profesionalni integritet tužiteljke Božović i u javnosti stvore utisak da je postupala nezakonito i nanela štetu istrazi koja je pokrenuta nakon nasilne smrti jednog mladića.

Foto

Tužiteljka Božović bila je dežurna u noći između subote i nedelje kada se u Beogradu dogodilo više obračuna u kojima su korišćeni noževi, od kojih je jedan, nažalost, prerastao u slučaj ubistva srpskog reprezentativca Stefana Savića. Režimski tabloidi prozvali su tužiteljku Božović jer nije prisustvovala uviđaju nakon što je MMA borac napadnut, svesno prećutkujući da je u tom trenutku on i dalje bio živ, odnosno da se nije odvijao uviđaj ubistva već ranjavanja.

„Kada je policija obavestila tužiteljku da je došlo do obračuna noževima na Dorćolu, Stefan Savić je i dalje bio živ i Hitna pomoć ga je prevezla u Urgenti centar. U tim okolnostrima događaj se i dalje nije vodio kao ubistvo već nanošenje teških povreda, pa je tužiteljka, shodno Zakonu o krivičnom postupku i svakodnevnoj praksi, policiji naložila telefonom ono što se u ovakvim slučajevima radi: da se fiksiraju tragovi krvi, fotografišu drugi dokazi koji bi se zatekli na mestu obračuna, izuzmu snimci sigurnosnih kamera i slično. Dakle, u tom trenutku, to nije bilo mesto ubistva, već mesto napada nožem “, rekao je sagovornik Nove ranije.

Milena Božović Foto: Insajder

Inače, tužiteljka Milena Božović u više navrata otvoreno se suprotstavila šefu Nenadu Stefanoviću, zbog čega se stiče utisak da iza nedavnih poteza VJT zapravo stoji lični sukob Stefanovića sa tužiteljkom.

Naš sagovornik podseća da je u pitanju jedna od nekolicine tužiteljki iz beogradskog VJT koje su se suprotstavile glavnom tužiocu Stefanoviću, zbog čega punih godinu dana trpe razne vidove pritisaka i progona, a neretko i tabloidnog linčovanja.

Nenad Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ono što se neretko može čuti jeste da tužiteljka Božović od dolaska Stefanovića trpi neprekidan progon u VJT.

Pritisci su se pojačili i nakon što je javno potpisala „ProGlas“, i bila govornik na tribinama koje su se održavale širom Srbije.

U pravosudnim krugovima, tužiteljka Božović slovi za vrsnog stručnjaka. Sem tužiteljke Božović progon trpe i Bojana Savović i Jasmina Paunović, koje su u više navrata istupale javno i govorile o nepravilnostima u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

VIDEO: Tužna sam što sam uvučena u to blato“: Šef VJT protiv tužiteljke Savović podneo 11 prijava za nedelju dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare