Foto: Shutterstock

Nepunih 14 meseci nakon što je u kući na velikogoričkom području pet puta nožem ubola muža S. M. (48), na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, osuđena je Z.M. (50), državljanka Srbije koja živi u Belgiji. Sudsko veće osudilo ju je na godinu dana zatvora s četvorogodišnjim rokom provere, a u slučaju da prekrši moraće u zatvor, no tad će joj boravak iza rešetaka biti umanjen za 40 dana koliko je provela u istražnom zatvoru odmah nakon počinjenja kaznenog dela.

Iako ju je tužilaštvo prvobitno teretilo za „pokušaj ubistva“, nakon što je u sudnici iznela dramatičnu odbranu, kvalifikacija je svedena na „pokušaj ubistva“. Na kraju je oslobođena plaćanja sudskih troškova i angažovanja advokata po službenoj dužnosti. A s obzirom na to da je nakon izricanja osuđujuće presude optužena odustala od žalbe, kao i tužilaštvo, uslovna osuda je odmah postala pravosnažna.

Optužena je sat vremena, kroz suze, detaljno opisivala patnje koje je doživela tokom 32 godine suživota sa nasilnim mužem, zbog kojih je u više navrata bežala od kuće i tražila utočište u sigurnim kućama u Belgiji. Ali uvek ju je pronalazio.

„Kriva sam. Taj 13. maj prošle godine za mene je najgori dan u mom životu. Bila sam nesrećna i nije mi drago radi toga, ali ja sam ga ubola nožem braneći svoj život jer bi u protivnom bila ispod zemlje. Ukupno me četiri dana držao vezanu od tavana do dnevnog boravka i spavaće sobe. A tog dana totalno je poludeo, počeo je da skače po kući i planirao je da me se reši. Udarao me je šakom po glavi, a kako sam se držala za fotelju, setila sam se da je kod naslona nož“, rekla je u svoju obranu Z. M. dodavši kako je nakon toga usledilo ono što nikako nije priželjkivala. Uhvatio ju je rukom za kosu i krenuo da je vuče, pa ga je, dok se branila, ubola nožem i potom pobegla iz kuće da potraži pomoć tako da je život njenog supruga pravovremeno spašen u bolnici.

Trpela zlostavljanje

Zlostavljanje supruga, koje je doživela tokom više decenija, veštaci su, koordinisanim psihološkim i psihijatrijskim pregledom i primljenom dokumentacijom, iz koje je vidljivo da se od njega skrivala u sigurnim kućama u inostranstvu i da je često bila prekrivena modricama, da je u stanju dugotrajne patnje uzrokovane dugotrajnim zlostavljanjem koje je rezultiralo njenim hroničnim PTSP-om.

S.M., suprug optužene, jedva je preživeo povrede. Zadobio je po jednu ubodnu ranu u desnu stranu grudnog koša i stomaka, a tri u zadnjicu. On je istražiteljima negirao da ju je danima držao vezanu na tavanu, „možda 15-ak minuta da bi mu dala neke odgovore“.

„Sišli smo sa tavana u dnevnu sobu. Ona je sela u fotelju, a ja sam krenuo prema toaletu. Odjednom je ustala i ubola me nožem. Sakrila je nož u rukav. Hteo sam da joj ga uzmem, ali mi je posekla ruku i ubola me nekoliko puta u stomak. Pao sam i video da ona izlazi i otišao sam na balkon da tražim pomoć. Izgubio sam svest i posle pet dana sam se probudio u bolnici“, rekao je oštećeni, negirajući da je i tog dana kao i prethodnog dana zlostavljao suprugu.

Međutim, stvari pronađene u kući tokom pregleda, poput lanca sa katancem i ključevima, i metalnog lanca pričvršćenog za krovnu gredu, piše Jutarnji list.

Bonus video: Hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare