Foto: Shutterstock, Nova.rs, Privatna arhiva

Pripremno ročište povodom smrti Zorana Nedeljkovića (61), koji je preminuo 29. maja od posledica brutalnog prebijanja koje se dogodilo mesec dana ranije na Zvezdari, održano je danas u Prvom sudu u Beogradu. Kako Nova.rs saznaje, glavni pretres je zakazan za 17. april.

Među dokazima koji se nalaze u optužnici je i snimak sa nadzornih kamera komšijske kuće koji govori sve suprotno onome što piše u optužnici koju je ranije podigao tužilac Višeg javnog tužilaštva Dragan Danilović, a koji je prema našim saznanjima, slučajno ili ne, izostavio snimak prilikom slanja predmeta u Prvi osnovni sud.

„Naknadno su tužilaštvo i sud obavešteni o postojanju snimka od oštećene strane, a na današnjem ročištu je rečeno da će snimak biti uvršten kao dokaz. Nakon ove odluke suda, okrivljeni Nikola Š. je izjavio da se seća da je sada pokojnog Zorana šutirao, odnosno naveo je da je to učinio dva puta“, navodi naš izvor.

Zoran Nedeljković Foto: Privatna arhiva

A šta se vidi na snimku?

Prema informacijama do kojih je ranije došao naš portal, postojao je niz neslaganja u samoj optužnici koju je tužilac Višeg javnog tužilaštva Dragan Danilović podigao protiv napadača Nikole Š. i dokaznom materijalu, konkretno snimku koji je uzet sa nadzornih kamera sa komšijske kuće.

„U jednom trenutku, otac, majka i Nikola Š. kreću ka kući, a Zoran i dalje stoji ispred kapije. Tom prilikom im je nešto verovatno dobacio, što se ne čuje na snimku, a zatim se vidi kako se Nikola Š. zaleće, otvara kapiju i unosi u lice Zoranu. Iako je Nikola Š. prvobitno izjavio da je on odgurnuo Zorana, na snimku se vidi kako žrtva kreće rukom ka njegovim grudima, najverovatnije da ga odgurne, ali ga optuženi udara u glavu. Zoran gubi ravnotežu i pada tako da mu noge ostaju na trotoaru, a gornji deo tela u njihovom dvorištu. Ne vidi se jasno da Nikola Š. šutira Zorana, ali se vidi kako zamahuje nogom u predelu Zoranove glave, i kako Zoranovo telo odskače od zemlje“, rekao je ranije izvor portala Nova.rs, prepričavajući šta se nalazi na pomenutom snimku.

Kamere sa komšijske kuće na Zvezdari koje su snimile brutalno prebijanje Zorana Nedeljkovića Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sledeći, i možda najvažniji, trenutak na snimku jeste onaj u kome se jasno vidi kako je osumnjičeni Nikola Š. zadobio lake telesne povrede koje su mu konstatovane.

„Nikola Š. kako se jasno vidi na snimku pesnicama sam sebe udara više od pet puta u predelu glave sa leve strane. Njemu su na pregledu konstatovane povrede glave. Iako je Nikola Š. sam izjavio sledeće: „Uhvatio me je za vrat i počeo da me davi, udario me je pesnicom u glavu“, snimak sa komšijske kuće ove navode apsolutno demantuje“, dodao je svojevremeno naš sagovornik.

Sa druge strane, optuženi Nikola Š., i njegova majka D. Š. koja je svedok u ovom slučaju, ranije su dali sramne iskaze.

„On se brani izjavljujući kako je Zoran bio u teškom alkoholisanom stanju, kako ih je sve vređao, psovao i pretio, unosio im se u lice, kako su pomislili da on u torbici nosi pištolj pa su se uplašili za svoju bezbednost. Nikola je izjavio da je Zoran prvi počeo da davi i udara, a on ga je, koliko se seća, u samoodbrani udario otvorenom šakom samo jednom u predelu lica. Negirao je da ga je šutirao“, naveo je ranije naš izvor.

Snimak pokazuje suštu suprotnost od onoga što su optuženi i njegova porodica tvrdili – rekli su da je Zoran bio pijan, da je ušao u njihovo dvorište, da ih je prvi napao… Zapravo, sve suprotno snimku.

Pomenute činjenice, kao i snimak sa kamera komšijske kuće koji je dostavila policija, nisu bile dovoljne da se osumnjičenom za prebijanje odredi pritvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar