Foto: Instagram 192_rs, Facebook, Goran srdanov.rs

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prošle nedelje na magistralnom putu Čenej - Sirig poginuo je bračni par Aleksandar L. (50) i Snežana L. (49). Oni su stradali kada je na put istrčala srna, koju je vozač udario, a potom prešao u suprotnu kolovoznu traku i podleteo pod kamion. Ovo nije prvi put da se nesreće dešavaju zbog divljih životinja, a portal Nova.rs otkriva ko je kriv ukoliko do toga dođe.

Neverovatna saobraćajna nesreća dogodila se 9. aprila ujutru, na magistralnom putu Čenej – Sirig, kada je poginuo bračni par koji se nalazio u automobilu marke „ford“. Do tragedije je došlo kada je na put istrčala srna, koju je „ford“ udario, a potom je automobil prešao u suprotnu kolovoznu traku i direktno se sudario sa kamionom. Muž i žena ostali su na mestu mrtvi, automobil je potpuno uništen.

Pročitajte još:

Postavlja se pitanje ko je kriv za tragediju, koja nažalost, nije prva takve vrste u Srbiji. Ukoliko na put istrči domaća životinja, kriv je vlasnik i on snosi štetu i eventualnu krivičnu odgovornost. Ali, šta kada je upitanju divlja životinja?

„Ukoliko je u blizini lovište, sa čijeg područja je divljač došla, krivicu snosi njihova lovočuvarska služba, jer nije dobro obezbedila lovište. Ipak, ako u blizini nema lovišta, odgovornost bi trebalo da snosi preduzeće koje se brine o putevima. U ovom konkretnom slučaju, treba utvrditi ko je odgovoran za tu deonicu puta“, objašnjava veštak i profesor za bezbednost u saobraćaju Milan Vujanić.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Po njegovim rečima, nema veze da li je ta deonica puta obeležena znacima koji upozoravaju da postoji mogućnost da se divlje životinje nađu na putu.

„Srndać ili divlja svinja mogu izuzetno brzo da se kreću. Vozač automobila ne može da bude kriv, jer kolika bi trebalo da bude brzina prilagođena da bi se izbegao takav sudar? U kom pravcu bi trebalo vozač da gleda, levo ili desno? Pri brzini od 80 kilometara na sat potrebno je između 4 i 5 sekundi da se vozilo zaustavi, a životinja se na putu nađe u deliću sekunde“, objašnjava Milan Vujanić.

Milan Vujanić, Komitet za bezbednost saobraćaja

Sa druge strane, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja slaže se da vozači praktično nemaju šanse da izbegnu divljač koja im se nađe na putu.

„Jedino da mile, pa čak ni tada to ne bi bilo u potpunosti moguće. Imali smo slučaj da je pre nekoliko godina u Surčinu poginuo čovek kada je naleteo na konja i za to je odgovarao vlasnik, koji nije dobro obezbedio životinju koja je pobegla na put. Ukoliko je divlja životinja, odgovorno je lovačko društvo, ukoliko u blizini postoji lovište. Ali, čak i tada, može se utvrditi ko treba da plati eventualnu nastalu štetu, ali je nemoguće utvrditi eventualnu krivičnu odgovornost“, navodi Okanović.

Znak divljač na putu Foto:Shutterstock

„Životinje migriraju i prelaze puteve, na kojima uglavnom ne postoji nikakva fizička barijera. Dobro rešenje su našli u pojedinim zemljama Zapadne Evrope, gde su putevi ograđeni, ali su ostavljeni zeleni koridori, nadvožnjaci koji su pošumljeni i preko kojih divljač može slobodno da migrira“, objašnjava Damir Okanović.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo bračni par na Pančevačkom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar