Foto: HANS PUNZ / AFP / Profimedia, Shutterstock

Identifikacija muškarca, za kog se sumnja da je Srbin ili Crnogorac, čije je telo u poodmakloj fazi raspadanja pronađeno u jednom stanu u Beču i dalje traje, a čitav slučaj otežava stanje u kom je zatečen. Veruje se da će DNK uzorak moći da pruži bolji uvid u to ko je muškarac i šta mu se dogodilo, a u međuvremenu ne prestaju da isplivavaju jezivi detalji slučaja. Prema pisanju tamošnjih medija, utvrđivanje identiteta otežava i činjenica da su žrtvi odsečeni prsti.

Stravičan slučaj otkriven je prošle srede, kada su pripadnici Odeljenja za borbu protiv droga u bečkom Otakringu upali u jedan objekat zbog sumnje da se u njoj nalazi plantaža za uzgoj marihuane. Te sumnje su se i obistinile, ali ih je u toaletu tog objekta sačekao stravičan prizor – telu muškarca, u poodmakloj fazi raspadanja, zatečeno je u kadi, sa brojnim, vidnim povredama najverovatnije nanetim oštrim predmetom. Na osnovu onoga što su policajci zatekli na licu mesta može se zaključiti da je žrtva pre ubistva bila brutalno mučena.

Ilustracija Foto: EPA/BERND SETTNIK

Brutalno mučen

U prilog tome idu i navodi iz medija u Austriji da je pored kade nađena i stolica za koju se veruje da je korišćena prilikom mučenja.

Okolnosti zločina i činjenica da je žrtva teško zlostavljana sugerišu da bi moglo da se radi o mafijaškom ubistvu, a austrijski Kurir precizira da su muškarcu odsečeni prsti kako bi se onemogućila identifikacija putem otisaka prstiju. Ipak, niko do komšija, sa kojima su razgovarali austrijski novinari, nije poznavao čoveka koji je živeo u stanu.

Plantaža marihuane

U stanu u kom su policajci zadruženi za borbu protiv droge pronašli telo, nađena je zaista i plantaža za uzgoj marihuane, sa svom neophodnom pratećom opremom. Zbog toga se sumnja da je ubijeni muškarac bio čuvar ove laboratorije, te da je bio deo narko-bande. Ipak, zvanične potvrde o ovome su izostale tokom vikenda, pošto tužilaštvo i Direkcija bečke državne policije detalje slučaja još drže u tajnosti, verovatno kako istraga ne bi bila ugrožena. Za sada je sigurno da se slučaj ispituje kao delovanje organizovane kriminalne grupe.

U ovom slučaju, istražitelji sumnjaju da bi moglo da se radi o ubistvu u narkomafijaškom miljeu sa Balkana. Počinioci iz Srbije i Crne Gore u više navrata su iznajmljivali kuće širom Austrije, a posebno u Beču i Donjoj Austriji, kako bi gajili velike količine kanabisa u stanovima, podsetio je OE24. Nedavno je policija razbila srpsko-bosansku grupu koja je posedovala dva objekta za uzgoj kanabisa u Genserndorfu i Badenu, dok su imali i jedan stan u Beču u kom su skladištili narkotike.

Slučaj podsetio na Dekstera

Da je srpska kriminalna dijaspora sa godinama ojačala, pokazuje i akcija austrijske policije iz 2021. godine, koja je obuhvatala čak 10.000 osoba i nosila je kodno ime „Ahilej“.

Ipak, ni sami policajci nisu očekivali ono sa čime su se suočili, a to je ozbiljno organizovana i izuzetno surova kriminalna organizacija čiji metodi su bili brutalni.

Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

„Govorimo o slomljenim kostima, mučenju, zlostavljanju, ubistvu, de fakto pogubljenjima, uključujući uklanjanje raznih udova… To se dešava usred Evrope. I ne želim da isključim da se to dogodilo i u Beču“, kazao je ranije u intervjuu za Radio O1, inspektor Danijel Lihteneger, jedan od glavnih inspektora koji se bavi narkoticima u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije.

Kada je saopšten identitet uhapšenih, sve je postalo jasnije, jer se u rukama austrijske policije našao i Dario Đorđević zvani Dekster, koji je kasnije osuđen na 11 godina zatvora. On je bio bliski saradnik ozloglašenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića , ali je u jednom trenutku nestao i čak se sumnjalo se da je ubijen sve dok nije lociran u Austriji.

Dario Đorđević Dekster uhapšen je u junu 2021. zajedno sa još 80 osoba u Austriji, a reč je o jednom od vodećih članova srpsko-crnogorske narko-grupe, koja se bavi distribucijom droge po teritoriji čitave Austrije.

Bonus video: Uviđaj nakon ubistva u Zemunu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar