Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Suđenje Aleksandru Jovičiću, bivšem predsedniku Gradske opštine Palilula i člana Srpske napredne stranke, po optužbama da je omogućio nelegalne građevinske radove u pomenutoj opštini i prisvojili veći iznos novca, konačno je danas održano nakon što je više puta dosad odloženo. Na današnjem pripremnom ročištu čitana je optužnica, a slučaj malverzacija u opštini Palilula počeo je pompeznim hapšenjem Jovičića i osudom kolega iz SNS-a, a onda je nastupio muk.

Nakon što je pročitana optužnica, tužilac je predložio dokaze, a naredno suđenje zakazano je za 30. oktobar, kada bi trebalo da se Jovičić izjasni o krivici.

Nekadašnji prvi čovek Palilule, Jovičić priveden je juna 2021. godine, i u pritvoru je proveo dva meseca, nakon čega je pušten u kućni.

On se tereti da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula Dražena Vujića da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Aleksandar Jovičić Foto:E-Stock_aleksandar_nalbantjan

Ubrzo nakon hapšenja, on je dao ostavku na poziciji u Paliluli, a NIN je pre izvesnog vremena otkrio detalje optužnice protiv njega. Jovičića tužilaštvo tereti da je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata.

#related-news_0

Kako je NIN ranije pisao, prema zapisniku policije, kod Jovičića je prilikom pretresa 3. juna 2021. pronađeno 311.545 evra, 5.000 američkih dolara, 10,6 miliona dinara, a sutradan je pronađeno još 200.000 dinara. Takođe, pronađeno je i pet ručnih satova, čiju je vrednost veštak procenio na 2,3 miliona dinara.

Aleksandar Jovičić, hapšenje, privodjenje, opština Palilula
Aleksandar Jovičić Foto: Nova.rs

Jovičić se branio da je držao ušteđevinu od 90.000 evra. Rekao je da je do te ušteđevine došao jer je od oca nasledio 30.000 evra, a da su on i supruga na svadbi dobili 40.000 evra, kao i da su štedeli.

Pompezno hapšenje

Ono što je interesantno jeste da je Jovičić pompezno uhapšen, a u više navrata govorilo se i da je to odmazda za činjenicu da je bio blizak struji Nebojše Stefanovića u Srpskoj naprednoj stranci. Stefanović se u to vreme uveliko nalazio u nemilosti svojih stranačkih kolega.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Hapšenje Jovičića usledilo je u tom periodu, a režimski tabloidi su danima pisali o njegovog privođenju i na teret mu stavljali čak i ono za šta se optužnicom ne tereti.

Osuda kolega iz SNS-a

Kako to obično biva, ubrzo nakon hapšenja, usledila je i kritika od strane njegovih kolega iz stranke. Kolege iz SNS-a nisu štedele reči na Jovičića, a ponajmanje advokat Vladimir Đukanović, koji ga ni manje-ni više, sada brani u postupku.

Vladimir Đukanović Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Za njegovu grešku, ako se to tako može nazvati, kriv ja najviše on, ali ima i naše krivice. Naša je krivica što nismo umeli do kraja da ga usmerimo i oblikujemo kao kvalitetni politički kadar. Imao je apsolutno sve predispozicije, poverenje stranke i pre svega predsednika. I to kakvo poverenje. Ipak, onog momenta kada je umesto poslaničkog mandata, gde se realno brifuješ i oblikuješ da budeš političar, odlučio da postane predsednik opštine i kada mu je ta želja ispunjena, znao sam da je vrag odneo šalu. Očito je bilo da ga politika baš mnogo i nije zanimala, odnosno da ga je zanimala do određenog nivoa koji može da donese određene benefite. Isuviše mlad, željan mnogo toga, a blizu pekmeza kakav se kuva na teritorijalno najvećoj opštini u Beogradu. Ne ide to, dragi prijatelji. Realnost da makar malkice ne lizne pekmez bila je ravna tome da na Severnom polu bude plus četrdeset. A onda… Onda to se osladi, umesto da se lizne, pekmez se kuša kutlačama, pa se trpa u tegle i na kraju doživiš da te s lisicama izvedu iz te opštine, sa sve rukama u pekmezu do ramena“, pisao je, između ostalog, davne 2021. godine Đukanović u kolumni.

Ulazak Đukanovića u postupka

Ubrzo je došlo do obrta, pa je tako funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), advokat Đukanović, inače bliski saradnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ušao u postupak i sada zastupa Jovičića.

Đukanović se nalazi u gotovo svim predmetima, u kojima je upitna uloga državnog vrha. Jedan od njih je i slučaj „Jovanjica“, odnosno postupak za najveću plantažu opojne droge u ovom delu Evrope, u kojem Đukanović zastupa vlasnika imanja Predraga Koluviju.

Takođe, odnedavno je i advokat Dijane Hrkalović, nekadašnjeg državne sekretarke MUP, kojoj se sudi za trgovinu uticajem.

Odugovlačenje postupka

Simptomatično je i da je pripremno ročište u slučaju protiv nekada prvog čoveka opštine Palilula u više navrata odlagano. Dosad je bilo nekoliko pokušaja da se održi, ali je u poslednjem trenutku došlo do promene, što je može pripisati lukavoj odbrani Jovičića.

Stiče se utisak kao da je reč o odugovlačenju postupka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare