ilustracija Foto skyecceurope.com; shutterstock By Moon Splinters ; shutterstock

KRIK u najnovijem istraživanju o Skaju u Srbiji otkriva ko su bili distributeri pomenutih telefona u našoj zemlji. U tom kontekstu pišu i o Nišliji Miodragu Kostiću koji je, kako tvrde, sa suprugom bio jedan od distributera Skaja u Srbiji. Kostić je bio važan prodavac Skaja, a bio je uključen i u kriminal.

Kako KRIK piše, policajci iz Uprave kriminalističke policije Beograda sredinom januara prošle godine krenuli su na bitan zadatak u Niš.

Uputili su se da, između ostalog, pretresu kuću u ulici nazvanoj po Lelici Kostić, nekadašnjoj predsednici niške Opštine Crveni Krst. Kostić je bila funkcionerka Srpske radikalne stranke i uhapšena je 2013. godine pod sumnjom da je oštetila opštinski budžet za 3,5 miliona dinara. Nije joj se sudlio jer je preminula 2015, a dve godine kasnije gradska vlast ulicu je nazvala po njoj.

Policajci su u toj ulici tražili njenu porodičnu kuću. Sumnjali su da su Kostićkin sin Miodrag i njegova nevenčana supruga Sanja Petković bili važni prodavci „skaj” telefona u Srbiji. Ove informacije stigle su srpskom tužilaštvu od francuskih kolega.

Sem što je navodno prodavao telefone, Kostić je bio uključen i u kriminal.

Upali sa buketima u banku, pa je opljačkali

U javnosti se proslavio po nesvakidašnjoj pljački Vojvođanske banke u centru Niša 2010. godine. On i dvojica saradnika ušli su u banku krijući lica buketima cveća.

Sem cveća, nije bilo ničeg drugog romantičnog u ovoj pljački – pucali su iz pištolja i na kraju ukrali oko 40 miliona dinara. Napravili su, međutim, jednu grešku. U nameri da unište tragove, pokušali su da zapale automobil koji su koristili za bekstvo, ali se vatra ugasila i policija je uspela da ih identifikuje.

Nađeni DNK tragovi otkrili su da je, osim Kostića, u pljački učestvovao i niški kriminalac Petar Jovanović zvani Peca Pitbul koji će deceniju kasnije biti deo tima koji je škaljarski klan poslao u Ukrajinu da likvidira Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Za razliku od Jovanovića kog je policija uhapsila i koji je odslužio osam godina zatvora, Kostić je godinama bio neuhvatljiv i krio se po Evropi. Uhapšen je tek 2020. godine u Španiji, nakon čega je izručen Srbiji. Sa tužilaštvom se nagodio na pet godina zatvora.

Sem pljačke, kako pokazuju poruke koje je Kostić razmenjivao na „skaj” aplikaciji tokom 2019. godine, bio je uključen i u trgovinu drogom.

„Kako ti se sviđa koka (sleng naziv za kokain)?”, „Ne možeš naći čistije od toga” – Kostićeve su poruke koje je francusko tužilaštvo citiralo u dokumentima iz istrage protiv čelnih ljudi „Skaja”. U porukama je razmenjivao i fotografije oružja, kao i laboratorije u kojoj se gajila marihuana.

Foto: MUP Srbije

Francusko tužilaštvo utvrdilo je da je Kostić bio uključen u prodaju „skaj” telefona, a da mu je neposredni šef u ovoj kompaniji bio Tomas Herdman, jedan od glavnih distributera „Skaja”.

Kostić ili njegova supruga, kako je sumnjala francuska policija, počeli su da prodaju „skaj” telefone upravo tokom Kostićevog bekstva. Nakon što je on uhapšen, supruga je nastavila komunikaciju sa Herdmanom, pokazuju dokumenta iz istrage. Ovo je bilo protiv pravila kompanije „Skaj” koja je načelno tvrdila da ne sarađuje sa ljudima iz kriminalnog miljea.

U kompaniji „Skaj” Kostić je bio registrovan kao prodavac telefona sa nazivom Nino i Levup-Misha, tvrdi francusko tužilaštvo. Ovo je tužilaštvo utvrdilo jer je u porukama koje su razmenjene sa ovog nadimka, pronađene Kostićeve porodične fotografije i slika pasoša njegove supruge. Imao je još dva prodavca koji su radila za njega – jednom je nadimak bio Bond, a drugom Clear. Kostićeva supruga na „skaju” je bila „Mišina supruga Sanja”.

Zaradili 237.000 dolara prodajom Skaja

Ovaj par je od prodaje 92 „skaj” naloga zaradio 237.000 dolara, navodi se u optužnici francuskog tužilaštva.

Poruke otkrivaju i da Herdman nije bio zadovoljan radom Kostića i njegove supruge. Srpski kriminalac dugovao mu je novac.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

U jednoj od poruka poslatih nakon hapšenja Kostića u Španiji, Herdman je pokušao da naplati ovaj dug. „Bio sam veoma ljubazan što sam tebi i Miši dao vremena da platite”, pisao je Kostićevoj supruzi. Mesec dana ranije davao joj je instrukcije kako da mu uplati novac od prodaje telefona – preko posrednika u gradu Evijan u Francuskoj, koji će ga zatim prebaciti u bitkoine u Parizu.

Miodrag Kostić i njegov supruga nisu optuženi u Francuskoj. Tužilaštvo je pokušalo da ih pridobije kao svedoke protiv jednog od glavnoosumnjičenih – Tomasa Herdmana.

Upravo zbog toga su, po zamolnici francuskog tužilaštva, 18. januara 2023. godine policajci pretresli kuće koje su koristili u Nišu. Tu su, između ostalog, pronašli brojne mobilne telefone, SIM kartice i rokovnik Opštine Crveni Krst u kome su ispisana imena ljudi, odnosno nadimci i cifre.

Istog dana, Kostićevu suprugu ispitali su kao svedoka u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Negirala je da je umešana u prodaju ili korišćenje „skaj” telefona. Veliki broj kartica i telefona pronađenih u kući pravdala je bekstvom supruga, navodeći da ih je koristila kako bi komunicirala sa njim, a da mu policija ne uđe u trag.

Kostić je saslušan tri meseca kasnije. Ni od njegovog svedočenja nije bilo mnogo koristi. Priznao je da je koristio „skaj” telefon kako bi komunicirao sa porodicom tokom bekstva, ali ne i da je radio za Herdmana.

Kostić je o istom razgovarao i sa novinarkom KRIK-a.

Rekao je da nije koristio „skaj” nalog za koji francusko tužilaštvo tvrdi da mu je pripadao. Na pitanje kako su se onda u prepiskama upravo tog „skaja” našle njegove privatne fotografije, kao i fotografija pasoša njegove supruge, nije dao razumljiv odgovor.

„Da znate da je stvarno lako da se neko služi falsifikovanim podacima, slikama. To jeste jako čudno što je njena slika, njen pasoš bio u telefonu”, rekao je Kostić.

Ispričao je i da nema ništa ni sa fotografijama droge i oružja koje su se razmenjivale sa „skaj” naloga za koji francusko tužilaštvo tvrdi da je njegov.

Kostić je rekao da se ne seća kako je nabavio „skaj” telefon.

„Ne znam, otkud znam, čujem neko prodaje neke telefone. Ja mislim da se i u radnji prodavalo, u Holandiji je to moglo i u radnji da se kupi. To su kao sigurni telefoni, sigurne aplikacije, ja sam vam objasnio zašto sam koristio telefon i ja sam tad bio u bekstvu i zbog komunikacije sa ženom”, rekao je.

Za brojne telefone i kartice koje je policija pronašla u njegovoj kući kaže da su to „obični telefoni”, iako su francuski tužioci tvrdili da su ustvari „skaj” telefoni.

„To je sve… Kako da vam objasnim, to su obični telefoni, to… Ništa to nije. To su obične kartice”, rekao je Kostić.

Kostić je rekao i da je na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal ispitivan o stvarima koje „nemaju veze sa vezom”.

„Pitali su me za te neke transfere novca u Parizu u Francuskoj, pa su me pitali za te neke razne ljude, a ja sam im rek’o da nikada nisam ni bio u Francuskoj, nije ni moja supruga”, rekao je Kostić.

Brat poznat po kriminalu

Kostićev brat Aleksandar takođe je poznat po kriminalu. Sa bratom Miodragom je 2009. godine uhapšen u svojoj kući. Policija je Miodraga zaustavila u pokušaju da baci kokain u wc šolju, dok je Aleksandar pretio policajcima. Obojica su osuđeni na po četiri meseca zatvora za ometanje policajaca u svom poslu. Aleksandar je upucan 2010. godine u niškom noćnom klubu tokom sukoba u kojem je nožem izbo kik boksera Milana Savića, ali je oslobođen optužbi za pokušaj ubistva. Osuđen je za nedozvoljeno nošenje oružja, kao i za dilovanje droge.

Podsetimo, portal KRIK je u velikom istaživanju pisao o distributerima Skaja u Srbiji, među kojima je i Srđan Lalić, okrivljeni saradnik u postupku protiv klana Veljka Belivuka, koji je učestvovao u likvidacijama pomenute grupe.

VIDEO: Saradnik Lalić odgovara Miljkoviću: Nisam hteo da me prodaš kao teleću plećku Zviceru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare