Foto:privatna arhiva;Miljana Isailović/Nova.rs

Nalaz veštaka je bio jasan, okrivljeni nije psihički bolestan, on ima psihopatološku strukturu ličnosti i velika i postoji velika mogućnost da će ponoviti krivično delo. Zapravo, njegov život je bio samo intermeco između dugogodišnih robija, osuđivan je 11 puta, a ovaj seksualni predator je svaki put boravak u zatvoru iskoristio da bi isplanirao novi napad. Poslednji put je napastvovao dete decembra 2019. godine, a potraga za Ninoslavom Jovanovićem, poznatijim kao Malčanski berberin, bila je jedna od najvećih u Srbiji.

Ninoslav Jovanović je prvi okrivljeni kojem je izrečena najteža kazna u srpskom zakonodavstvu – doživotna robija. Iako nije nikoga ubio, makar nije poznato, on je uništio toliko života da je kazna bila apsolutno primerena, jer je samo doživotni boravak iza rešetaka Jovanovića mogao da spreči od novih napada, koje je uvek obavljao na isti način.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Svoje žrtve bi otimao, zatvarao u unapred pripremljenu prostoriju, šišao i silovao. Zbog opsednutošću dugom kosom i šišanjem žrtava, dobio je nadimak Malčanski berberin, jer je bio iz sela Malča kraj Niša. Ono što je posebno zgrozilo srpsku javnost je što su njegove žrtve uglavnom bile devojčice, zapravo deca, mlađa od 14 godina.

Pročitajt još:

Njegova opsesija kosom javila se, kako su svojevremeno ispričali Ninoslavovi roditelji, vrlo rano, pre seksualne zrelosti. Imao je samo 7 godina, kada su njegovi roditelji shvatili da sa njim nešto nije u redu.

Ninoslav Jovanović Foto: Arhiva

„Požalila mi se jetrva da je njenoj ćerkici isekao pramen kose. Mislila sam da je to dečja igra, nismo to shvatali ozbiljno. Kako je rastao, problemi su bili sve veći… U petom razredu počeo je da vara ljude, bežao bi od kuće, a mi smo vraćali novac koji je uzeo“, ispričali su roditelja Ninoslava Jovanovića.

Kada je prvi put napao?

Malčanski berberin osuđivan je za krađe i teške krađe, a onda 1996. prvi put zbog zlodela koje će ga „proslaviti“. Prvo je silovao jednu devojku koju je držao zatočenu i više puta silovao. Pre seksualnog napada, žrtvu je ošišao. Devojka je uspela da pobegne, ali tada je Ninoslav počinio nešto još užasnije, oteo je devojčicu od 14 godina i sa njom ponovio isti postupak, zatočio je, šišao i silovao. Policija ga je brzo identifikovala i počela je potera za njim, ali je on nekoliko dana uspeo da se krije, ali je kraju uhapšen. Osuđen je na 10 godina zatvora.

Ninoslav Jovanović, Foto: facebook

Iz zatvora je izašao 2005, godinu dana ranije je pušten na uslovnu slobodu, nakon što je iza rešetaka proveo devet godina. Jedini koji još nisu izgubili svaku nadu u Ninoslava Jovanovića bili su njiegovi roditelje.

„Nadali smo se čudu, kad je izdržao devet godina zatvora zbog silovanja i vratio se kući sve smo činili što je tražio samo da se unormali. Tražio je da pregradimo sprat kuće, da se odeli od brata, kupili smo mu stvari… Nije sastavio ni 45 dana na slobodi, ponovo je to uradio“, rekla je majka Ninoslava Jovanovića za medije.

Ponovio krivično delo

I ponovo je napad bio unapred isplaniran i izveden na istovetan način, ali je žrtva bila još mlađa. Malčanski berberin napao je dete koje nije imalo ni 14 godina. Dete je bilo zatočeno dva dana a i nju je Jovanović ošišao i silovao. Opet je brzo identifikovan i više stotina policajaca krenulo je u potragu za njim po selima u okolini Niša. Krio se ušumi i napuštenim objektima, ali je na kraju opet uhapšen. Ovog puta kazna je bila nešto stroža, osuđen je na 15 godina zatvora.

Foto: Zoran Lončarević

Ninoslav Jovanović na slobodi se ponovo našao 2018. godine, ali nije mu dugo trebalo da ponovo bude uhapšen, samo 7 meseci. Na slobodu je izašao u januaru, uhapšen je u oktobru te godine. Malčanski berberin se prilagodio novom, digitalnom vremenu.

Napravio je profil na društvenoj mreži Fejsbuk i došao do nekoliko žena kojima je počeo da šalje uznemirujuće poruke. Tražio je od  njih da mu pošalju svoju kosu, nudio novac da bi ih on sam šišao.

Foto: Rts printscreen

Poslednji zločin Ninoslav Jovanović je izvršio 20. decembra 2019. godine, kada je u niškom prigradskom naselju Brzi Brod oteo devojčicu na putu do osnovne škole. Potraga za njim trajala je danima i jedna je od najvećih ikada koja je organizovana u Srbiji.

Jovanović je ovog puta imao čitav plan, gde i kako da otme devojičicu, a pripremio je i neka skrovišta u kojima se krio sa žrtvom dok je bežao od policije. Posle nekoliko dana mučenja, meštanin jednog sela ih je primetio, Jovanović je pobegao, a dete je spašeno. Posle nekoliko dana i on je uhapšen, blizu groblja u rodnom selu Malča.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Ninoslava Jovanovića Viši sud u Nišu osudio je na doživotnu robiju, što je Apelacioni sud potvrdio u januaru 2021. godine i tako je presuda postala pravosnažna.

On je prva osoba koja je osuđena na ovu kaznu, najstrožu u srpskom zakonodavstvu. Osuđen je jer su njegove žrtve bile i deca, u pitanju je višestruki povratnik a jedini način da se potencijalne žrtve zaštite od njega je bia trajna izolacija.

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, umro je u zatvorskoj bolnici KPZ „Zabela“ kraj Požarevca, 8. jula 2022. godine.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za pedofilu u akciji „Armagedon“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare