Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva;Printscreen /Google Earth

Skoro punih mesec dana stotine policajaca, žandarma i vatrogasaca "češljali" su okolinu Bora u potrazi za telom dvogodišnje Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju iz dvorišta porodične kuće, a zbog čijeg ubistva su uhapšeni radnici JKP "Vodovod" Srđan Janković i Dejan Dragijević. Istraga protiv osumnjičenih je u toku, a kako Nova.rs saznaje, ovih dana su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru pristigla nova DNK veštačenja, a zasad nisu pronađeni biološki tragovi dvogodišnjeg deteta.

Nasilna smrt brata osumnjičenog za ubistvo devojčice, Dalibora Dragijevića koji je ubijen u policijskoj stanici u Bor, potpuno je bacila u drugi plan nestanak devojčice i istragu povodom njene smrti koja je uznemirila ne samo Srbiju već i ceo region.

Danka Ilić Foto: Privatna arhiva

Veliki deo terena u Boru, ali i u mestima u okolini je pretražen i zasad nijedan trag ne ukazuje na to gde se telo deteta nalazi.

Svi sakupljeni podaci, ali i potencijalni materijalni dokazi kao što su alat iz kuće osumnjičenih i drugi predmeti pronađeni na terenu poslati su na analizu kako bi policija došla do novih saznanja o tome gde se nalazi telo Danke Ilić.

Kako je portal Nova.rs pisao, do sada je izveštačeno preko 400 tragova koji su pronađeni u službenom vozilu JKP „Vodovod“ za koje se sumnja da su Dejan Dragojević i Srđan Janković koristili prilikom izvršenja krivičnog dela, a pre nekoliko dana u tužilaštvo su stigli rezultati novih veštačenja.

„Izuzeto je preko 500 tragova iz unutrašnjosti službenog automobila JKP „Vodovod“ u Boru, kao i tragovi sa spoljašnje strane automobila. Do sada su veštačenja pokazala da se ni na jednom tragu ne nalazi DNK Danke Ilić, kako u samom automobilu, tako i na spoljašnjim delovima vozila“, saznaje naš portal u Višem javnom tužilaštvu.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

Prema rečima izvora Nova.rs, očekuju se i DNK veštačenja sa Biološkog fakulteta, a pretpostavlja se da će oni stići u narednom periodu.

Rezultati veštačenja GPS uređaja

Takođe, ovih dana u tužilaštvo treba da pristignu i rezultati iz Nacionalno kriminalističko– tehničkog centra koji je veštačio GPS uređaj iz službenog vozila JKP „Vodovod“, iako je Gašić na vanrednoj konferenciji za novinare pokazao fotografije na kojima je prikazano kretanje, dolazak, okretanje u dvorištu, vraćanje pa i brzinu kojom su se kretali osumnjičeni sa GPS uređaja koji je bio u pomenutom vozilu.

Podsetimo, osumnjičeni radnici borskog JKP „Vodovod“ Janković i Dragijević su 26. marta, kada je u Banjskom polju nestala dvogodišnja Danka, bili na radnom zadatku. Prema priznanju Dragijevića datom u tužilaštvu, oni su devojčicu udarili službenim automobilom, zadavili je i bacili na divlju deponiju na Starobanjskom putu, odakle ju je, dva dana kasnije, Dejan zajedno sa ocem (73) i sada pokojnim bratom Daliborom (40), izmestio na drugu, za sada nepoznatu lokaciju.

Potraga za devojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Usledila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla devojčica koja podseća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju. Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dve osobe privedene i da su priznale zločin.

Telo deteta do danas nije pronađeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare