U akciji Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, danas je uhapšeno šest poreskih inspektora, zbog zloupotrebe službenog položaja kojim su oštetili budžet Srbije za više od 124,1 miliona dinara, a prema saznanjima portala Nova.rs ovo je nastavak dve akcije hapšenja koje su se dogodile u martu, kada je uhapšeno 25 osoba, kao i krajem avgusta ove godine, u kojoj je uhapšeno sedam osoba.

Kako saznaje Nova.rs, današnje hapšenje poreskih inspektora je nastavak akcija hapšenja koja su se dogodila krajem marta i krajem avgusta ove godine, a kada je ukupno uhapšeno 32 pripadnika više kriminalnih grupa koje su osumnjičene za pranje novca i krivična dela poreska prevara, a koji su oštetili budžet Srbije za više od 596 miliona dinara.

Krajem martu, uhapšeno je 25 osoba, iz dve povezane grupe, zbog sumnje da su pranjem novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrednost, oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

Tada su uhapšeni S. P. (64), A.K. (51), G.P. (43), M.Č. (38), Z.S. (55), S.P. (34), V.P. (52), R.Š. (50), S.S. (48), R.G. (50), Ž.Lj. (55), B.C. (61), D.P. (48), D.P. (29), I. P. (42), D.M. (62), M.P. (54), P.P. (47), M.R. (64), Lj.R. (43), S.P. (1972), S.Č.(30), N.M. (29), G.B. (64) i T.F. (35).

Ilustracija Foto: MUP Srbije

Nekoliko meseci potom, tačnije krajem avgusta, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapšeno je sedam osumnjičenih da su vršenjem različitih krivičnih dela oštetili budžet Srbije za više od 350 miliona dinara.

U ovoj akciji su uhapšeni Aleksandar O. (44), Marijana O. (42), Miloje T. (36), Jovana B. (40), Aleksandar R. (44), Jasmina S. (60) i Draženko N. (37) uhapšeni su krajem avgusta zbog sumnje da su u periodu od januara 2020. godine do januara 2023. godine izvršili krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, Pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Foto:VJT

Prema nezvaničnim informacijama policija je danas, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa unutrašnjom kontrolom Ministarstva finansija uhapsila šest poreskih inspektora zbog zloupotreba u vezi povraćaja PDV i pranja novca kojim je budžet Srbije oštećen za višemilionski iznos i omogućeno neosnovano bogaćenje vlasnicima privatnih firmi.

U akciji sprovedenoj u martu uhapšeno je 25 pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrednost, čime su oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

Sumnja se da su pripadnici dve grupe međusobno sarađivali, tako što su stvarali privid da između njihovih firmi postoji legalno poslovanje, kako bi došli do lažnih faktura na bazi kojih bi mogli da traže povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV). S.P. i još jedna osoba su kao lica koja upravlјaju sa više privrednih društava, od januara 2021. do jula 2022. godine organizovali grupu, uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica i zaposlenih u tim privrednim društvima A.K., N.M., G.P., V.P., R.Š., S.S., R.G., D.M, S.Č., kao i uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica više privrednih društava B.C, D.P, I.P, D.P, D.M, M.P, P.P. i T.F. sa kojima su organizatori grupe imali fiktivne poslovne odnose, kao i uz pomoć M.R., Lj.R. i S.P., koji su vodili poslovnu dokumentaciju za ta privredna društva, da bi putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe.

Foto:VJT

Svi su, kako se sumnja, učestovali u izvršenju 19 poreskih krivičnih dela, a povratom PDV-a su ostvarili imovinsku korist od oko 246 miliona dinara u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine.

Kako se sumnja, novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrednost i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu višem od 117.500.000 dinara, pa su na taj način izvršili krivično delo Pranje novca.

U akciji sprovedenoj u avgustu mesecu, prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se su Aleksandar O. (44) i još šestoror ljudi, od 1. januara 2020. do 15. januara ove godine, u nameri da u prethodnih 12 meseci ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a podneli 48 mesečnih poreskih prijava neistinitog sadržaja za privredna društva „Goonies styled“ doo, „Mandalorian“ doo, „Annihilus“ doo, „Flasher Fashion“ doo, „Change Me 2019″ doo, „Congwang 888″ doo, „East hua sheng“ doo, „Weifang 888″ doo, „Fashion style 2018″doo, „Chunlan 2020″ doo, „Ema group 2021″ doo, „Hua Bang 888″ doo, „Fornax group“ doo, „Centella“ doo i „Speed Treks“ doo.

Foto:VJT

Prethodno je Aleksandar O. uspostavio faktičku kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem nad ovim privrednim društvima čiji su formalni vlasnici i zakonski zastupnici kineski državljani, koji su nedostupni proverama državnih organa, a koja su osnovana kako bi se preko istih tražio neosnovani povraćaj PDV.

Foto:VJT

Aleksandar je, kako se sumnja, donosio odluke u vezi sa sačinjavanjem i podnošenjem poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a preko gore označenih privrednih društava, kao i u vezi sa simulovanjem prometa robe preko navedenih privrednih društava, u cilju stvaranja privida obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija, za svako privredno društvo pod njegovom kontrolom.

Miloje T. je, kako se sumnja, po nalogu Aleksandra O. osnovao knjigovodstvenu agenciju – privredno društvo „AM Logistic 2209″ koje je bilo zaduženo za sačinjavanje knjigovodstvene dokumentacije neistinitog sadržaja i to lažnih računa, kalkulacija, knjiga ulaznih i izlaznih računa i poreskih prijava za PDV za sva privredna društva pod neposrednom i faktičkom kontrolom Aleksandra O, kao i podnošenje poreskih prijava za nezakonit povraćaj PDV-a.