Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages/E-Stock/Miloš Rafailović/A.K./ATAImages/Dragan Mujan/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Burna suđenja, epilozi nakon niza godina, sramotne kazne, procesi koji se ne pomiču sa mrtve tačke, ali i početak suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković obeležili su proteklu 2022. godinu. Portal Nova.rs izdvaja suđenja koja su ostavila najveći trag u protekloj godini, ali i izazvala najveću buru u javnosti.

Slučaj koji je neosporno obeležio ovu godinu je dugoočekivani početak suđenja klanu Belivuk-Miljković. Kriminalna grupa, pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, uhapšena je u februaru 2021. godine, a terete se za sedam monstruoznih ubistava, silovanje, otmicu, kao i nedozvoljeno posedovanje i stavljanje u promet droge i oružja.

Suđenje je počelo oktobra ove godine i od tada neometano traje. Ipak, slučaj sadrži više desetina okrivljenih i zbog svoje obimnosti će potrajati. Takođe, predsednica sudskog veća Vinka Beraha bi trebalo uskoro da ide u penziju, te bi slučaj mogao da krene ispočetka.

Nasmejani koljač

Trojica okrivljenih su odlučili da „izdaju“ svoje nekadašnje saradnike i potpisali su Sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom i time stekli status okrivljenih-saradnika. Jedan od njih, poznat kao nasmejani koljač klana, posebno okrutan u ubistvima, Srđan Lalić dao je svoj obiman iskaz i trenutno je u toku njegovo ispitivanje.

Lalić je izneo niz saznanja, koje kako tvrdi ima, jer su mu se vođe grupe poveravale, a spomenuo je više ubistava za koje tvrdi da je odgovoran klan, a koja im se prema trenutnoj optužnici ne stavljaju na teret. To bi značilo da spisak žrtava klana nije konačan.

Svađe između advokata, tužilaca i sudije, kao i sa druge strane optuženih i okrivljenih-saradnika, obeležile su suđenje. Prozivke i uvrede su neizostavan deo svakog ročišta, a atmosfera je nalik onoj sa tribine, odakle je grupa i „iznikla“.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Veljko Belivuk i Marko Miljković su vođe Partizanove navijačke grupe „Iz Principa“, a pretpostavlja se da je upravo iz navijačke iznikla i kriminalna grupa. Osim trojice okrivljenih-saradnika, ostali optuženi su negirali sva krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Vođe grupe su u svojoj detaljnoj odbrani iznele tvrdnje da su radili za državu. Istakli su da su rušili u Savamali, palili baklje na krovovima za vreme korone, kao i sprečavali mitinge. Kao osoba sa kojom su bili na vezi naveli su bivšeg ministra policije, sada direktora Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandra Vulina.

Sa druge strane, saradnik Srđan Lalić je negirao da je grupa uživala zaštitu policajaca i političkih funkcionera.

Ipak, u najmanju ruku je „čudno“ kako je ovoliko veliki klan godinama terorisao građane i ubijao, bez saznanja nadležnih organa. To je pitanje koje je i dalje bez odgovora.

Suđenja decenije: 40 godina ubici pevačice

U Višem sudu u Beogradu 22. jula ove godine Zoran Marjanović je proglašen krivim za ubistvo svoje supruge i pevačice Jelene Marjanović. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Podsetimo, pevačica Jelena Marjanović Krsmanović brutalno je ubijena 2. aprila 2016. godine na nasipu u naselju Crvenka u Borči, gde je sa suprugom Zoranom i kćerkom Janom došla kako bi trčala.

Zoran Marjanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je Zoran tada ispričao, on i Jana su polako hodali za Jelenom na nasipu pored Dunava, a ona je džogirala ispred njih. Potom je Marjanović pozvao policiju i prijavio nestanak supruge. Telo nesrećne žene pronađeno je narednog dana, u kanalu u Crvenki.

Ovaj slučaj su od samog početka pratile brojne kontroverze.

2017. godine Marjanović se pojavio kao učesnik u rijaliti programu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a ubrzo nakon izlaska iz rijalitija je uhapšen zbog ubistva supruge. Slučaj ubistva pevačice pomno su duže od dve godine pratili svi mediji u Srbiji. Ispunjavao je stupce hronike svakodnevno, a misterije su su konstantno nizale.

10 godina za smrt malog Stefana

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Lazara Galića (38) na kaznu od 10 godina zatvora, jer je 17. jula prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi, zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo dečak Stefan Balić (9).

Galić je osuđen za dva krivična dela – za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja dobio je osam godina, dok je za nepružanje pomoći dobio tri godine. Sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Stefan Balić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, devetogodišnji dečak teško je povređen u saobraćajnoj nesreći na Karaburmi, a on je nekoliko dana kasnije u bolnici podlegao teškim povredama. Dečak je u nedelju uveče s ocem i mlađim bratom (4) prelazio ulicu na pešačkom prelazu kad je na njih autom naleteo Lazar G. (38), koji je potom pobegao s lica mesta.

Nakon odluke da se vozač pusti da se brani sa slobode, građani Karaburme izašli su na ulicu okupili su se u Ulici Marijane Gregoran, na pešačkom prelazu gde je stradao devetogodišnji dečak, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom da vozača nakon saslušanja puste na slobodu.

Učitelj glume silovao polaznice škole

Profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću, kojem se sudi za više silovanja i polna uznemiravanja polaznica svoje škole glume „Stvar srca“, suđenje uveliko traje, a na poslednjem ročištu jedna od oštećenih je odgovarala na pitanja advokata Zorana Jakovljevića, koji zastupa Aleksića.

Aleksić je na početku ovog postupka negirao krivična dela i izneo višesatnu odbranu, koja se zasnivala na kritikovanju optužnice, kao i vređanju i ponižavanju žrtava. On je za žrtve rekao kako su „bolje glumice u životu, nego u profesiji“.

Pričao je kako svaka od devojaka ima problema sa ocem, kao i da su im rastavljeni roditelji.

Miroslav Mika Aleksić Foto: E-Stock_caslav_vukojicic

Učitelj glume je odbio da odgovara na pitanja advokata jedne od oštećenih devojaka, te je ročište odloženo.

Na poslednjem suđenju oštećena N.V. je odgovarala na pitanja, a Aleksićev zastupnik je više puta opominjan jer je prekidao devojku, ali i nedolično komentarisao njen iskaz.

Optužbe na račun Aleksića prva je iznela glumica Milena Radulović, a potom joj se pridružila i koleginica Iva Ilinčić, a kasnije i druge devojke ohrabrene njihovim svedočenjem. Nakon ovog slučaja, pokrenuo se pokret „Nisi sama“, nakon čega su devojke krenule da dele svoje ispovesti kada su doživele polno uznemiravanje, a veliki broj njih je ohrabren da slučaj prijavi.

Suđenje Dijani Hrkalović na pauzi

Bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović sudi se za trgovinu uticajem, a sa njom se na optuženičkoj klupi zbog zloupotrebe položaja nalaze i nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković kao i Milorad Šušnjic, bivši načelnik PU Novi Sad.

Svo troje su negirali krivicu, a ovo suđenje je obeležio „kraj ljubavi“ između Hrkalovićeve i Nebojše Stefanovića.

Hrkalović je nekadašnja desna ruka Nebojši Stefanoviću, a njena odbrana se zasnivala na tome da odluke nije mogla da donosi ona, već tadašnji ministar policije – Nebojša Stefanović.

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović
Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Njen branilac je advokat i SNS funkcioner Vladimir Đukanović.

Ona se tereti da nije na vreme dostavila analize telefona koje se odnose na slučaj ubistva Vlastimira Miloševića, a za koje se sudilo Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Belivuk i Miljković su oslobođeni za ovo ubistvo, a tokom suđenja njihovom klanu okrivljeni saradnik Srđan Lalić izneo je tvrdnje da su oni stajali iza ubistva.

Hrkalović se tereti i da je sa Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala kriminalca iz Bosne i Hercegovine Darka Eleza, koji je nedavno izručen BiH iz Srbije,  a koji je osuđen zbog organizovanog kriminala.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza, tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da Elez ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje. Milorad Šušnjić i Dejan Milenković su takođe negirali krivicu.

Prošlo suđenje je odloženo zbog zdravstvenog stanja Dijane Hrkalović, kojoj je ukinut pritvor, ali je i dalje na snazi mera zabrane napuštanja Beograda. Iako je suđenje krenulo da napreduje, došlo je do zastoja i već nekoliko meseci nije održano nijedno ročište.

Uprkos spominjanju i umešanosti političkih funkcionera, niko od njih za sada nije pozvan da svedoči, niti je saslušan ni na jedan način.

Tukao ženu motkom sa ekserima

Sramotna presuda koja poručuje svim ženama u Srbiji da ih država ne štiti nesumnjivo je slučaj porodično nasilje iz sela Zablaće, kod Čačka.

Goran V. krvnički je pretukao Nikoluju, suprugu i majku njihove dece. Bilo je to u noći između 29. i 30. avgusta prošle 2021. godine. Udarcima joj je slomio rebra, motkom sa ekserima joj je otkinuo uvo. Imala je i unutrašnja krvarenja. Nikoliju su meštani Zablaća pronašli krvavu, bez svesti i golu kako leži. Na ulici. Bio joj je ugrožen život, a nedeljama se oporavljala od monstuoznog nasilja koje je preživela.

Nikolija je Gorana zbog nasilja prijavljivala i ranije.

Nikolijin suprug Goran se tereti za teži oblik krivičnog dela nasilje u porodici. Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora do 10 godina, ali on nije dobio ni jednu godinu.

Veštak je ocenio da je Goran u trenutku nasilja bio neuračunljiv, što je sud uvažio i izrekao mu meru obaveznog lečenja na neodređeno. To znači da bi se nasilnik mogao naći na slobodi već danas. Postavlja se pitanje – kakva se poruka šalje svim ženama žrtvama nasilja u Srbiji, koje strahuju da svog nasilnika prijave?

Gašić tužio novinare, pa dobio presudu

KRIK jer je objavio vest sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke u kojoj su preneli ono što se dešavalo u sudnici. Presuda je doneta po Gašićevoj tužbi za povredu časti i ugleda.

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ nr

Gašić je tužio KRIK u maju prošle godine i tražio da mu se isplati pola miliona dinara zbog navodne povrede časti i ugleda zbog vesti sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki. KRIK je u vesti preneo ono što se dešavalo u sudnici – kao dokaz pušteni su prisluškivani razgovori u kojima jedan od optuženih kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Gašić kod njega na kazanu“ – izraz koji u kriminalnim krugovima znači da jedna osoba dobija novac od druge.

Redakcija KRIK je poštovala profesionalna načela, a pre objavljivanja vesti su pozvali ministra Gašića za komentar, kao i nakon toga. On je rekao da ne želi da razgovara sa njima.

Zbog izveštavanja iz sudnice, novinari su osuđeni. KRIK je ovo okarakterisao kao „strašan presedan“, a postavlja se pitanje da li novinari danas smeju da rade rade svoj posao, bez bojazni da će im „stojati za vratom“ funkcioneri iz samog državnog vrha.

„Jovanjica“ bez pomaka

Slučaj „Jovanjica“, jedna od najvećih državnih afera, danas deluje kao da je na „klimavim nogama“. Iz slučaja su izuzeti ključni dokazi, a pored advokata, okrivljenog Predraga Koluviju branili su državni funkcioneri, pa i sam predsednik države Aleksandar Vučić. „Jovanjica 2“, kojom se pripadnici bezbednosno-infromativnih službi terete da su pružali zaštitu Koluviju, odložena je čak 18 puta.

Dok se ne održava nijedno na ročište, na Jovanjici 1 su izuzeti dokazi koji su praktično ključni.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Reč je o jednom od krunskih dokaza tužilaštva, što je i sam zamenik tužioca za organizovani kriminale Saša Drecun istakao, a radi se o čak 600 kilograma zaplenjenog kanabisa. Pitanje je zbog čega pomenuti dokazi nisu izuzeti još tokom kontrole optužnice, već u podmakloj fazi postupka.

Nije tajna da su gazdinstvo Jovanjica posećivali najistaknutiji političari, o čemu svedoče i fotografije na kojima Aleksandar Vulin posećuje imanje, na kojem je kasnije otkriveno čak 1,6 tona marihuane.

Pritisci su bili evidentni i kada je reč o policajcima koji su radili na slučaju.

Slobodan Milenković Senta, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije i čovek koji je otkrio imanje „Jovanjica“ i uhapsio vlasnika Predraga Koluviju, našao se na udaru režimskih medija, ali i institucija samo zato što je radio svoj posao.

Ponovo je u državnoj aferi spomenut i bivši ministar Nebojša Stefanović, koji je već postao neizostavan u slučajevima koji se povezuju sa samim vrhom države.

Koluvija je tvrdio da su mu se policajci prilikom hapšenja podsmevali i rekli mu „da zove Nebojšu Stefanovića dok još može“, ali i da on nije razumeo zašto, jer nije prijatelj sa njim. I u ovom slučaju, branjenik okrivljenog je advokat i SNS funkcioner Vladimir Đukanović, poznat kao neko ko brani ljude čija se odbrana zasniva na progonu Stefanovića.

BONUS VIDEO: Da li „Jovanjica“ pada u senku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar