Foto: bia.gov.rs

Rusko demokratsko društvo (RDD) saopštilo je da je njihovom suosnivaču Vladimiru Volohonskom danas uručeno rešenje policije za strance kojim se odbija njegov zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji.

Kako navodi RDD, zahtev je odbijen uz obrazloženje da se BIA 29. maja 2023. izjasnila da postoje bezbednosne smetnje da mu se produži boravak.

Iz poziva na Čl. 42(2) Zakona o strancima sledi da, po mišljenju BIA, „boravak [Vladimira] na teritoriji Republike Srbije predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik“, navodi se u saopštenju Društva, piše N1.

Pročitajte još:

„Kao što je bio slučaj sa Petrom Nikitinom, Vladimir Volohonski nijednom nije bio pozvan na razgovor u BIA ili policiju, pri čemu mu nije dat rok za napuštanje zemlje, niti je pokrenut zakonski postupak za prekidanje prava na boravak. Drugim rečima, iako je za Vladimira još u maju utvrđeno da predstavlja ‘neprihvatljiv bezbednosni rizik’, nije preuzeta nijedna mera da se taj navodni rizik ukloni“, navodi se u objavi RDD na fejsbuku.

Rusko demokratsko društvo smatra ovo nastavkom nezakonitog pritiska na rusku antiratnu zajednicu u Srbiji isključivo na osnovu javnog iznošenja mišljenja, što predstavlja grubo kršenje Ustava, zakona i međunarodnih obaveza Republike Srbije, navodi N1.

„Poziv na navodno postojanje ‘neprihvatljivog bezbednosnog rizika’ bez ikakvog objašnjenja u čemu se taj rizik sastoji nije ništa drugo no zloupotreba državne vlasti koja se danas vrši nad nama, a sutra možda i nad bilo kojim stanovnikom Srbije čiji stavovi se ne sviđaju bezbednosnim službama zemlje. U skladu sa svojim statutom, Rusko demokratsko društvo podržava Vladimira Volohoskog i pružaće mu svu pomoć u osporavanju ove nezakonite i proizvolne odluke pred srpskim i međunarodnim organima i sudovima“, navode u RDD.

Rusko demokratsko društvo zatražilo je podršku srpske javnosti, građanskog društva i narodnih poslanika i zaštitu od „progona ruskih državljana u Srbiji zbog njihovih mišljenja“.

VIDEO: Ruše se radnje na Novom Beogradu zbog objekta za Komunalnu miliciju: Vlasnici ogorčeni poručuju da pravila ne važe za sve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar