Aleksandar Vulin Foto: Beta/Miloš Miškov

Rusko demokratsko društvo (RDD) saopštilo je da je njihovom suosnivaču Vladimiru Volohonskom uručeno rešenje policije za strance kojim se odbija njegov zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji, a Volohonski je još jedan u nizu ruskih aktivista koji su se našli u nemilosti BIA od dolaska Aleksandra Vulina na njeno čelo. Advokat Borivoje Borović smatra za Nova.rs da bi Skupština podhitno trebalo da razreši Vulina.

Za samo nekoliko meseci od kako se Aleksandar Vulin nalazi na čelu BIA čak nekoliko ruskih aktivista, mahom onih koji se protive ratu, našli su se u, najblaže rečeno, nezgodnoj situaciji. Najpre je ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu zabranjen ulazak u Srbiji, bez ikakvog obrazloženja. Nikitin je proveo 40 sati na aerodromu, a reč je o jednom od organizatora antiratnih skupova „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi protiv rata“, gde se protestuje protiv ruske agresije na Ukrajinu i protiv rata uopšte.

Petar Nikitin Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nikitin je za zadržavanje okrivio upravo Vulina, rekavši da odluka o zabrani ulaska nema veze sa srpskom policijom već sa BIA i Vulinom, koji ima veze sa Putinovim režimom. Nikitin je za

Nova.rs rekao i da nije prvi put da se identične stvari dešavaju čjudima koji dele iste stavove poput njega.

„Kada smo počeli sa antiratnim skupovima, problemi su se pojačali. Od samog početka na skupovima su počeli da se pojavljuju inspektori iz policije za strance i legitimisali su ljude. To mi je bilo i u redu, ali se desilo da su dvoje mojih zemljaka, koji su takođe antiratni aktivisti, imali problema. Jednoj osobi je uskraćen boravak, a drugoj državljanstvo iako su ispunjavali sve uslove. Jednu osobu su pozvali na saslušanje u BIA, a posle sam saznao da su se raspitivali o meni, iako me tada BIA nije zvala“, rekao je on tada.

Pročitajte još:

Poslednji u nizu ruskih aktivista je Vladimir Volohonski kome je uručeno rešenje da se odbija njegov zahtev za produženje boravka u Srbiji. Tako je odlučeno jer je, po mišljenju Bezbednosno-informativne agencije, njegov boravak na teritoriji naše zemlje predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik.

Advokat Borivoje Borović u razgovoru za Nova.rs ističe da ovakvo postupanje direktora Bezbednosno-informativne agencije predstavlja brukanje naše zemlje i da Aleksandra Vulina treba podhitno da razreši Skupština.

„Najpre moram da kažem da je on vrlo nekompetentan da se bavi poslom na koji je postavljen. Pod jedan, to je neko ko je ranije bio perjanica JUL-a, čovek koji taj period ne može da izbriše iz glave. Pod dva, on je običan potrčko Aleksandra Vučića, i on nema ima sopstveni stav o Rusima i ruskom pitanju i Putinu, već ispunjava stavove Vučića“, kaže ugledni advokat Borović i dodaje:

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Što se tiče proganjanja ruske opozicije, imamo situaciju da BIA proganja i srpsku opoziciju, tako da, nažalost, to nije ništa čudno. Sav posao BIA se svodi na to da se prisluškuju opozicionari, političari, advokati, novinari koji slobodno misle.. Sve što radi Vulin, radi po zadatku“.

Borović ističe i da bi povodom ovih slučajeva trebalo da reaguju međunarodne asocijacije.

„U svakom slučaju, trebaju međunarodne asocijacije da se umešaju i reaguju, jer je naš sistem pravosuđa pod kontrolom izvršne vlasti. Imamo situaciju da se više ni ne stide kada krše ljudska prava i slobode. Ako su došli u situaciju da proteruju ljude koji su pobegli od režima koji je, po njima, diktatorski, mi smo dužni da im pružimo neki politički azil, ne da ih proterujemo. Vrlo nečasno i ako Vulina hitno Skupština ne razreši, to je dodatno brukanje naše zemlje“, kaže Borović.

Aleksandar Vulin Foto:Milos Tesic/ATAImages

Podsetimo, Aleksandar Vulin se od decembra prošle godine nalazi na čelu Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Pre toga obavljao je funkciju ministra policije, a njegov mandat ostaće obeležen pokušajem da se donose novi Zakon o policiji, koji bi značajno kršio ljudska prava.

Vulin se odnedavno nalazi pod sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) zbog sumnje da je umešan u koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, Vulin je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

VIDEO: Da li Vulin stoji između Srbije i Amerike – gosti Momir Stojanović i Dimitrije Milić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar