Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svedočenje inspektora Dušana Mitića u Specijalnom sudu u Beogradu izazvalo je veliku pažnju u javnosti, a on je tokom današnjeg suđenja za "Jovanjicu" ponovo govorio o pritiscima koje su on i njegov šef Slobodan Milenković trpeli od otkrivanja imanja marihuane. Inspektori su prošli golgotu zbog otkrivanja "Jovanjice" i hapšenja vlasnika Predraga Koluvije, a čini se da pritisci još uvek traju.

Mitić je danas svedočio u Specijalnom sudu u Beogradu, a govoreći o pritiscima, istakao je da su Milenković i on imali saznanja da službe bezbednosti pripremaju njihove likvidacije.

Od samog otkrivanja „Jovanjice“ i hapšenja Koluvije inspektori se nalaze pod budnim okom javnosti.

U prorežimskim tabloidima nazivani su kriminalcima, a napadi su se intenzivirali nakon što ih je vlasnik “Jovanjice” Koluvija optužio da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to prilikom hapšenja.

Usled optužbi inspektori su poligrafski testirani nekoliko puta zbog slučaja „Jovanjica“. Poligraf su prošli, ali napadi nisu jenjavali.

Slobodan Milenković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Naprotiv, orkestrirani napadi su su samo ređali, a njima se u nekom trenutku pridružio čak i predsednik Srbije, koji je govorio o „Jovanjici“.

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta. Tek ćete videti koga je zapravo zvao Koluvija, verujem da će se svi iznenaditi“, rekao je Vučić ranije.

Aleksandar Vučić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I dok bi se ovakva izjava mogla okarakterisati pritiskom, odnedavno se napadima pridružio i ministar policije Bratislav Gašić.

„Radi se o dva inspektora koji pokušavaju da zadrže svoje pozicije. Inače, jedan od njih dvojice je blizu devet meseci na bolovanju. Drži svoje načelničko mesto, naravno. Drugi je manje od toga na bolovanju. Obojica su sa više prijava Sektora unutrašnje kontrole do sada prijavljivani, zbog zloupotreba u mnogim slučajevima koje smo imali. Po ko zna koji put vam kažem, ja svoj telefon nisam promenio od 1996. godine. Jedna jedina poruka je bila. Ne zaboravite jednu stvar, gazdinstvo „Jovanjica“ je krenulo sa uzgojom organske hrane. Ne zaboravite sledeću stvar, oni su više puta od MUP-a u tom periodu tražili zahtev da se izvrši kontrola na tom gazdinstvu, vrednosti marihuane, zato što su želeli i tražili od Ministarstva poljoprivrede uzgoj medicinske marihuane“, rekao je nedavno Gašić u Skupštini.

Pročitajte još:

I dok se napadi ređaju, ne treba zaboraviti da je samo dve godine pre otkrivanja „Jovanjice“, Milenković bio heroj. Tada mu je orden uručio upravo Vučić,  na Dan policije 27. maja 2018. godine.

Milenković je tog dana odlikovan zlatnom medaljom za zasluge.

„Slobodan Milenković je načelnik odeljenja za suzbijanje narkomanije i krijumčarenje u beogradskoj upravi kriminalističke policije. Vodio je najsloženije akcije i zaplene narkotika, koje su uspešno realizovane. Svojim odnosom prema radu daje primer svim kolegama“, rečeno je tada na svečanosti, nakon čega mu je Vučić uručio zlatnu medelju i rukovao se sa njim.

Podsetimo, „Jovanjica“ je otkrivena 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Milenković je svoj put nastavio, dok su njegove kolege, među kojima je bio inspektor Dušan Mitić, dovezle Koluviju u Beograd, da bi se nakon toga zajedno sa njim uputili ka „Jovanjici“. Tada je otkriveno nešto što dotad, prema rečima inspektora, nije viđeno. Plantaža marihuane, na nekoliko hektara, sa najsavremenijom opremom. Reč je o tolikom prostranstvu da su pretresi na „Jovanjici“ trajali nekoliko dana, vršene su provere i veštačenja biljaka, a Koluvija se ubrzo našao pod istragom i u pritvoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare