Foto: Nova.rs, Ataimages, E-stock, Cohasset Police Department/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Godinu za nama obeležile su dve najveće tragedije u istoriji mirnodopske Srbije, a već krajem januara 2024. trebalo bi da otpočne suđenje roditeljima maloletnog i krivično neodgovornog ubice iz „Ribnikara“, koji je ubio devetoro učenika i čuvara škole. Potom bi trebalo da usledi i suđenje za masakr u okolini Mladenovca, kao i „vračarskoj grupi“, dok bi klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića mogao da se suoči sa presudom. Konačni sudski epilog bi trebalo da doživi i slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović, ali i Beograđanke Ane Volš, za čiju smrt je u SAD optužen njen suprug Brajan.

Pročitajte još:

Zločin u „Ribnikaru“

Učenik sedmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ ušetao je u jutro 3. maja 2023. u ovu poznatu beogradsku osmoletku, naoružan očevim pištoljima i počinio nezapamćen masovni zločin. Najpre je u hodniku nasumično ubio dve devojčice od 11 godina koje nije ni poznavao, a potom svoju vršnjakinju i čuvara škole koji je pokušao da mu otme pištolj.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potom je ušao u kabinet istorije gde je njegov razred imao čas i zapucao najpre u profesorku, a potom i u đake. Ubio je na mestu sedam drugarica i jednog druga, dok je još nekoliko njih, kao i profesorku, teško ranio. Potom se predao policiji, svestan da zbog nenavršenih 14 godina neće moći da odgovara pred zakonom. Jedna od ranjenih učenica, preminula je posle 12 dana borbe za život, pa se tako broj žrtava popeo na deset.

Protiv njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnice početkom oktobra u kojima traži 12 godina zatvora za oca ubice, dve godine i šest meseci za majku ubice, ali i po tri godine zatvora za radnike u streljani u kojoj je maloletnik vežbao pucanje.

Ostaje nepoznato kakva sudbina čeka direktnog izvršioca krivičnog dela, koji se nalazi pod budim okom lekara i pripadnika MUP koji ga obezbeđuju 24 sata. Još uvek se čeka veštačenje lekara koje će uslediti nakon opsežnih opservacija, od kojih zavisi dalja sudbina maloletnog ubice. Protiv porodice Kecmanović pokrenuta su još dva parnična postupka u kojima porodice nastradalih traže nematerijalnu štetu zbog pretrpljenog stresa i gubitka člana porodice, a suđenje je u toku.

Masakr u Duboni i Malom Orašju

Dan nakon velike tragedije u Beogradu, u večernjim satima 4. maja mirnu prolećnu noć prekinula je rafalna paljba u Malom Orašju, Duboni i Šepšinu. Uroš Blažić (21) iz svoje kuće izašao je naoružan automatskom puškom, pištoljima i bombama. Došao je do fudbalskog terena u Ravnom Gaju gde su se mladi iz Malog Orašja družili i tada je bez ikakvog razloga počeo da puca po njima.

Foto: Veran Matić; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odatle se uputio u svoju rodnu Dubonu gde je na ulasku u selo pucao u ljude koji su nameštali kapiju, a među kojima je bio i Jovica Stevanović, tada je ranio troje i uputio ka školi u centru sela gde su se okupili brojni mladih. Ponovo, bez razloga, pucao je na okupljene i na mestu ubio Milana i Kristinu Panić, a ranio nekoliko ljudi, od kojih je Dalibor Todorović preminuo ispred Hitne pomoći u Mladenovcu. Devetoro mrtvih i 12 ranjenih, konačan je zbir, a ova mesta ostala su zauvek zavijena u crno.

Pošto je u momentu izvršenja imao manje od 21 godinu, Uroš Blažić tretira se kao mlađi punoletnik, te on zbog toga ne može biti osuđen na najstrože kazne koje predviđa srpsko zakonodavstvo. Njemu je zaprećena maksimalna zatvoraska kazna do 20 godina. Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog, kao i protiv njegovog oca Radiše Blažića, ali i ujaka i rođaka. Tolika zatvorska kazna zaprećena je i njegovom ocu, dok za ujaka i rođaka stavljen predlog na maksimalnu kaznu od šest godina zatvora.

Klan Belivuk-Miljković

U velikoj policijskoj akciji 2020. godine razbijen je najjača organizovana kriminalna grupa, još od zemunskog klana, na čijem su čelu Veljko Belivuk i Marko Miljković. Njima se na teret stavlja više ubistava i drugih krivičnih dela. Javnost je ostala u šoku kada je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom objavljen čitav niz fotografija svirepih ubistava koje je počinio ovaj klan.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Nekoliko pripadnika ove kriminalne grupe pristali su da budu okrivljeni-saradnici, a da zauzvrat da budu osuđeni na manje zatvorske kazne. Kao ključni dokaz prvi put se primenjuje prespiske sa posebnih uređaja, kriptovanih, koji su koristili „Skaj“ aplikaciju. Ovaj klan sumnjiči se da je blisko sarađivao sa ozloglašenim crnogorskim „kavačkim klanom„, a takođe je imao veza i sa čelnim ljudima MUP Srbije, kao i državnim organima.

Osim pripadnika ove kriminalne grupe, sudi se i njihovim supurgama, partnerkama i prijateljicama koje su sumnjiče da su učestvovale, u pranju novca koji je stečen ilegalnim aktivnostima. Među njima su supruga i tašta Veljka Belivuka, Bojana Belivuk, kao i supruga Marka Miljkovića, Tanja Miljković i još nekoliko žena.

Ubistvo Jelene Marjanović

Pevačica Jelena Marjanović brutalno je ubijena 2016. godine na nasipu u Borči. Ona je tada otišla da trči, a na nasipu je bila sa svojim suprugom Zoranom Marjanovićem i ćerkicom. Nestala je, a njeno telo je pronađeno u kanalu ispod nasipa. Sa nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu, pevačica je ubijena i ostavljena. Za njeno ubistvo prošle godine osuđen je upravo njen suprugu Zoran Marjanović i to na 40 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu presudu i vratio suđenje na početak.

jelena marjanovic
Foto: Facebook

Zoran Marjanović prijavio je nestanak svoje supruge svega 15 minuta nakon što se ona odaljila od njega i deteta. Do sada je dva puta bio u zatvoru i puštan je na slobodu. Iako su sudije detaljno obrazložile presudu, to nije bilo dovoljno. Zoran Marjanović krajem godine pušten je na slobodu iz Centralong zatvora, da bi nedavno bila donesena odluka da se njegova presuda poništava.

Ovaj slučaj izaziva ogromnu pažnju javnosti, a čak se tim povodom oglašavao i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obećavajući da će ubica biti uhvaćen.

Ubistvo Ane Volš u novogodišnjoj noći

Beograđanka Ana Volš nestala je u novogodišnjoj noću prošle godine posle kućne žurke koja je priređena u porodičnoj kući u Kohasetu u Masačusetsu u Sjedinjenim Američkim Državama. Njen nestanak prijavljen je 3. januara kada se nije pojavila na svom poslu. Policija je odmah krenula u potragu, kojoj je se priključio i Anin suprug Brajan Volš. Samo nekoliko dana kasnije, on je uhapšen zbog sumnje da je ubio i raskomadao svoju suprugu, a ostatke njenog tela razbacao u okolini kuće.

Foto: Privatna arhiva

Trenutno je u toku suđenje za ubistvo, a čekaju se nalazi i veštačenja DNK tragova koji bi mogli dokazati da je upravo Brajan ubio Anu. Nedaleko od kuće pronađene su njene stvari u kontejneru, dok je pronađena i jedna testera na kojoj su uočeni tragovi kosti i krvi i u toku je upređivanje sa DNK Beograđanke da bi se utvrdilo da li su to njeni ostaci.

Brajan Volš imao je zastrašujuću pretragu na telefonu u novogodišnjoj noći sa tableta svoje dece u kojima pretražuje kako ukloniti tragove krvi, kako najpre rastvoriti leš i koja sredstva najbolje čiste biološke materijale iz prostorije. Nakon toga uslikan je u kupovini velikog broja hemikalija u lokalnom marketu, a kako su rekli svedoci u kući se nakon novogodišnje večeri osećao jak miris hemikalija.

Kriminalni klan sa Vračara

Kriminalna grupa Nikole Vušovića, poznatijeg kao Džoni sa Vračara, i Uroša Piperskog stoji iza više krivičnih dela, među kojima su tri ubistva i pet pokušaja. Grupa se sumnjiči za ubistva „Pink pantera“ Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe, zatim pokušaj ubistva Miloša Nilovića Runja, Samira Divljanovića i drugih. Kao organizatori ove grupe označeni su Vušović i Piperski, a pored njih dvojice grupa je brojala još 36 članova.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu, jer smatra da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opravdanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret u ovom krivičnom postupku, kao i da celokupno optuženje predstavlja logičnu usklađenost. Dodaje se da će svi prikupljeni dokazi biti predmet kontradiktornog postupka koji će se sprovesti pred prvostepenim sudom i o čemu će prvostepeni sud dati svoju ocenu nakon sprovedenog dokaznog postupka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar