Foto: Shutterstock

Vojni lekar Goran Damnjanović pravnosnažno je osuđen na godinu i jedan mesec zatvora jer je Nišliju Nebojšu Nikolova koji nije bio vojni osiguranik, pregledao više od 800 puta i poklonio mu EKG aparat, vlasništvo Vojne bolnice. Na taj način preinačena je presuda Višeg suda doneta 3. novembra prošle godine kojom je Damnjanoviću izrečena uslovna zatvorska kazna od osam meseci a na koju su se žalili i Više javno tužilaštvo i njego branilac.

„Apelacioni sud preinačio je presudu Višeg suda u Nišu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja i Gorana Damnjanovića osudio na jednu godinu i jedan mesec zatvora, jer je smatrao da se uslovnom kaznom neće postići svrha kažnjavanja. Takođe, njemu je izrečena i mera bezbednosti zabrane bavljenja lekarskim pozivom u trajanju od dve godine“, saopštio je Saša Bošković, portparol niškog Apelacionog suda.

Pročitajte još:

Kako je dalje naveo Bošković, Apelacioni sud odlučivao je i o žalbama koju su na prvostepenu presudu podneli Nebojša Nikolov i njegov branilac.

„Njhove žalbe na presudu kojom je Nikolov osuđen na šest meseci zatvora zbog podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja su odbačene pa je u tom delu prvostepena odluka potvrđena“, naveo je Bošković.

Damnjanović se teretio je u periodu od 7. novembra 2020. do 17. februara 2021. godine, suprotno naređenju upravnika Vojne bolnice da se pacijenti primaju samo sa uputom za specijalistički pregled, sem u hitnim slučajevima, te da sve preglede treba upisati u protokol i obrazložiti eventualnu hitnost, obavio preko 800 dijagnostičkih procedura Nikolova, civila koji nije ni zdravstveno osiguran.

Ilustracija Foto: N1

Zahtevao je od dežurnih na prijavnici Vojne bolnice da mu dozvole ulazak kolima u krug ove ustanove, a zatim ga pregledao bez uputa iako nije postojala hitnost, a to nije evidentirao u knjigama protokola. Merio mu je krvni pritisak, analizirao krv, gledao na EKG i ultrazvučnom aparatu, slušao stetoskopom a da pregledaju Nikolova, tražio je i od svojh kolega mada su mu rezultati testova uvek bili odlični. Na taj način pribavio je korist Nikolovu u vidu besplatnog lečenja.

Takođe, obavio je lekarske preglede civilnih pacijenata koje mu je Nikolov dovodio, njih troje i njegove nevenčane supruge na koji način je i njima pribavio korist u vidu besplatnog lečenja . Damnjanović je u toku septembra 2020. godine predao Nikolovu EKG aparat marke „Šiler“, tipa Cardiovid AT – 1, vlasništvo Vojne bolnice koji je stajao u njegovoj oridinaciji. On ga je odneo kući i koristio ga pribavivši korist u vidu besplatnog korišćenja uređaja. Na to ga je podstrekao Nikolov jer mu je tražio EKG, s ozbirom na to da prethodni koji mu je Damnjanović ranije kupio, nije radio. Lekar mu je više puta tražio da vrati aparat koji je vlasništvo Vojne bolnice ali Nikolov i pored obećanja, to nije učinio, pa mu ga je policija oduzela 17. februara 2021. Ono što ovaj slučaj čini paradoksalnim je što je Nikolov, kojeg je Damnjanović pregledao i po nekoliko puta dnevno, potpuno zdrav čovek.

Vojni lekar je priznao delo za koje se teretio ali se branio da je postupao poštujući Hipokratovu zakletvu koja lekara obavezuje da pacijentu pruži pomoć nezavisno od toga da li je zdravstveno osiguran.

„Bilo mi je poznato da je u vreme ovih događaja postojalo naređenje upravnika Vojne bolnice kojim je bilo propisano da se pacijenti primaju samo sa uputom za specijalistički pregled, sem u hitnim slučajevima, te da sve preglede treba upisati u protokol. Znao sam da Nebojša nije vojni osiguranik ali moja lekarska dužnost je bila da mu pružim pomoć. Žalio se na bolove u grudima, morao sam da ga pregledam, tada je bila epidemija Delta virusa, Kardiološka klinika pa i moja bolnica su bile u kovid sistemu. Bio sam jedna od šest kardiologa u Nišu, mogao je čovek da izgubi glavu da ga nisam primio, na to je me obavezivala lekarska zakletva“, objasnio je pred sudom optuženi Damnjanović.

Odgovarajući na pitanje tužioca Vladimira Pavlovića da li je znao da Nikolov nije vojni osiguranik te da li je tačno da se njegovim pozivima odazivao i usred noći, Damnjanović je kazao da je i za to imao razloga.

„U to vreme imali smo akciju “Otvorena vrata” pa smo pregledali I neosigurane pacijente. Njega sam znao kao Nenada a ne kao Nebojšu Nikolova pa sam ga nekoliko puta tako upisao u protokol. Tačno je da me je pozivao i noću i da je moja supruga negodovala ali sam išao da mu pružim pomoć“, kazao je lekar.

Damnjanović je priznao da je Nikolovu dao EKG aparat iz svoje ordinacije kako bi ga koristio u svom stanu ali je isticao da je tražio da mu ga vrati.

„Računao sam da će to biti na dan, dva ali on nikako nije hteo da mi ga vrati pa ga je policija pronašla kod njega kada ga je uhapsila“, kazao j tada lekar.

Nebojša Nikolov već se nalazi u zatvoru gde zajedno sa svojom nevenćanom suprugom Draganom Petrović izdržava kaznu od 11 godina zbog trgovine ljudima. Njih dvoje su pravnosnažno osuđeni jer su godinama držali kao roba uglednog niškog lekara Jozefa G. , uzimali mu sav novac, tukli ga i nemilosrdno zlostavljali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar