Zoran Marjanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; privatna arhiva; Nemanja Jovanović; Goran Srdanov

Odbrana Zorana Marjanovića zatražila je pred Višim sudom u Beogradu, u ponovljenom postupku koji se vodi protiv supruga ubijene pevačice Jelene Marjanović, da ponovo bude ispitana maloletna ćerka ovog bračnog para. Ukoliko njihov zahtev bude uslišen, to će biti treći put da devojčica govori o kobnom danu kada je ubijena njena majka. Razgovor sa njom ranije je obavljen u posebnoj prostoriji suda, uz prisustvo psihologa, dok su drugi učesnici u postupku pitanja postavljali putem bubice.

Suđenje Zoranu Marjanoviću počelo je ispočetka nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen za ubistvo pevačice Jelene Marjanović. Održano je pripremno ročište na kom su, kako je Tanjug preneo, Marjanovićevi advokati zatražili su da se pribavi materijal dobijen tajnim prisluškivanjem Marjanovića i cele njegove porodice, da se dostavi  izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o prisluškivanju 70 osoba ali i da ponovo bude saslušana Jelenina i Zoranova ćerka. Devojčica je, podsetimo, u trenutku zločina 2. aprila 2016. godine, imala je tek pet godina.

Zoran Marjanović sa advokatima Stefanom Jokićem i Aleksandrom Zarićem Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je ujedno bila i jedini svedok nestanka njene majke kobnog dana na nasipu u Crvenki. Prema stavu tužilaštva, Zoran i Jelena su, zajedno sa ćerkom, došli na nasip kobnog dana. Dovezli su se „mercedesom“ do rampe, kojim je upravljala ubijena pevačica. Odlučila je da se popne na nasip i počne da džogira, a ubrzo je i Zoran krenuo za njom. Sustigao ju je, zajedno sa detetom, na oko kilometar od mesta gde je „mercedes“ bio parkiran, namamio je da se spusti u podnožje nasipa, dok je devojčica ostala na njemu.

Oružjem koje nikada nije povređeno, Marjanović je, kako se navodi u optužnici, zadao je Jeleni jedan ubod, nakon čega je počela da beži. Sustigao ju je u kanalu, strgao joj trenerku, a kada je Jelena pokušala da pobegne u vodu, više puta ju je udario u glavu, usled čega je preminula.

Upravo zbog toga što na nasipu gotovo da nije bilo nikoga, smatralo se da bi devojčicin iskaz mogao da pruži bolji uvid u to šta se dogodilo. Imajući u vidu da je reč o detetu, potrebno je bilo ispuniti niz uslova kako bi se njeno saslušanje održalo.

Jelena Marjanović FOTO: FACEBOOK

Razgovor sa ćerkom Jelene i Zorana Marjanovića obavljen je u posebnoj prostoriji suda u Beogradu, u prisustvu psihologa. Pre saslušanja, tužilaštvo je zatražilo od sudskih veštaka psihijatrijske i psihološke struke da procene da li je ona sposobna da bude ispitana kao svedok, prilikom čega je utvrđeno da je „otvorena, komunikativna, neposredna, visoko inteligentna“.

I pored toga, saslušanje deteta moralo je da se obavi u posebnim uslovima jer se prilikom ispitivanja takvih svedoka posebno mora voditi računa, kako dete ne bi doživelo traumu. Pitanja joj nisu direktno postavljali učesnici u postupku, već ih je psiholog slušao putem bubice u uhu, a potom ih prenosio devojčici. Odbrana Zorana Marjanovića ranije je tvrdila da je maloletnica tokom istrage nezakonito saslušavana pet ili šest puta, čak i bez prisustva psihologa.

Foto: Nemanja Jovanović

Sudija Jelena Škulić, prilikom objavljivanja presude kojom je Marjanović osuđen na 40 godina zatvora, kazala je da je devojčicin iskaz bio značajan prilikom donošenja ove odluke.

„Devojčica je opisala da mamu nije mogla da vidi od šume, a šume na mestu gde su oni stajali nije bilo, već je bilo sa druge strane kanala sa kog mesta je svedok rekao da je video muškarca i ženu bez deteta, a odakle su oni prema rečima svedoka došli“, navela je sudija.

Podsećanja radi, Marjanović je od početka tvrdio da je sve vreme bio sa detetom na nasipu, dok je stav tužilaštva da se nakratko odvojio od nje i presudio Jeleni. Devojčica je, prema onome što je javnosti poznato, potvrdila da je kobnog dana bila na nasipu, da je mama u jednom trenutku rekla da ide, te da su je potom ona i otac tražili.

Bonus video: Dolazak Zorana Marjanovića u Palatu pravde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar