Porodica Tomašević iz sela Zablaće, nadomak Čačka tužila je kragujevački Klinički centar zbog, kako tvrde, nesavesnog lečenja Lele Tomašević koja je preminula u toj zdravstvenoj ustanovi 5. avgusta 2023. godine. Kako navodi, lekari su joj operisali nepostojeći tumor na mozgu, a obdukcijski nalaz je pokazao da kancera nije ni bilo.

Njihova agonija počela je lane, početkom juna, kada je Lelu verenik zatekao u stanu u prilično lošem stanju. Prema svedočenju njenog oca Radiše, ona tada nije mogla da ustane na noge i počela je da se trese. Nije htela da čuje za odlazak kod doktora.

„Njen verenik je insistirao na tome, pozvao je hitnu pomoć, ali su mu rekli da je vodi na urgentno odeljenje čačanske bolnice. Kada je on kazao da Lela ne može na noge, ignorisali su ga pa je bio prinuđen da pozove taksi i prebacio je preko ramena kako bi je ubacio u vozilo“, priča za Nova.rs Lelin otac Radiša.

U bolnicu su je primili 5. juna oko 17 sati.

„Dva sata je čekala na pregled, ali kada su je pregledali, kazali su da je ozbiljna situacija. Ostavili su je u bolnici, Smestili na interno odeljenje ali nisu uradili skener na vreme“, kroz suze priča Radiša.

Po svim indikacijama, navodi očajni otac, trebalo je hitno da se reaguje, što je potvrdila i njegova mlađa kći koja je lekar – internista.

Otac Radiša Tomaševič Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, skener je urađen posle 24 sata, gde je konstatovano da je imala infarkt mozga. Nakon toga je prebačena na neurološko odeljenje čačanske bolnice.

Otac Radiša Tomaševič Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Stigla je Tina iz Nemačke, moja druga kćerka, i molila je za transportovanje u Beograd. Ona je lekar, internista i shvatila je da je Lela u ozbiljnoj zdravstvenoj krizi“, priča Radiša. Međutim, u Čačku lekari nisu hteli ni da razgovaraju sa nama, pa su se smilovali i ponovo uradili skener. Bilo je doktora koji su bili za njen transport u višu tercijalnu ustanovu, ali nisu bili nadležni za to“, dodaje Radiša.

„To nije uspelo, trčali smo, molili i jedva smo uspeli da je prevezemo u Kragujevac. Zahtevali su od nas da se obezbedi mesto pa će je poslati“, priča Radiša.

U Čačku je ona bila komunikativna i svesna, ali na momente se gubila, napominje otac. Posle sedam dana je prevezena u KC Kragujevac na neurologiju.

Umrlica preminule Lene Tomašević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Bila je nekoliko dana na intenzivnoj nezi. Radili su joj ponovo snimanja i magnetnu rezonancu. Nisu bili sigurni u postavljenu dijagnozu čačanske bolnice, ali ni u svoju. Nakon toga nam je neurohirig iz Kragujevca rekao da ona ima najteži oblik tumora na mozgu – IV stepen“, priča Radiša.

Nakon toga su bili prinuđeni da idu u Beograd kod neurohirurga da pokušaju da je prebace na tamošnju kliniku. Profesor im je kazao, nakon razgovora sa kolegama u Kragujevcu, da ništa više ne može da se dobije kod njih nego u kragujevačkom KC. Iako Tina nije imala poverenja u lekare u kragujevačkom KC, lekar ih je odbio.

„Tina je uputila pismo Danici Grujičić, to je bio vapaj za pomoć, ali nikada nije odgovorila“, priča Lelin otac.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Kako navodi Radiša, Lelinog lekara, Milana Todosijevića su obavestili da su išli na konsultacije u Beograd, ali njemu nije bilo prijatno. Rekao im je da je veliko pitanje da li će ostati živa nakon operacije, s obzirom da joj je dijagnostikovan galopirajući tumor.

„Rekao sam mu, radite šta treba, ona je u vašim i božjim rukama. Trebalo je, pre operacije da se uradi spektroskopija. Poslata je u Beograd na to snimanje, ali je nisu pripremili. Bila je konfuzna i nemirna“, ističe Radiša, dodajući da nije bila sedirana.

„Leli nikada nije urađeno to snimanje, a Todosijević je krivio nas što ona nije bila operisana“, naglasio je Radiša.

Pretpostavlja da je proradila sujeta kod njih zbog odlaska u Beograd.

„Lelu su operisali nakon izvesnog vremena, bila je dva dana na intezivnoj nezi pa su je prebacili na odeljenje neurohirurgije. Počela je da tone posle operacije, da nestaje. Komunicirala je sa nama do smrti. Rekla mi je „tata vodi me odavde, jer mi niko ne prilazi“. Ne mogu sebi oprostiti zašto je nisam odveo pre operacije“, sa očajem priča Radiša.

Dva dana pre Leline smrti lekar mi je rekao da se sprema Lelin otpust, na šta sam se frapirao, ukazuje otac.

Smatra da je Todosijević video njegovu ćerku pet puta, zabrinuo bi se za njeno stanje.

„Moja ćerka je umrla gladna, žedna i u fekalijama“, kaže otac.

„Do danas mi niko nije javio iz kragujevačke bolnice da je Lela umrla, na moje uporne pozive sestra mi je izjavila saučešće telefonom. Na kraju sam saznao da su pokušali reanimaciju. Mrtvu su je prebacili sa neurohirurgije, a ona je preminula u 10 sati, a ja sam zvao oko 12“, kazao je Radiša.

Nakon Leline smrti roditelji su tražili obdukciju, koja je utvrdila da njihova kći nije imala tumor na mozgu.

„Zdravstvo nam je dno dna. Srpski narod je ugrožen jer 50 odsto lekara ne zaslužuje da im uđu u ordinaciju. Nad mojom kćerkom je izvršen kolektivni zločin od strane osoblja neurohiruškog odeljenja u Kragujevcu“ navodi Radiša. On je, dok je Lela bila živa, tražio da plati medicinsku sestru da bude pored nje, ali mu u kragujevačkom KC nisu dozvolili. Pisao je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je resornoj ministarki naredio da se utvrde okolnosti Leline smrti, ali nikada to nije urađeno. Tražio je da se izvesti porodica, ali do dan danas ništa.

„Sada idem sa groblja. Umro sam i ja sa Lelom. Supruga mi je mnogo bolesna, ali isteraću pravdu za svoje mrtvo dete. Ne želim nikome da „sečem glavu“ , ali zamislite operisati nekome mozak, koji nije trebalo da bude hiruški tretiran“ , zaključio je Radiša Tomašević.

Klinički centar Kragujevca: Nije bilo propusta

Ministarstvo zdravlja je na pitanje Nova.rs o ovom slučaju odgovorilo da propusta nije bilo. Pitanja smo uputili i Kliničkom centru Kragujevac koji su nam poslali sledeći odgovor.

„Povodom žalbe porodice preminule pacijentkinje L.T. Univerzitetski klinički centar Kragujevac, oformio je unutrašnju lekarsku komisiju, koja se izjasnila da u dijagnostici, lečenju i nezi pacijentkinje L.T. nije bilo propusta i da je lečenje sprovedeno u skladu sa uobičajenom praksom u skladu sa važećim protokolima i u saglasnosti sa savremenim medicinskim stavovima. Odmah po izradi, izveštaj unutrašnje lekarske komisije UKC Kragujevac, septembra 2023. godine, prosleđen je Odeljenju za zdravstvenu inspekciju Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja Republike Srbije“, navodi se u odgovoru.

BONUS VIDEO: Porodilja optužuje lekara za smrt svoje bebe, on se sam prijavio policiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare