Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U vremenskom rasponu od 2017. do 2021. na teritoriji Čačka se dogodilo ukupno 2.184 saobraćajnih nezgoda. Za pet godina poginulo je 59 osoba, dok je teže i lakše povređeno njih 2.085. Među njima je stradalo više od desetoro mladih i dvoje dece.

U ovaj crni bilans nisu uključeni podaci o broju stradalih u 2022. godini, gde su samo u jednom udesu život izgubila četiri mladića starosti od 18 do 23 godine, govore podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema pokazateljima ABS od 2017. do 2021. nije uspostavljen opadajući trend poginulih i povređenih u odnosu na izveštaje iz ranijeg perioda. Smrtno je stradalo 12 pešaka, troje biciklista, šest motociklista, 28 vozača automobila, osam traktorista..

Pročitajte još:

U saobraćajnim nezgodama gde je jedan od učesnika bilo teretno vozilo, poginulo je 19 lica, što čini 32 odsto od ukupnog broja poginulih lica.

U posmatranom periodu povređeno je 160 dece, dok je njih dvoje poginulo. Deca su najviše stradala u svojstvu putnika.

U istom vremenskom periodu u saobraćajnim nezgodama u Čačku poginulo je 15 mladih lica. Mladi čine 25 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama. Prema podacima nacionalne ABS, oni u saobraćajnim nezgodama najčešće stradaju u svojstvu vozača.

Crna statistika govori i da je saobraćajnim nezgodama poginulo 19 lica starijih od 65 godina. Oni su, najčešće, stradali u svojstvu putnika ili vozača.

Hitna pomoć Niš Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Iz dana u dan vozači su sve bahatiji, naravno ima i onih uzornih, ali poslednjih godina stiće se utisak da raste broj vozača za koje nikom nije nije jasno kako su dobili lekarsko uverenje.

„Na terenu imamo situacije da ne staju na „stop“ palicu pa za njima organizujemo poteru. Takve situacije su veoma opasne po druge učesnike u saobraćaju, jer dok beže, često udaraju u parkirana vozila, a bilo je i udesa. Ili druga grupa koja zaustavi vozilo, ali prilikom razgovora s kolegom odbija saradnju, alkotestiranje i proveru na prisustvo narkotika, ponašaju se drsko, svađaju i vređaju službeno lice. Zabrinjavajuća je činjenica da je među njima sve veći broj mladih devojaka „, kaže jedan od zaposlenih u čačanskoj Saobračajnoj policiji.

U cilju povećanja bezbednosti, saobraćajna policija danonoćno kontroliše naše puteve s akcentom na otkrivanje prekršaja koji su i najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, pogotovo onih u kojima ima poginulih i povređenih, kaže portparolka čačanske Policijske uprave Bojana Kovačević.

„Posebna pažnja usmerava se na otkrivanje vozača koji voze neprilagođenom brzinom, pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci jer oni su rizični za sve učesnike u saobraćaju i zato ulažemo maksimalne napore da se adekvatno sankcionišu“, objasnila je ona.

Pročitajte još:

Još jednom apelujemo na vozače da budu odgovorni i veoma pažljivi u saobraćaju jer samo trenutak nepažnje može dovesti do saobraćajne nezgode , zaključila je Kovačević.

Inače, prema podacima čačanskih institucija, jedan od velikih problema predstavlja krađa saobraćajnih znakova, međutim, prijava gotovo i da nema. Ekipe JP „Gradac“ nekoliko puta sedmično vrše popravku i zamenu saobraćajne signalizacije puteva koji su u njihovoj nadležnosti.

U ovdašnjoj Policijskoj upravi lane za krađu znakova nije bilo prijava, dok je u ovoj prijavljen slučaj krađe dva saobraćajna znaka u Preljini, koja kako ne bi ugrozili bezbednost saobraćaja odmah zamenjeni novim, kažu u PU Čačak.

Prema važećim zakonskim propisima RS osoba koja počini tešku krađu po članu 204 KZ može biti kažnjena zatvorskom kaznom od jedne do osam godina. Prema članu 290 KZ za krađu znaka koji za posledicu ima ugrožavanje tuđih života najviša zaprećena kazna je tri godine robije. Ako na sudu dokaže da je krivično delo počinjeno iz nehata može da prođe i sa novčanom kaznom.

Dok kod nas vandali i kradljivci prolaze nekažnjeno, u svetu se ovaj veliki problem rešava i sankcioniše drugačije. U Švedskoj se recimo, krađa saobraćajne signalizacije tretira kao vrlo specifično krivično delo. U njihovom zakonodavrstvu je predviđeno da se pored krivičnih sankcija koje kradljivac dobija zbog ugrožavanja tuđih života, on obavezno mora da prođe i psihijatrijski pregled.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nesreća na Banovom brdu: Devojka automobilom udarila u kontejnere, pa u izlog cvećare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar