Foto: Foto:E-Stock/Miloš RafailovićStefan Tomasevic/ATAImages; TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i ostalim pripadnicima ozloglašene kriminalne grupe koja se susreće sa optužbama za najteža krivična dela, počeće ponovo ispočetka u Specijalnom sudu u Beogradu zbog odlaska postupajuće sudije Vinke Berahe Nikićević u penziju. Dosadašnje suđenje protiv kriminalnog klana koji se tereti za sedam stravičnih likvidacija obeležilo je nekoliko ključnih trenutaka, a portal Nova.rs podseća na sve šta se dešavalo u sudnici proteklih meseci.

Kriminalnoj grupi Belivuk-Miljković stavljaju se na teret otmice, ubistva, trgovina narkoticima i silovanje. U optužnici se spominje sedam ubistva koja su počinili, a zločini su se događali na dve lokacije – u ozloglašenoj vikendici u Ritopeku, kao i u Surduku. Glavni svedoci protiv klana su sami članovi grupe, odnosno okrivljeni-saradnici Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević koji u zamenu za manju kaznu, svedoče o kriminalnim aktivnostima klana.

Pročitajte još:

Pomenuti klan razbijen je u velikoj akciji srpske policije 4. februara 2021. godine nakon višemesečnog praćenja i prikupljanja dokaza od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativne agencije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i tužilaštva. Prvo pripremno ročište bilo je u martu sledeće godine, dok je čitanje optužnice, koja je napisana na više stotina strana, završeno tek sredinom oktobra 2022. godine.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Jedan od glavnih dokaza, pored onih koje su prikupili nadležni u Srbiji, jesu i komunikacije preko kriptovane aplikacije „Skaj“ koju su razbili francuski organi. Suđenje će ponovo početi ispočetka zbog promene sudije, što će znatno odužiti postupak protiv grupa.

Portal Nova.rs izdvaja šta se obežilo dosadašnji tok suđenja.

Zahtevi za izuzeće

Kao i u svakom postupku, okrivljeni su se i u ovom slučaju potrudili da maksimalno oduže proces. Od samog početka suđenja Veljko Belivuk i Marko Miljković, sa svojim pravnim zastupnicima, tražili su nekoliko puta izuzeća sudija, tužilaca i sudskog veća.

Izuzeća su tražena iz različitih razloga. Tako je sredinom februara ove godine advokat Dejan Lazarervić ponovo tražio izuzeće postupajuće sudije Vinke Berahe Nikićević.

Darko Šariš, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je istakao da smatra da ona ne vodi postupak objektivno već da je na strani tužilaštva. Međutim, ovaj zahtev je odbijen kao pokušaj odugovlačenja procesa.

Samo mesec dana ranije, odbrana je ponovo tražila izuzeće tužilaca Mladena Nenadića, Zorana Babića i Saše Ivanića jer su, kako su tvrdili, pristrasni.

Uhapšen advokat okrivljenih

Jedan od ključnih trenutaka tokom suđenje jeste hapšenje advokata Dejana Lazarevića, koji brani vođe klana. On je uhapšen u velikoj akciji Evropola i Jurodžasta usmerenoj protiv narko-bosa Darka Šarića i njegove kriminalne organizacije. Njemu se na teret stavlja da je kao branilac Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona, sa Pljevljakom dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića, te da je organizovao da Nikolašević preko medija za ovo optuži Nebojšu Joksovića i da se protiv njega pokrene krivični postupak. Ideja je, prema tvrdnjama tužilaštva, bila da se na taj način Joksović diskredituje kao svedok saradnik u postupcima protiv Šarića.

U međuvremenu, Lazarević je pušten na slobodu, a od januara ove godine ponovo se nalazi među advokatima u postupku protiv kriminalne grupe Belivuk-Miljković. On će u nastavku postupka zastupati više njih, među kojima su i vođe klana.

Okrivljeni saradnici

Prilikom iznošenja odbrane u Specijalnom sudu u Beogradu Veljko Belivuk negirao je sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret i tom prilikom ispričao je da je on član Srpske napredne stranke, koji je bio zadužen za Blok 45 i 50. On je tada objasnio da su on i Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi, služili za potrebe države, sve dok Stanković nije ubijen. Nakon ubistva Stankovića, Belivuk je nastavio to da radi.

Vođa ozloglašenog klana ispričao je tokom suđenja da je bio u kontaktu sa prvim čovekom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem i da mu je Aleksandar Vidojević, Aco Rošavi, rekao da je Glišić čovek od poverenja. Tada je rekao da mu je Aca Rošavi rekao o navodnom sastanku koji je imao sa šefom, Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Istakao je i da mu je na sastanku s Vučićem rečeno da će veza biti nekadašnji ministar i direktor BIA Aleksandar Vulin, jer ne bi bilo dobro da se često viđaju sa predsednikom države.

Belivuk je još tada istakao da nije želeo da sarađuje sa Aleksandrom Vulinom jer je znao da, kako je izjavio, „ovaj konzumira narkotike“, kao objašnjenje za ovu rečenicu on je istakao da je dugo godina radio na splavu kao obezbeđenje i da zna kako izgleda neko ko konzumira narkotike.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Miljković je potom rekao da je on preuzeo na sebe kontakt sa Vulinom. Sa druge strane, Miljković je pominjao tokom suđenja i funkcionera SNS Aleksandra Papića i izneo tvrdnje da im je on davao novac od Sprske napredne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar