Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić/Privatna arhiva/Antonio Ahel/ATAImages

Od nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora prošlo je pet meseci, a do danas nije pronađeno telo devojčice u Banjskom polju u Boru. Za smrt Danke osumnjičeni su radnici JKP "Vodovod", Srđan Janković i Dejan Dragijević, a istragu protiv uhapšenih obeležili su brojni propusti nadležnih organa, počevši od nasilne smrt svedoka Dalibora Dragijevića, inače brata osumnjičenog, i to u policijskoj stanici u Boru.

Smrti Dalibora Dragijevića uznemirila je srpsku javnost, a zbog nje još uvek niko nije odgovarao iako je prošlo pet meseci. Dragijević je, kako je Radar.rs otkrio, umro nasilnom smrću tokom policijskog zadržavanja u borskoj stanici, a odbukcijom je utvrđeno da je na telu imao brojne povrede.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

Sumnja se da je pretučen u policijskoj stanici i da je to uzrok smrti. Ono što do danas nije jasno jeste zbog čega je policija slagala javnost rekavši da je Dalibor Dragijević preminuo prirodnom smrću i da mu je pozlilo tokom boravka u policijskoj stanici.

Tvrdili su i da je pokušana reanimacija, ali bezuspešno.

Ipak, ove navode policije demantovalo je saznanje Radara, koji je otkrio detalje odbukcionog nalaza Dragijevića – preminuo je nasilnom smrću u stanici u Boru i na njegovom telu zatečene su brojne povrede.

Policijska stanica u Boru Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O celom slučaju do danas se MUP poprilično šturo oglašavao, a poslednji put je bilo maja kada su rekli da Sektor unutrašnje kontrole (SUK) utvrđuje sve okolnosti.

Rečeno je i da će odgovorni, ukoliko se utvrdi, biti kažnjeni, međutim, do danas nije poznato da li je iko kažnjen zbog smrti čoveka u stanici. Dragijević je tog dana uhapšen jer je navodno pomogao bratu Dejanu, zajedno sa ocem Radetom, da premesti telo devojčice Danke. Samim tim, Dalibor Dragijević je mogao biti ključan svedok za istragu.

Telo nije pronađeno

Smrti Dragijevića bacila je senku na slučaj nestanka Danke Ilić. Istragu nestanka Danke od samog početka pratile su čudne okolnosti, a ono što je najveća misterija jeste kako je moguće da do danas nije pronađeno telo deteta.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

MUP Srbije je detaljno pretražio Bor i okolna sela i dosad nije pronađen nijedan trag koji bi ukazao gde je Danka. Takođe, policija i tužilaštvo dosad nisu pronašli materijalne dokaze koji bi vezali osumnjičene za mesto zločina.

Ono što dodatno buni u celom slučaju jeste činjenica da je zbog neadekvatnog postupanja nadležnih, ali i činjenica da nisu pronađeni dokazi, ceo slučaj na „tankim nogama“.

Tako su osumnjičeni za zločin, Janković i Dragijević, koji su najpre priznali zločin u policiji, nedavno povukli priznanja tvrdeći da su im ona iznuđena. Činjenica da su osumnjičeni povukli priznanja, te da nema materijalnih dokaza protiv njih, otežava posao tužilaštvu koje bi trebalo uskoro da podigne optužnicu.

Ćutanje policije

Možda najveći problem u istrazi nestanka Danke Ilić jeste ćutanje nadležnih organa o samom slučaju, čime se otvorio prostor za stvaranje mnogih teorija zavera u javnosti, ali i neistinitih informacija.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Naime, tokom istrage nestanka MUP Srbije se šturo oglašavalo zbog čega su se u medijima i javnosti konstantno pojavljivale dezinformacije.

Malo zvaničnih informacija od strane nadležnih i pojavljivanje neproverenih stvorilo je atmosferu nepoverenja u institucije.

Dodatno nepoverenje stvorila je i smrt Dalibora Dragijevića, koja je i dalje, po svemu sudeći, nerasvetljena.

VIDEO: Slučaj Danka Ilić: I drugi osumnjičeni poriče zločin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare