Danka Ilić, forenzičari, forenzika kombo, dnk
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Pet meseci je prošlo od kako je u Banjskom polju nestala dvogodišnja devojčica Danka Ilić sa porodičnog imanja na kom je bila sa majkom i bratom, a istrazi ovog slučaja se kraj još ne nazire. Već komplikovanu situaciju je dodatno zakomplikovalo ubistvo Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog za Dankino ubistvo, u policijskoj stanici u Boru. Pet meseci od nestanka devojčice, u vazduhu su ostala da "vise" i brojna pitanja bez odgovora.

Slučaj nestanka Danke Ilić, dvogodišnjakinje o čijoj se sudbini ne zna ništa od 26. marta, kada je navodno neometano išetala iz dvorišta kuće u Banjskom polju i nestala bez traga, ne samo da nije dobio epilog, već mu se kraj ne nazire. Pet meseci od nestanka koji je potresao celu Srbiju i region, javnost i dalje nema odgovore na brojna pitanja o nestanku ove devojčice.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Šta se dogodilo u Banjskom polju?

U danu kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak, u lokalnoj policijskoj stanici, ispričali su da je Danka Ilić uspela da neopaženo išeta iz dvorišta imanja u Banjskom polju na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća. Ipak, kobnog dana, majka ju je zajedno sa bratom odvela tamo i dok je drugom detetu davala vodu koja se nalazila u automobilu, Danka je nestala.

Usledila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla na obližnju ulicu. U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici JKP „Vodovod“ Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su je, prema istim infomracijama, udarli automobilom. Navodno su videli da je devojčica onesvešćena, pa su je ubacili u gepek, gde im je stajao alat, i nastavili da voze ka divljoj deponiji na Starobanjskom putu.

Foto:Društvene mreže

Devojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ugušili i njeno telo bacili na smetlište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija saopštila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premestio telo na drugu lokaciju koju kasnije nije hteo da otrkije policiji. Ubrzo su uhapšeni radnici JKP „Vodovod“ koji su najpre u policiji priznali krivična dela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem i povukli priznanja uz obrazloženja da im je policija iznudila prethodne iskaze.

Ko je ubio Dalibora Dragijevića?

Tome u priliog je išla i činjenica da je priveden i Dalibor Dragijević, osumnjičen za pomoć bratu, koji je u policijskoj stanici i ubijen. Iako je policija pokušala da predstavi kao da je Daliboru Dragijeviću pozlilo tokom saslušanja, nedeljnik Radar je otkrio da je preminuo usled brutalnog batinjanja. Uprkos tome što su obnarodovani i ti podaci, policija do danas nikoga nije uhapsila zbog ovog ubistva, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Nišu.

Dalibor Dragijević Foto:Facebook

„Obaveštavamo vas da se navedeni predmet nalazi u fazi predistražnosti postupka i da se postupa u skladu sa Metodologijom za istragu u slučajevima zlostavljanja“, rečeno je za Nova.rs iz VJT u Nišu početkom avgusta.

U međuvremenu su osumnjičeni za Dankino ubistvo ponovo izvedeni pred tužioca i obojica su povukli priznanje ranije dato u policijskoj stanici. Obojica su potvrdili da su kobnog dana bili u Banjskom polju kako bi čitali vodomere, ali su i kazali kako uopšte nisu videli devojčicu, a kamoli je udarili automobilom. Imajući u vidu da su policija i tužilaštvo ceo predmet gradili prevashodno na priznanju osumnjičenih, pitanje je kako će izgledati podizanje optužnice koje će morati da se dogodi u naredna dva meseca.

Kako je moguće da nema Dankinog biološkog traga?

Situaciju dodatno komplikuje i to što su dosadašnja veštačenja pokazala da se u službenom vozilu JKP „Vodovod“ uopšte ne nalaze biološki tragovi Danke Ilić, kako na spoljnoj, tako i na unutrašnjoj strani vozila. Pronađena je jedna dlaka, bez korena, koja se nalazi na veštačenju, a za koju su stručnjaci ranije u razgovoru za Nova.rs objasnili da ne može da otkrije ni kome je pripadala, a kamoli neke važnije podatke.

Do sada je saslušano na desetine svedoka, urađeno je i GPS veštačenje odnosno analiza kretanja službenog vozila koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i kako je kazao viši javni tužilac za Nova.rs, ti podaci će se u narednom periodu analizirati.

Policija više puta pretražila deponiju na Starobanjskom putu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, nijedno od dosadašnjih veštačenja nas nije ni približio odgovoru na pitanje gde je Danka Ilić ili ukoliko je nesrećno dete zaista ubijeno, gde se njeno telo nalazi. Ne treba zaboraviti da je pretražen svaki pedalj Banjskog polja, da su prekontrolisane sve pećine, rupe i kanali u kojima bi neko mogao sakriti njeno telo. Terenska potraga je odavno obustavljena.

Hoće li tužilaštvo podići optužnicu?

Imajući u vidu sve navedeno, pitanje je da li će Više javno tužilaštvo u Zaječaru uspeti da podigne optužnicu zasnovanu na dovoljno čvrstim dokazima, a koju će i sud potvrditi. Podsećanja radi, tužilaštvo je obavezno da šest meseci od datuma hapšenja podigne optužnicu protiv njih, a ukoliko to ne učini, Janković i Dragijević će biti pušteni na slobodu. Taj posao tužilaštva je znantno otežan pošto nemaju ni telo, ni priznanje osumnjičenih.

Bonus video: Slučaj Danka Ilić: I drugi osumnjičeni poriče zločin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare