Slavica Radovanović Foto: Medija Centar Beograd

Nestanak Danke Ilić (2) iz Banjskog Polja kod Bora podigao je javnost Srbije na noge, prvi put je upotrebljen sistem "Pronađi me" i celokupno stanovništvo naše zemlje obavešteno je o slučaju. Slavica Radovanović, bivša pukovnica MUP Srbije, u razgovoru za Nova.rs objašnjava kako treba treba reagovati u slučaju nestanka deteta, ali i ukazuje na to šta bi mogli biti propusti u slučaju nestanka dvogodišnje Danke.

Dvogodišnja Danka nestala je pre više od 24 sata sa imanja njene porodice u Banjskom polju, a od tog momenta krenula je velika potraga za njom. Porodica je odmah kontaktirala policiju, pripadnici Žandarmerije, vatrogasci, dobrovoljci, lovci, ali i drugi građani, neprestano tragaju za devojčicom. Tokom noći helikopteri su nadletali Banjsko polje, a teren je pretraživan i sa dronovima sa termovizijskim kamerama ne bi li uočili nestalo dete.

Pročitajte još:

„Prva stvar koju je nophodno uraditi jeste da roditelji prijave nestanak deteta i da odnesu njegovu sliku u policijsku stanicu. Potom da daju dodatne informacije, detalje i opis deteta o nekim specifičnostima kao što su ožiljci ili bolesti, jer su takve stvari ključne prilikom aktiviranja sistema „Pronađi me“. Potom je neophodno objasniti okolnosti kako je došlo do nestanka deteta“, kaže naša sagovornica Slavica Radovanović.

Potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) Foto:MUP Srbije

Ona je objasnila da policija istog momenta raspisuje potragu za nestalim detetaom i da sve svoje raspložive snage stavlja u službu pronalaska deteta.

„Jako je važno da se što pre uključe meštani i udruženja sa teritorije na kojoj je nestalo dete. Oni bolje poznaju teren od policajca koji tu dođe i kome to nije mesto službe. Neophodna je izuzetna saradnja lokalne zajednice“, objasnila je.

Ističe i da je u ovom slučaju sve urađeno kako treba, ali je skrenula pažnju na dve okolnosti koje bi mogle da budu propusti – to što se sistem „Pronađi me“ nije odmah oglasio, ali i to što MUP nije izašao sa zvaničnim informacijama.

Ipak, ona ističe da to možda nije učinjeno iz sledećih razloga.

Potraga za devojčicom Dankom Ilić (2) Foto:MUP Srbije

„Kada je reč o tome zašto se nije odmah oglasio sistem „Pronađi me“, moguće je da je u pitanju otmica, a ukoliko je otmica to se ne radi kako se bi ugrozio život deteta. Naravno, prvih dva-tri sata su ključni kada nestane dete. Takođe, to zašto svi građani nisu odmah dobili poruke, razlog toga je da operateri nemaju mogućnost slanja više miliona poruka odjednom, nego je u pitanju broj od oko 50.000 poruka po minuti. Zato se desilo da su ljudi dobili poruke kasnije u toku noći“, istakla je ona.

Slavica Radovanović Foto: NS

Kako je istakla jedan od krupnijih propusta je taj što se Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah oglasilo da da tačne i precizne informacije, kako bi obavestilo javnost dokle se stiglo sa slučajem, ali i kako bi upozorilo građane da ne idu u neke delove koji bi mogli ugroziti istragu ili da apeluje da se odmah uključe u potragu za nestalim detetom.

Potraga za nestalom Dankom Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Trenutno su angažovane sve raspložive snage. Prolazak vremena svakako ne ide u koristi nestalim osobama, a kamoli detetu od dve godine. Takođe, bilo je potrebno obaviti razgovore sa meštanima i komšijama da li su primetili neke neuobičajene pojave tih dana, kao što su nepoznata vozila i osobe, trebalo je pričati sa komšijama kako bi se otkrilo više detalja“, zaključila je ona.

Podsetimo, devojčica Danka Ilić nestala je juče oko 13.45 sati, a potraga za njom i dalje traje.

Danka je u trenutku nestanka na sebi imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu, vezanu kosu.

Na portalu Nova.rs pratite sve najnovije informacije o potrazi za devojčicom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare