Foto:EPA PHOTO; A. H./ATAImages.

U Bezbednosno-informativnog agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandar Vulina krajem leta je formirana Deveta uprava za hapšenje, što veoma podseća na vreme Slobodana Miloševića, kada je bila aktivna ozloglašena Jedinica za specijalne operacije (JSO), čije su vođe i članovi učestvovali u ubistvu premijera Zorana Đinđića i pokušaju ubistva lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali. Ono što dodatno zabrinjava je informacija da su u novoformiranoj Vulinovoj jedinici upravo bivši pripadnici te zloglasne JSO.

Da je to upravo tako, u razgovoru za Novu tvrdi i Danica Drašković. Ona kaže da je novoformirana Deveta uprava formirana od bivših pripadnika JSO, koji su posle rasformiranja te jedinice, raspoređeni u SAJ.

Danica Drašković Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ocenjuje da BIA nije formirala novu Devetu upravu, već novu Jedininicu za specijalne operacije (JSO).

„Formirana je od bivših pripadnika koji su posle rasformiranja te jedinice raspoređeni u SAJ. Oni koji nisu dobili funkcije u Vladi ili Telekomu, kao Dejan Carević, sada upravnik svih zatvora u Srbiji ili Milan Nikolić, jedan od direktora Telenora. Milan Ateljević je tada raspoređen u kabinet premijera, dok je Branislav Dunić u Ministarstvu spoljnih poslova. Ostatak jedinice je otišao u Specijalnu antiterorističku jedinicu“, navodi Draškovićeva.

Naša sagovornica kaže da je upravo iz SAJ-a u Devetu upravu prešlo jedanaest pripadnika i jedan iz Žandarmerije.

„Oni su raspoređeni u novu jedinicu za specijalne operacije u BIA, po nalogu Vulina, koji hoće da ponovi Slobin državni terorizam, da ubija po Srbiji, Kosovu i kuda treba. Biće saobraćajnih nesreća, „Pandi“ i političkih zločina kao nekada“, navodi Danica Drašković za Novu.

Foto: MUP Srbije

Ona kaže i da će komandant jedinice biti Predrag Maćešić, koji je u JSO bio od 2002. godine.

„On je veliki Legijin fan. Nije procesuiran, iako je optužen za lažno svedočenje, u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, u korist Legije, a zastrašivao je i Đinđićevu majku i sestru u vreme procesa. Pored njega, u novoformiranoj Devetoj upravi će biti i istaknuti junaci zlog vremena Darko Radisavljević, Milisav Mrkić, Goran Mizdrag i drugi“, zaključuje naša sagovornica.

Vuk Drašković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

JSO stoji iza ubistva brata Danice Drašković,

i atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića

Na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine, po naređenju Slobodana Miloševića pokušan je atentat na Vuka Draškovića, lidera SPO-a. Tom prilikom nastradala su četiri njegova saradnika. Poginuli su Veselin Bošković, brat Danice Drašković i članovi ličnog obezbeđenja Draškovića, Zvonko Osmajlić, Dragan Vušurević i Vučko Rakočević. Za zločin na Ibarskoj magistrali optuženi su bivši šef DB-a Rade Marković, bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, tadašnji šef beogradske policije Branko Đurić, bivši šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić i još pet pripadnika JSO.

U toj koloni bila je i Danica Drašković, ali je izbegla sudar.

Za neposredno učestvovanje u atentatu u ataru sela Petka, na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. osuđena su petorica pripadnika JSO, koji su prema presudama učestvovali i u drugim političkim ubistvima. Utvrđeno je da je teretni kamion, kojim je iscenirana nesreća, vozio Nenad Ilić Glavonja, koji je posle nezgode pobegao sa mesta nesreće.

Vuk i Danica Drašković Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Na godinu i po dana zatvora osuđen je Mihalj Kertes, direktor Uprave carina i čovek od poverenja Miloševića, jer je pomogao DB da prikrije zločin tako što im je dao novi kamion, a za onaj koji je izazvao sudar napravio falsifikovanu dokumentaciju. Šef saobraćajne policije Srbije Dragiša Dinić i načelnik saobraćajne policije Beograda Vidan Mijailović osuđeni su na po 10 i šest meseci zatvora.

Sudovi u Srbiji su u tri instance u presudi koja je sada pravosnažna konstatovali da je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević iz „niskih pobuda“ tražio likvidaciju političkih protivnika.

Pored Radomira Markovića, niko iz DB nije osuđen osim Milorada Bracanovića, kasnije zamenika šefa BIA, na kaznu od dve godine zbog prikrivanja političkih ubistava.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Trojica čelnika DB su 2016. pravosnažno oslobođeni za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića u Budvi. Jedan od njih Milan Radonjić, šef DB Beograda, oslobođen je i za ubistvo na Ibarskoj, a odnedavno se brani sa slobode od optužbi da je organizovao likvidaciju Slavka Ćuruvije.

Na sudu je utvrđeno da je Goran Petrović, novi šef DB 2001, optuženima za Ibarsku obezbedio prave pasoše sa lažnim imenima. Petrović je ovu sramnu odluku obrazložio: „Oni su dobri momci, nisu znali šta rade“.

Najveću kaznu, od 40 godina, dobio je Nenad Ilić, vozač kamiona, koji nikada nije priznao svoj zločin.

Aleksandar Vulin Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Vulinov poslednji potez

Podsetimo, kako smo ranije otkrili, poslednjom sistematizacijom, koju je, pre podnošenja ostavke na tu funkciju u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), sproveo bivši direktor Aleksandar Vulin, letos je formirana nova – Deveta uprava za hapšenje.

Prema nezvaničnim saznanjima „Nove“, Deveta uprava je formirana krajem leta.

„Ova uprava broji oko 30. pripadnika, to su uglavnom ljudi iz Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a hapšenje se odnosi samo na nadležnost Bezbednosno-informativne agencije koja zakonom predviđa poslove koji se odnose na zaštitu bezbednosti Republike Srbije i otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom utvrđenog poretka Republike Srbije“, navodi izvor „Nove“.

Naš sagovornik navodi da nije prihvatljivo da postoji takva uprava unutar službe bezbednosti.

„Nije poznato zbog čega je Vulinu bila potrebna takva služba, ali i šta će konkretno biti zaduženja zaposlenih“, kaže izvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare