Foot:savo Prelević/Vijesti.me; privatna arhiva; shutterstock; SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia;

Bivši direktor Uprave policije u Crnoj Gori Zoran Lazović uhapšen je zbog sumnje da je dopustio ulazak Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru, te da je prethodno sačuvao "kavčanina" Duška Roganovića hapšenja. U istoj akciji policije priveden je i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, zbog sumnje da mu je pomogao. Prehodno je iza rešetak završio Zoranov sin Petar Lazović, takođe policijski službenik koji se tereti da je, dok je bio službenik, radio i za "kavački klan". Ko su otac i sin, bezbednjaci čije ime se pominje na stranicama crne hronike?

Veliko hapšenje trese Crnu Goru – nakon što su od međunarodnih partnera stigle presretnute Skaj poruke, koje čuvaju najmračnije tajne komunikacija između pripadnika kriminalnih grupa ali i njihovih saradnika u državnim službama, krenula je i velika „seča“ visokih funkcionera. Nakon hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda u Crnoj Gori Vesne Medenice, privedeni su nekadašnji glavni državni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji direktor Uprave policije Zoran Lazović, čiji se sin već nalazi iza rešetaka i suočava se sa teškim optužbama o saradnji sa kriminalcima u Crnoj Gori.

Milivoje Katnić Foto: R.R./ATAImages

Petar Lazović je uhapšen leta 2022. godine, na osnovu brojne komunakcije koje je EUROPOL dostavio crnogorskim istražnim organima. Mlađi Lazović se sumnjiči da je razmenio preko 14.000 poruka sa članovima organizovane kriminalne grupe preko Skaj aplikacije, gde mu je nadimak bio „Junior“ i „Komandos“. Iz brojnih Skaj poruka koje su podgoričke Vijesti ranije objavile, jasno se vidi da je mlađi Lazović „kavčanima“ stavio na raspolaganje celu policijsku jedinicu u kojoj je bio otkako ga je otac doveo u Tim za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Zadaci koje je obavljao za račun kavačkog klana su se menjali – nekada bi otimao pripadnike suparničke, škaljarske kriminalne grupe, sa kolegama ih je vodio u šumu, mučio, iznuđivao informacije batinama i pretnjama, povremeno je pratio pripadnike „škaljarskog klana“ i slično. Takođe, obaveštavao je vođu kavačkog klana Radoja Zvicera o policijskim akcijama koje slede, a koje su usmerene ka pripadnicima grupe. U svemu mu je pomagao policijski službenik Ljubo Milović (koji se nalazi u bekstvu), a o poslovima koje su za njih obavljali, otvoreno su govorili na Skaj aplikaciji, ne sluteći da će ih upravo te poruke jednog dana koštati slobode.

“Eeee, i danas sam tukao neprijatelja. Jednog što radi stolariju šklempu na kuću”, napisao je taj policajac šefu kavčana i kolegi poslednjeg dana jula 2020. godine.

Nakon što mu je Zvicer kratko odgovorio: “Ti možeš u UFC”, policajac, iako ga niko ništa ne pita, nastavlja sa podnošenjem izveštaja:

“I što je trebao da ga čeka ispred zatvora. Iz Ulcinja. Igor Kovačević. Uhapsio ga sa 20 kg trave”, nastavio je Lazović, a potom to i dokumentovao fotografijom uhapšenog. Ispričao je i da je Kovačevića “samo ošamario”, nakon čega mu je taj uhapšeni “sve rekao”. Šef organizovane kriminalne grupe kavački klan pitao je: “Šklempovi rade sa travom?”, a potom konstatovao da njih (škaljarce) trava održava.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

„To su im finansije”, piše Zvicer i traži od policajca objašnjenje odakle im trava, a ovaj mu detaljno objašnjava da je nabavljaju preko svoje veze iz Albanije.

Pored prilika u kriminogenoj sredini, Lazović je često sa vođama kavačkog klana razgovarao i o političkim previranjima u Srbiji i Crnoj Gori. Tako jednom prilikom komentarišu kako crnogorski biznismen i vlasnik „Bemaksa“ Ranko Ubović, na nagovor Petrovog oca Zorana Lazovića, na samo jedne izbore „pukne po par miliona“.

“Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda kao brata, znaš ti ovo sve”, jedna je od sijaset poruka koju je šefovima kavačkog klana, u leto 2020. godine, poslao policajac Lazović. O istim temama dopisivao se i sa Darkom Šarićem, koji se u tom trenutku nalazio u pritvoru u Srbiji gde je, po svemu sudeći, uspeo da dođe do „Skaj“ telefona na kom se potpisivao kao Liam.

darko

“Pozdravlja te Tigar, sjedim sa njim”, šalje Petar Lazović 20. jula Darku Šariću, a potom objašnjava: “Ne, nego Tigar (Bemax)… Jes, mi ga između nas Tigar zovemo. To je brat pravi”…

U policiju ga doveo otac

Petra Lazovića je, podsetimo, u policijske redove doveo njegov otac, sada uhapšeni Zoran Lazović, o kom smo ranije pisali. Stariji Lazović je bio visoki funkcioner crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB). Iako je svoj radni vek proveo u policiji, često je spominjan kao siva eminencija crnogorskih snaga bezbednosti.

Do marta 2021. godine je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, a do 2015. godine je bio visoki funkcioner ANB. Sa funkcije je razrešen tek kada su se pobunili ne samo politički protivnici, već i nevladin sektor.

Tokom 1991. godine bio je komandant diverzantske jedinice vojske na dubrovačkom ratištu ali potom prelazi u policiju gde postaje šef jedinice za specijalne zadatke i antiterorističke jedinice MUP Crne Gore. Nakon toga prelazi u tajnu službu i postaje glavni čovek Agencije za nacionalnu bezbednost.

Slave i svadbe

Ipak, o njemu se u više navrata govorilo kada je reč o kriminalnim poznanstvima. Kada su se pojavili snimci sa slave Radoja Zvicera, šefa kavačkog klana, na kojoj su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković, pojavila se informacija da su istoj prisustvovali čak i policajci. Tada se pominjalo, premda to nije zvanično potvrđeno, niti demantovano, da je toj proslavi prisustvovao i Lazović.

Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Ipak, da njegove veze sa osobama iz kriminogene sredine nisu novina, pokazuje i njegovo prisustvo na svadbi Safeta Kalića, koji je dovođen u vezu sa švercom cigareta, novca, heroina… Stariji Lazović se, po optužbama da posećuje ovakve događaje, branio da je bio na zadatku.

Pustili koljače da uđu u državu

Inače, Zoran Lazović i nekadašnji glavni državni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju i zloupotrebili službeni položaj. Član te kriminalne organizacije bio je i ranije uhapšeni Saša Čađenović i Lazovićev sin.

Takođe, istražuje se i da li su uticali da se beogradskim kriminalcima i plaćenicima kavačkog klana Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću ukine zabrana ulaska u Crnu Goru. Oni su, podsetimo, mesec dana pre nego što će biti privedeni u Srbiji, posetili vođu kavačkog klana Radoja Zvicera, otišli su na njegovu porodičnu proslavu, a takođe i izvršili dva ubistva na teritoriji te zemlje.

Bonus video: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare