Milan Isakov i Miloš Knežević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Policajci Milan Isakov, Miloš Knežević i Miloš Vešović optuženi su zbog sumnje da su 28. septembra 2022. godine zloupotrebili svoj službeni položaj inspektora Odeljenja za borbu protiv droga i pribavili korist, kao i jer su tukli dvojicu mladića, od kojih je jedan zadobio tešku telesnu povredu. Samu optužnicu od početka prati niz nelogičnosti, zbog čega se postavlja pitanje da li će ceo slučaj pasti u vodu.

Suđenje inspektorima iz odeljenja koje je otkrilo „Jovanjicu“ trebalo bi da se nastavi ove nedelje, kada bi trebalo da optuženi konačno iznosu svoje odbrane.

Simptomatično je da je optužnica protiv trojice inspektora podignuta nepuna tri sata nakon što je završeno ročište u predmetu “Jovanjica 1” na kom je jedan od optuženih, Milan Isakov, koji je učestvovao u otkrivanju „Jovanjice“ i hapšenju Predraga Koluvije, govorio o svom privođenje koje je doživeo kao vid pritiska.

Foto: Nova.rs

Inspektori se sumnjiče da su se 28. septembra, oko 23 časa, sastali sa oštećenima B. H. i M. M. u blizini Višnjičke ulice, i tada ih pretukli.

Kobnog dana oštećeni B. H. je predao Isakovu tri nargile koje su od njega iznajmljivali, nakon čega mu je optuženi inspektor zatražio novac koji su mu navodno dugovali (1.400 dinara i 100 evra na ime polomljene nargile). Optuženi inspektor im je tada pokazao službenu legitimaciju, a zatim ih je, sa kolegama, vezao lisicima i pretukao.

Milan Isakov Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Događaj kasno prijavljen

Interesantno je da se navodi tužilaštva ne poklapaju sa dokazima iz postupka, a i sama izjava oštećenih je upitna.

„Iako se događaj desio 28. septembra, a oštećeni su tvrdili da im je pukla bubna opna i da imaju dislokaciju nosa, kod lekara nisu otišli odmah već tek nakon nekoliko dana, tačnije 2. oktobra. Ipak, čak ni tada oštećeni događaj nisu prijavili policiji, već su to odlučili da učine dva dana kasnije, odnosno 4. oktobra“, kaže izvor Nova.rs.

Miloš Knežević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Družio se sa oštećenima

Još jedna okolnost je čudna u celom slučaju.

„Nesporna je činjenica, što tužilaštvo zna na osnovu dokaza o telefonskoj komunikaciji, da su jedan od oštećenih i policajac Isakov poznanici koji su se družili i viđali. Ipak, u optužnici se navodi da je Isakov kobnog dana izvukao značku i rekao oštećeni da se bavi mnogo ozbiljnim poslom i da se „ne za*ebavaju s njim“. Postavlja se pitanje zbog čega bi inspektor to rekao ukoliko se družio intenzivno sa oštećenima i znali su čime se bavi, a što su oštećeni ispričali“, navodi naš sagovornik.

Milan Isakov Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sporna kvalifikacija povreda

Nova je ranije imala uvid u optužnicu koja je i sama puna propusta. U njoj nema iskaza oštećenih, što je ključno za ceo slučaj, a takođe se ni ne objašnjavala na koji način su optuženi inspektori zloupotrebili položaj.

„Najproblematičnije će nesumnjivo biti pitanje povreda koje su nanete oštećenima, jer se čas označavaju kao lakše, čas kao brutalne i teške. Lekarsku dokumentaciju jednog od oštećnih, kom je navodno od udaraca probijena bubna opna, osporili su odmah advokati odbarne jer je utvrđeno da je izdata nekoliko dana nakon navodnog incidenta, i to u ustanovi u kojoj kao lekar radi majka upravo tog oštećenog“, rekao je ranije izvor Nova.rs.

Milan Isakov, Slobodan Milenković, Miloš Knežević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zabuna oko podizanja optužnice

Inače, inspektori Isakov i Knežević su saslušavani skoro 24 sata povodom ovog događaja. Iskaze su prvo davali u Sektoru unutrašnje kontrole, nakon čega je usred noći, inspektore saslušavala tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Jelena Stevančević da bi naposletku završili kod sudije za prethodni postupak koji im je, već u zoru, na zahtev tužiteljke, odredio i pritvor. Pred dežurnim sudijom inspekor Isakov tada je izjavio da su “znali da im nešto nameštaju“.

„Svi su to znali u MUP-u. Nas hapse da bi nas kaznili zato što smo čuvali Milenkovića (Slobodana Milenkovića Sentu, bivšeg načelnika odeljenja beogradske policije za borbu protiv narkotika) od dela države i kriminalaca. Nismo mi ništa uradili što ima veze sa našim poslom. Ovo je privatni odnos koji se sada samo zbog Jovanjice teatralizuje. Da li znate ijedan slučaj da se neko hapsi na osnovu lekarskog uverenja starog četiri ili pet dana? Mi smo ponosni zato što smo deo tima koji se bori protiv kriminala, ali znamo da smetamo jer nećemo da lažemo za potrebe da se Milenković kriminalizuje”, rekao je Isakov.

Kako je Nova.rs pisala, nakon godinu dana predmet je oduzet od tužiteljke Jelena Stevančević i dodeljen drugom tužiocu koji je u ekspresnom roku podigao optužni predlog. Sve se dešava dok je tužiteljka Stevančević bila na bolovanju.

Optužni predlog protiv Isakova potpisala je, ni manje-ni više nego, tužiteljka Željka Nikolaidis, koja je slovila za najbližu saradnicu višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića.