Foto: Shutterstock, Nova.rs, Privatna arhiva

Suđenje povodom smrti Zorana Nedeljkovića (61), koji je preminuo 29. maja prošle godine od posledica brutalnog prebijanja koje se dogodilo mesec dana ranije na Zvezdari, održano je danas u Prvom sudu u Beogradu. Na pretresu je pregledan video snimak sa nadzornih kamera od kobnog dana na kome se ividi kako optuženi Nikola Štimac zadaje Zoranu teške povrede usled kojih je preminuo, a potom sam sebi nanosi povrede.

Uvidom u određene segmente snimka, sudija Marina Barbir konstatovala je kako sada pokojni Zoran Nedeljković stoji na trotoaru ispred zatvorene kolske kapije porodice osumnjičenog Štimca, dok je on bio sa druge strane kapije, u dvorištu.

„Vidi se kako Zoran kreće desnom rukom ka vratu okrivljenog, ali se ne vidi udarac. Ne vidi se tačno koji pokret čini okrivljeni, ali se Zoranovo telo cima unazad, nakon čega pada na trotoar, a gornji deo tela je u dvorištu okrivljenog. Ne vidi se jasno da Nikola Štimac šutira Zorana, ali se vidi kako dva puta zamahuje nogom u predelu gornjeg dela Zoranovog tela, i kako Zoranovo telo odskače od zemlje, a nakon čega tri minuta leži nepomično, nakon čega mu se malo pomeraju noge“, konstatovala je sudija uvidom u snimak.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sledeći, i možda najvažniji, trenutak na snimku jeste onaj u kome se jasno vidi kako je osumnjičeni Nikola Štimac zadobio lake telesne povrede koje su mu konstatovane, a o čemu je svedočio i sudski veštak Vladimir Živković.

„Ostajem pri svom izveštaju koji sam sačinio ranije, osim što sam tek sada uvidom u snimak uočio da je okrivljeni Nikola Štimac u jednom trenutku zamahuje pesnicom u predelu svog lica i zadaje sebi 6 udaraca, a koje povrede odgovaraju onima koje su konstatovane u Urgentnom centru nakon napada“, naveo je sudski veštak.

Nemanja Nedeljković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, Nikoli Štimcu su konstatovane povrede glave, a iako je okrivljeni u tužilaštvu izjavio: „Uhvatio me je za vrat i počeo da me davi, udario me je pesnicom u glavu“, snimak sa komšijske kuće ove navode apsolutno demantuje.

Štimac je na pitanje sudije rekao da nema ništa da doda, tačnije da ostaje pri onome što je rekao na pripremnom ročištu, odnosno da se događaja ne seća.

„Isto tako ne poričem ono što se vidi na snimku. Igrom nesrećnih okolnosti Zoran i ja smo bili u istim kolima Hitne pomoći to veče kada su nas vodili u Urgentni centar. Bio je tu i jedan policajac koji je imao velike muke da obuzda Zorana koji je pokušavao da ustane u sanitetu“, izjavio je okrivljeni Štimac.

Takođe, advokatica okrivljenog Štimca, Olgica Batić imala je nekoliko doskočica tokom gledanja snimka, kao na primer da je ‘Zoran prvi udario okrivljenog Štimca‘, a što su pomenuti snimak, tužilac i advokat oštećene porodice Nedeljković jednoglasno pobili.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, Privatna arhiva

Podsetimo, kako smo ranije pisali okrivljeni Štimac u tužilaštvu je dao sraman iskaz rekavši da je Zoran bio u teškom alkoholisanom stanju, kako mu se unosio u lice, da je Zoran prvi počeo da ga davi i udara, a on ga je, koliko se seća, u samoodbrani udario otvorenom šakom samo jednom u predelu lica. Negirao je da ga je šutirao.

Međutim, na suđenju se mogla videti sušta suprotnost od onoga što su optuženi i njegova porodica tvrdili. Pomenute činjenice, kao i snimak sa kamera komšijske kuće koji je dostavila policija, nisu bile dovoljne da se osumnjičenom za prebijanje odredi pritvor.

Slučaj prebijanja Zorana ostao je u senci brojnih nepravilnosti tokom istrage.

Tako se optuženi Nikola Š. brani sa slobode, a tužilaštva su se mesecima „svađala“ ko je nadležan jer niko nije hteo da prihvati slučaj.

Zoran Nedeljković Foto: Privatna arhiva

Zoranu su konstatovane višestruke monstruozne povrede – fraktura lobanje, komplikovana fraktura donje vilične kosti, fraktura obe jagodične kosti, fraktura nosnih kostiju, impresivna fraktura sinusnih otvora, edem u lobanjskoj duplji ali i paraliza facijalnog nerva koja uzrokuje nepotpuno zatvaranje očnih kapaka.

Ipak, na kraju je Nikola Štimac optužen za teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, učinjene na mah.

Podsetimo, Zoran Nedeljković je pretučen 25. aprila prošle godine, a mesec dana kasnije je preminuo od povreda koje je zadobio. Porodica prebijenog Zorana od samog početka tvrdi da je istraga slučaja loše vođena, od same kvalifikacije događaja pa do činjenice da napadaču nije određen pritvor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare