Foto:Antonio Ahel/ATAImages, Amir Hamzagić/Nova.rs

Bivša državna sekretarka u MUP, Dijana Hrkalović gostovala je tokom minulog vikenda na televiziji "Pink" i tom prilikom otkrila čime se bavi, nakon duže pauze posle radnog staža u srpskoj policiji. Kako je rekla, radi "vrlo skroman i pošten posao" i to u jednom hotelu u centru Beograda.

O Hrkalovićevoj, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, malo se zna od izlaska iz MUP Srbije, maja 2019. godine. Donedavno nije se znalo čime se bavi, a kako je pre nekoliko dana otkrila, ona se sada bavi administrativnim poslovima.

„Radim jedan vrlo skroman i pošten posao. Radim u ugostiteljskom objektu „Livnica“ na Dorćolu, na administrativnim poslovima“, istakla je Hrkalovićeva.

Prema saznanjima portala Nova, hotel i restoran „Stara Livnica“, koji se nalazi u Carigradskoj ulici, na mestu nekadašnje fabrike sapuna, automobilske radionice, umetničke livnice „Plastika“, u vlasništvu je biznismena Milinka Nešovića, poznatijeg po nadimku Pilac, inače vlasnika akvaparka „Holivud“ u Ledinama.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Ko je Pilac

Slučajnost ili ne, o Milinku Neškoviću Pilcu govorio je i advokat, poslanik, naprednjak i član brojnih državnih organa u sferi pravosuđa Vladimir Đukanović, inače branilac Dijane Hrkalović.

„Milinko Nešović je čovek iz Raške. Bog ga je pogledao, jer je u Raškoj pre dve decenije pokrenuo mini proizvodnju, čini mi se, ratluka i čokolada. Kako je posedovao jedan lep prostor, sličan betonskoj hali, dosetio se da ga iskoristi tako što će ga iznajmljivati za svadbena veselja. Malo po malo, shvatio je da se od toga može napraviti dobar posao i počeo da ulaže u organizovanje svadbenih i ostalih veselja. Kada je zaradio nešto novca, odlučio je da posao prenese u Beograd i, mic po mic, krvavim radom i sopstvenim znojem stvorio je najveći brend tog tipa u Srbiji, a verujem i u regionu, koji nosi naziv Holivud. Postavio je visoke standarde u tom poslu i danas u Srbiji ne može niko da ga prati. Od države nikada nije tražio ništa, nije nikom uzeo ništa, nije tajkun, već čovek koji je svojim radom nešto stvorio“, naveo je svojevremeno advokat Đukanović.

Vladimir Đukanović Foto: M.M./ATAImages

Poslovna biografija Milinka Nešovića ima slatke korene. Pre dvadesetak godina, u rodnoj Raški otvorio je samostalnu trgovinsko-zanatsku radnju „Eko-pak Pilac”, za proizvodnju ratluka, želea i bombonjera. Zarađeno je investirao u podizanje i zakupljivanje objekata koje je adaptirao u sale za održavanje svadbenih i ostalih proslava. Kaže da je to u početku bio veoma unosan posao, ali je s nadolaskom ekonomske krize profit bivao sve manji.

Zato je odlučio da se preseli u Beograd i tu razgrana „svadbarski biznis”. Bio je to dobar potez: hale i sale koje je zakupljivao i opremao dobro su poslovale, tako da se odlučio da tik uz dva objekta u Ledinama koja je zakupio i adaptirao za organizaciju proslava („Inter Holivud” i „Dvor Aleksandar”) sagradi sopstveni. Tako je nikao kolosalni restoran „Holivud”.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Od imena koje se izgovara šapatom do brojnih kontroverzi

Za veoma kratko vreme, Dijana Hrkalović je prešla put od potpune anonimnosti, do pozicije jedne od najuticajnijih i najmoćnijih ličnosti u samom vrhu srpske policije.

Iako nema zvaničnih podataka o tome kada je počela da radi u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), ali zna se da su 29. aprila 2014. godine MUP i BIA potpisali Sporazum o preuzimanju državnog službenika, prema kojem se BIA saglasila da Hrkalovićeva pređe u MUP. Do ovog preuzimanja došlo je nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2014, kada je Nebojša Stefanović imenovan za ministra policije, odnosno kada je SNS to ministarstvo preuzelo od SPS i dotadašnjeg ministra Ivice Dačića.

MUP je sutradan, 30. aprila, sačinio rešenje kojim je Hrkalovićeva raspoređena na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova. U istom rešenju je navedeno i da je raspoređivanjem u MUP-u stekla zvanje policijskog inspektora.

Nije poznato da li je Hrkalovićeva ispunila uslove za zvanje policijskog inspektora i šta ju je preporučilo za poziciju zamenika šefa kabineta ministra, budući da u policiji nije imala nikakvo iskustvo. Kao pravni osnov za odluku u rešenju se navode pravilnici o sistematizaciji radnih mesta u policiji, koji nose oznaku „strogo poverljivo“.

Dijana Hrkalović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sekretar UKP, pa državni sekretar MUP

Na poziciji zamenika šefa Stefanovićevog kabineta ostaje 14 meseci, nakon čega 10. jula 2015. postaje sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP). Tačno dve godine kasnije, postaće državna sekretarka MUP-a.

Povodom izbora na funkciju državnog sekretara Politika je prenela da je „Dijana Hrkalović u prethodne dve godine postigla zapažene rezultate na poziciji sekretara Uprave kriminalističke policije, kojim je koordinirala pošto je dotadašnji načelnik Srđan Paskvali otišao u penziju”. Politika dalje navodi da je Dijana “učestvovala i u mnogim istragama, koje su zadale udarac organizovanom kriminalu i korupciji, a mnoge od tih akcija je i sama koordinirala“.

Gotovo od samog početka njene policijske karijere, za nju se vezuju brojne kontroverze.

U policiji je istovremeno bivalo sve više nezadovoljnih, koji su medijima došaptavali informacije o Hrkalovićevoj, opisujući je kao osobu pred kojom ćute i najveći policijski eksperti, koji u policiji rade decenijama.

„Osoba vredna poštovanja i bez mrlje u biografiji“, kako je o Hrkalovićevoj govorio Nebojša Stefanović.

Hrkalović je MUP napustila 30. maja 2019. godine zbog, kako je tvrdila, zdravstvenih razloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare