Ratko Romić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu iznošenjem odbrane bivšeg operativca Resora Državne bezbednosti (DB) Ratka Romića koji je istakao da ne priznaje navode optužnice. On je kazao da nije "intelektualno ograničen da za zločin koristi najgori automobil devetog odeljenja", ali i da ga Branka Prpa, koja je u trenutku zločina bila sa ubijenim Ćuruvijom, nije prepoznala kao izvršioca.

Slavko Ćuruvija, Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

„Nisam kriv, nisam vršio krivična dela ni na koji načn. Nijedan dokaz ne dokazuje moju krivicu, sama optužnica je u suprotnosti sa dokazima. Puna je pretpostavki i izmišljotina, tužilac je manipulisao optužnicom, dodavao je i menjao iskaze i događaje. Iz izjava svedoka vidi se da su iskazi menjani i prilagođavani optužnici, nemaju veze s navodima. Nisam zagovarao nijedno krivično delo, a kamoli ubistvo. Tokom prethodnog i ovog postupka tužilac je izneo gomilu dokaza, a izbegao one konkretne koji dokazuju da sam načinio krivično delo. Nema otiska, nema snimaka kamera, nema oružja, nema DNK“, rekao je Romić.

On je dodao da se ovde brani od nekih nagađanja.

Romić s advokatom Zorom Dobričanin, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Zora Dobričanin i Ratko Romić

„Ja sam se ovde branio od pretpostavki, nagađanja. Cilj ove optužnice nije rasvetljenje ubistva Slavka Ćuruvije. Cilj je da se optuži jedno vreme, da se optuži državno i policijsko rukovodstvo i da se optuži Republika Srbija. U optužnice se navodi da sam član organizovane kriminalne grupe, a u samoj optužnice se ne navodi šta sam kao član iste radio 1998. i 2000. godine. Za navode optužnice nema dokaza, nisam zagovarao nijedno krivično delo, a kamoli ubistvo. Od Radonjića nisam dobio nijedan nalog koji je bio protivzakonit“, rekao je Romić.

Optuženi se potom osvrnuo na navode optužnice prema kojima je Ćuruvije ubijen zbog kritike tadašnje vlasti, odnosno Slobodana Miloševića.

„Tada je bilo dosta kritičara vlasti, uvek ih ima. Tužilac navodi da je Slavko Ćuruvija ubijen zbog kritike vlasti, a moram da istaknem da on od 1998. nije izdavao nijedan medij. Ne može da se ograniči sloboda medija koji ne postoji“, rekao je on i dodao:

Branka Prpa, Foto:Zoran Lončarević

„Takođe, ako sagledamo iskaz Branke Prpe i dokaze možemo da ustanovimo da izvršenje krivičnog dela nije bilo u periodu koji se navodi u optužnici. Odbrana je već ukazala da se ovde manipulisalo sa dokazima koji su analizirani, ali i onim koji nisu. Postavlja se pitanje ko je odlučio šta će biti analizirano“, rekao je on.

Istakao je i da dokazi njemu idu u prilog.

„Vezano za vreme izvršenje krivičnog dela, izveštaj kaže da ja i Kurak nismo bili zajedno u vreme izvršenja na licu mesta. Takođe, što bih u tom trenutku zvao Kuraka, ako već u optužnici stoji da smo zajedno izvršili krivično delo?! Tužilac nije dao nijedan dokaz za korišćenje automobila prilikom krivičnog dela. Ni Radonjić ni ja nismo intelektualno ograničeni, sigurno mi Radonjić ne bi dao najgore vozilo 9.odeljenja da vršim krivično delo, a pogotovo ne pred pripadnicima 9. odeljenja koji me poznaju“, rekao je Romić.

„Branka Prpa nije prepoznala izvršioce“

Romić je naveo da nijedan nijedan dokaz ne dokazuje da su on i Kurak izvršili ubistvo, a pogotovo ne iskaz Branke Prpe, koja je u trenutku zločina bila sa Ćuruvijom.

„Jedini svedok je rekao da nismo izvrišili krivično delo. Njoj su date fotografije Kuraka i mene i rekla je da nismo mi. Tužilac pokušava da minimalizuje njeno svedočenje, navodimo da su joj pale naočare, te da je bila uplašena“, rekao je Romić.

Inače, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. godine četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Radomir Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Milanu Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo. Za isto delo, Ratko Romić, bivši operativac Resora DB, i Miroslav Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Tokom jučerašnjeg dana, odbrane su izneli Marković i Radonjić koji su, takođe, negirali navode optužnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar