Foto: Facebook

Iako je od hapšenja Aleksandra J., carinskog agenta firme C&A, prošlo pet dana, Carina Srbije se tek danas oglasila, kako bi javnosti objasnili da uhapšeni, kome je u međuvremenu određen pritvor do 30 dana, zapravo nije njihov službenik.

U objavi na Instagramu, koja je podstaknuta brojnim novinskim natpisima koji povezuju uhapšenog Aleksandra J. sa Carinom Srbije, napisano je sledeće.

Pročitajte još:

“Bog sa carine na zlatnom prestolu“ – samo je jedan od naslova koji ste mogli da pročitate proteklih dana kada su mediji pronašli “zlatni rudnik“ zavodljivih fotografija sa društvenih naloga jednog čoveka koji je osumnjičen za krađu državnog novca. Međutim, čovek koji nam se svima smeje u lice sa ove fotografije, holivudskim osmehom koji je, kako se osnovano sumnja, plaćen novcem građana Republike Srbije, NIJE CARINIK. Reč je o čoveku koji nije bio zaposlen u Upravi carina, već je u privatnom privrednom društvu radio na poslovima u vezi sa carinjenjenjem. To je naročito važno zbog svih onih carinskih službenika koji svakodnevno štite javni interes, bez čije pomoći ovakvi slučajevi ne bi ni bili otkriveni. Zato molimo sve učesnike u javnom diskursu, a naročito predstavnike medija koji kreiraju sadržaj, da ne mešaju pojmove i tako, slučajno ili namerno, nanose štetu svim onim ljudima koji pošteno rade posao koji im je poveren.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Foto: Facebook

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo “C&A MODA RS” doo Beograd, koje ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja – tzv. kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logistics SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima.

Sumnja se da je na ovaj način „ukrao“ oko 6 milona evra, a novac je trošio na luskkuzna putovanja, a kupio je i stan u Beogradu na vodi.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za zelenašenje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare