Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Za ponedeljak je pred Osnovnim sudom u Prištini bilo zakazano ročište po tužbi Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve, u vezi sa zemljištem na kojem se nalazi nedovršeni hram Hrista Spasa. Ročište, međutim, nije održano, zbog toga što stranama nisu uručeni pozivi na regularan način, preneli su prištinski mediji.

Kako piše Kallxo, sudija Jovica Mitrović izjavio je na početku ročišta da je sud napravio propust, prenosi Kossev.

„Nismo mogli da na regularan način predamo pozive strankama i sudski pretres danas ne može da se održi“, rekao je Mitrović.

Prema pisanju ovog medija, uprkos neuručenom pozivu, ročištu je, ispred -Univerziteta u Prištini, prisustvovao sekretar Esat Kelmendi, koji je zatražio da se ono odloži i održi u roku od 30 dana.

Naredno ročište je zakazano za 25. mart, preneo je dalje Kallxo.

Kako je za KoSSev nezvanično potvrđeno, Eparhija raško-prizrenska nije bila obaveštena o održavanju ročišta.

Prošlo je više od tri godine od kada je Univerzitet u Prištini tužio SPC zbog navodne uzurpacije više od četiri hektara zemljišta ovog univerziteta, na kojoj je sagrađen hram Svetog Spasa u Prištini, a koje je zvanično u vlasništvu pravoslavne crkve „Sveti Nikola“.

Eparhija je ujedno na tužbu Univerziteta u Prištini odgovorila kontratužbom.

Kako piše Kallxo, Univerzitet u Prištini je u martu 2017. izgubio prvu parnicu.

Nedovršeni hram Hrista Spasa u Prištini godinama je tema natpisa u kosovskim medijima i u obraćanjima političara.

Učestale su poruke da je reč o nezakonito izgrađenom hramu koji vezuju za vreme Slobodana Miloševića, usled čega su i pokretane inicijative za njegovo rušenje.

Sa druge strane, Eparhija raško-prizrenska navodi da poseduje detaljnu dokumentaciju sa dozvolama i izvorima iz katastra da je vlasnik zemljišta i nedovršenog objekta, a da je dokumentacija i u vezi sa gradnjom hrama, kao i sa vlasništvom nad zemljištem dostavljena i svim međunarodnim institucijama na Kosovu.

Hram Hrista Spasa, čija je gradnja započeta 1990. godine i prekinuta 1998. godine zbog izbijanja rata, više je puta bio izložen napadima i pokušajima miniranja, u jednom trenutku je korišćen i kao javni toalet. Takođe, korišćen je i za muzički spot, a 2015. godine zidovi hrama su poslužili i kao „bedemi za alpinizam“.

Crkva je više puta isticala da će svaki nasrtaj na hram tretirati kao otvoren napad na SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar