Foto: Ozonpress

Ponovni dolazak Zlatibora Lončara na mesto ministra zdravlja doneo je sa sobom i brojna pravila koja su minulog vikenda saopštena rukovodiocima zdravstvenih ustanova u Srbiji. Međutim, osim novih pravila, u fokusu javnosti je ponovo i biografija ministra Lončara ali i njegove navodne veze sa srpskim kriminalnim podzemljem. Podsetimo, ministar Lončar je optuživan da je svojevremeno bio na platnom spisku "zemunskog klana", te da je zbog jedne usluge odrađene za račun ovih mafijaša "nagrađen" stanom na Novom Beogradu.

Ministar Zlatibor Lončar je minule subote održao sastanak sa rukovodiocima zdravstvenih ustanova Srbije na kom je saopštio nova pravila koja će se mahom ticati odnosa koji će lekari imati prema pacijentima, ali i medijima. Ukratko, bez blagoslova Minstarstva zdravlja više im neće biti dozvoljeno da govore za medije o bilo kojoj temi koja se tiče ustanove u kojoj rade.

„Sastanak je bio obavezan, svi smo morali biti tamo, iako je bila subota, to nikoga ne interesuje. Od strane novog ministra dobili smo brojna uputstva kako da radimo, pre svega o saradnji i odnosu sa pacijentima, međutim i sa medijima. Naglašeno je da će biti sankcionisani svi oni lekari koji budu pričali u javnosti o svom poslu i ustanovama u kojma rade, a da prethodno nisu dobili odobrenje direktora i ministarstva“, kazao je ranije za Nova.rs lekar, direktor jedne zdravstvene ustanove u Srbiji, koji je, iz očiglednih razloga, zamolio da ostane anoniman.

Zlatibor Lončar Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Međutim, ova stroga pravila ne bi trebalo da bilo koga začude, posebno imajući u vidu Lončarevu odbojnost prema medijima. Ne treba zaboraviti njegove šture i neodređene izjave kada je suočen sa optužbama da je radio za „zemunski klan“.

Doktor Smrt

Sve je počelo kada je na suđenju pripadnicima „zemunskog klana“ za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druga teška krivična dela, nakon što su vođe klana ubijene, a neki od njegovih pripadnika su postali saradnici tužilaštva, pomenuto da je Lončar bio umešan u nedozvoljene radnje, a optužbe su išle toliko daleko, da su ga povezali sa ubistvom.

Prema rečima Dejana Milenkovića Bagzija i Miladina Suvajdžića, svedoka saradnika u postupku protiv „zemunaca“, Lončar je umešan u ubistvo Veselina Božovića, mafijaša iz Bijelog Polja, kog su upucali pripadnici rakovačkog klana u beogradskom naselju Žarkovo. Ranjeni Božović je odmah transportovan u Urgentni centar Srbije i činilo se da njegove povrede nisu smrtonosne.

Urgentni centar Klinickog centra Srbije
Urgentni centar Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U to vreme u Ugentnom centru je radio Zlatibor Lončar kao mladi doktor, zajedno sa kolegom Miroslavom Risovićem.

„(Božović) je preživeo tada i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao – sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio… U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku injekciju, nešto u infuziju i da je on to završio“, ispričao je Bagzi, o čemu je ranije pisao portal KRIK.

Risović je u međuvremenu napustio Srbiju, navodno se preselio u Kanadu, a novinari KRIK-a nisu uspeli da stupe u kontakt sa njim. Nakon što su ove informacije isplivale u medijima, saznalo se i da je navodno zahvaljujući ovom događaju ministar Lonačar „zaradio“ nadimak Doktor Smrt.

Stan na Novom Beogradu

Svega deset dana nakon Božovićeve smrti u bolnici, porodica Lončar je postala vlasnik stana u novobeogradskom Bloku 61. Dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a pokazuju da je prethodni vlasnik bila Jelena Kalinić, supruga Sretka Kalinića, inače poznatog kao glavnog atentatora „zemunskog klana“, koja je taj stan kupila 2001. godine, a u septembru 2002. godine potpisala je kupoprodajni ugovor sa ministrom.

„Lončar je, prema ugovoru čiju kopiju poseduje KRIK, Kalinićevoj supruzi platio 1,8 miliona dinara za stan (tadašnjih 30.000 evra). Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen. Lončar je devet meseci kasnije stan prodao za 50.000 evra, ispričali su ljudi koji su ga od njega kupili“, objavio je ranije KRIK.

Rodoljub Milović
Rodoljub Milović Foto: N1

Ove tvrdnje potvrdio je i nekadašnji bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, rekavši da se ime Zlatibora Lončara pominje u predmetu „zemunci“ i da su svedoci potvrdili navode o stanu.

“Kupio je stan od supruge Sretka Kalinića (glavni ubica „zemunaca“), a Miladin Suvajdžić – Đura Mutavi („zemunac“ i svedok saradnik) po nalogu Dušana Spasojevića (šef zemunskog klana) mu je obezbedio nameštaj za taj stan”, preneo je Milović za KRIK izjave svedoka.

Fotografija sa „zemuncima“

Sumnje da je ministar drugovao i poslovao sa okorelim kriminalcima dodatno je podgrejala fotografija iz tog vremena, na kojoj se vidi ministar Lončar u zagrljaju pripadnika zemunskog klana. Nju je javnosti 2017. godine pokazao lider Nove Srbije Velimir Ilić,  a Lončar se branio da je nastala nakon uspešne operacije oca Dušana Spasojevića.

Dušan Spasojević Foto: Privatna arhiva

“Posle operacije koja je bila uspešna, otac njegov (Dušana Spasojevića) je izašao, bio je kod njega kući, pozvao me je da mi se zahvali i hteo da me upozna sa tada najmoćnijim političarem iz vlasti. Otišao sam, upoznao sam se sa čovekom, on je insistirao i da se slikamo“, ispričao je Lončar za RTS, dok je na pitanje da li su fotografije napravljene u vili „zemunskog klana“ u Šilerovoj imao neodređen odgovor.

“Ovo što je slikano, to je blizu njihove kuće. Da li se to zove Šilerova ili ne. Tu su bili izloženi automobili, motori, neki bilijar, kafić u koji je mogao svako da uđe. Nije to kuća, to je tržni centar koji je tu bio u blizini”, rekao je Lončar.

„Zašto bih se ja oglašavao pored njih?“

Suočen sa ovako teškim optužbama, ministar Lončar se branio da su nadležni organi jedini relevantni da daju odgovor o njegovoj umešanosti u poslove „zemunskog klana“.

“Prvi sam koji se zalaže za demokratiju i da se o tome priča, ali neka nadležni provere svaki detalj, neka oni to ispitaju jer istine ne mogu biti dve. Oni su jedini relevantni da daju odgovor. Zašto bih se ja oglašavao pored njih“, naveo je Lončar ranije. Međutim, policija protiv njega nije podnosila krivičnu prijavu ovim povodom, a navodno je jednom sa njim obavljen razgovor u policiji.

Zlatibor Lončar, Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović. Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

U odbranu se uključio i tadašnji premijer, a danas predsednik države Aleksandar Vučić.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale. Tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao“, rekao je tada Vučić, dodajući da veruje ministru Lončaru.

Bonus video: Zlatibor Lončar izašao iz medijske ilegale, pa odmah u Skupštini napao opoziciju: „U vaše vreme nije bilo lekova“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare