Preduzeće MB Namenska Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Sudski veštak Dragan Radmilac u izveštaju koji je dostavljen Osnovnom sudu u Ivanjici utvrdio je da je objekat E-03 u fabrici MB Namenska u Lučanima, u kojem je 2017. godine došlo do eksplozije i pogibije Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, u postupak ozakonjenja ušao tek 2018. godine, odnosno godinu dana nakon ove nezgode.

I dalje se ne nazire kraj ovom sada već četvorogodišnjem sudskom procesu. Nakon što se krajem prošle godine predstavljeni izveštaji dvojice veštaka, sud je zatražio da se uvede i treći. Tako je početkom marta u Osnovni sud u Ivanjici stigao nalaz sudskog veštaka Dragana Radmilca.

Advokat Vladimir Todorić, punomoćnik porodice Milivojević u dopisu koji je dotavio sudu, izneo je nekoliko primedbi na nalaz ovog veštaka, ali je takođe naglasio da je saglasan sa većim delom ovog izveštaja.

„Veštak je zaključio da je kartonsko bure ispunjavalo uslove za međufazni transport. Pre svega, ovo je netačna informacija zato što kritično kartonsko bure po standardu iz 2003. godine sme da se koristi samo jednokratno, a ne neograničeno. Jer, za vreme jednokratne upotrebe se ne može izdvojiti dovoljno nitroglicerina koji bi ugozio taj barut“, smatra Todorić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U svom dopisu, Todorić je naveo da je veštak mogao da se izjasni koliko su teška bila burad i koliko bi smela da budu da bi se sa njima rukovalo.

„Veštak tačno tvrdi da kritični objekat nije imao ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu. Smatram da naknadna rasprava o dozvoljenoj količini baruta u takvom objektu suvišna“, napisao je Todorić, navodeći da je rešenje o ozakonjenu objekta zatraženo godinu dana nakon pogibije dvojice radnika koja se desila u julu 2017. godine.

Pročitajte još:

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića (78), koji je preminuo krajem aprila ove godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

BONUS VIDEO: Kobna krivina u Rakovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar