saobraćajna nesreća
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bračni par književnika iz Novog Sada, Ileana Ursu Nenadić i Milan Nenadić, stradao je danas u svojoj kući u Petrovaradinu.

Tragedija se dogodila danas oko 12 časova, a nesretne supružnike je pronašao sin, saznaje 021. Ileana je prevodila na rumunski jezik savremene srpske pesnike, kao i modernu poeziju pisanu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini.

Sa rumunskog je prevodila dela savremenih rumunskih pesnika. Sačinila je dvojezičnu Antologiju savremene rumunske poezije koja se stvara u Vojvodini, takođe dvojezične Antologiju legendi i bajki Rumuna iz Vojvodine i zbornik Pisci na granici. Objavila je deset knjiga poezije (na rumunskom i srpskom jeziku). Poezija joj je prevođena na italijanski, engleski, francuski i švedski.

Zastupljena je u više antologija i zbornika poezije. Dobitnica je nagrada: Pečat varoši sremskokarlovačke; Stražilovo; za najbolju knjigu pesama, nagrada Lumine; Nagrada Saveza književnika Rumunije za najbolji prevod za 2000, Međunarodna nagrada, Valahija, za doprinos književnosti i književnom prevodilaštvu, Orden;Mihaja Emineskua; u Rumuniji za doprinos kulturi, Zlatna značka KPZ Republike Srbije.

Milan Nenadić rođen je 1947. godine u Grkovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon toga je živeo u Beogradu, Zrenjaninu, a od 1998. u Novom Sadu. Osim poezije, pisao je književnu kritiku, eseje i prevode.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare