Optuženi Dragoljub Simonović, Foto: Medija centar

Milan Jovanović, novinar portala “Žig Info, kojem je 12. decembra 2018. zapaljena kuća u Grockoj, ispričao je na današnjem suđenju u Drugom osnovnom sudu u Beogradu da mu je sredinom prošle godine nuđen veliki novac kako bi se ceo ovaj slučaj zataškao!

Naime, za paljenje Jovanovićeve imovine sudi se nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, koji je označen kao nalogodavac, odnosno, tereti se da je preostale optužene u ovom postupku podstrekao da, u znak opomene, zapale kuću novinara.

Jovanović je na današnjem pretresu ostao pri ranije datom iskazu, ali je dodao da je sredinom prošle godine imao krajnje “nepristojnu” ponudu.

– Tada je nepoznati muškarac došao kod mene i rekao mi da kažem bilo koju bezobraznu cifru da ovaj postupak protiv Simonovića “ode pod tepih”. Odbio sam, nakon čega je taj muškarac otišao. Ovu nepristojnu ponudu nisam prijavio policiji, jer tu osobu ne poznajem – rekao je Jovanović.

Na današnjem pretresu saslušan je Igor Novaković, jedan od optuženih, koji je izjavio da mu nekadašnji prvi čovek Grocke nije dao nikakav nalog da zapali nečiju kuću. On je ispričao da je Aleksandra Marinkovića, takođe optuženog u ovom postupku, poslao da ošteti automobil osobi sa kojom je njegov prijatelj Vladimir Mihailović imao sukob, ne znajući da je reč o novinaru Milanu Jovanoviću.

– Simonovića lično ne poznajem, a kamoli da sam mu bio telohranitelj, kako su mediji pisali. Sve je počelo početkom decembra 2018. kada sam se susreo sa Mihailovićem koji je hteo da kupi moj plac u Vrčinu. Kad smo se sastali, on mi je rekao: ”Buraz, imam problem sa nekom bitangom, barabom, trebalo bi da mu se ošteti automobil” – ispričao je Novaković.

Kako je naveo, odgovorio mu je da on to ne radi, a zatim ga je Mihailović upitao da li zna ko bi to mogao da učini.

– Nekoliko dana nakon toga, kod mene je došao Marinković koji mi je dugovao oko 500 evra. Tada mi je pala na pamet ta, luda je ideja da on to uradi. Rekao sam mu adresu Grobljanska 21, ali nisam znao o čijem se automobilu radi. Mislio sam da će Mihailović meni dati pare za to i da ću tako “prebiti” taj dug koji je Marinković imao prema meni, a usput i prodati plac – rekao je optuženi, dodavši da je za paljenje kuće saznao 13. decembra ujutru.

On je ispričao i da mu je priznanje u istrazi izvučeno pod prisilom.

-Tog dana sam izvučen iz Centralnog zatvora i odveden u UKP (Uprava kriminalističke policije) u Makišu. Četvorica muškaraca i jedna mlađa žena su mi tamo pretili, vređali me i pominjali mi porodicu. Rekli su mi da ukoliko ne kažem da je “Sima Ciganin” bio organizator, neću izaći iz pritvora – dodao je optuženi.

Podsetimo, sem Dragoljuba Simonovića, koji je označen kao organizator paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, u ovom postupku sudi se Aleksandru Marinkoviću, Igoru Novakoviću i Vladimiru Mihailoviću, optuženima za teško delo protiv opšte sigurnosti. Bojana Cvetković Šijacki priznala je krivicu da je pomogla u paljenju kuće novinara i sklopila je sporazum sa tužilaštvom kojim je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Dobijao pretnje

Novaković je tokom suđenja ispričao i da je oštećeni Jovanović pretio njegovoj porodici dok se on nalazio u pritvoru.- Slikao je tabletom moju kuću i rekao mojoj ženi da zna da mi je Simonović naložio da to uradim, odnosno da zapalim kuću. Rekao je da bolje priznam, inače će se krvavo osvetiti – dodao je optuženi.Ivica Vuković, advokat nekadašnjeg predsednika optštine Grocka, pokušao je u nekoliko navrata tokom suđenja da dovede u pitanje to da li je Jovanović zaista novinar, kako se predstavlja.- Čista je laž da smo tražili novac od ljudi da ne bismo puštali priče o njima – rekao je Jovanović.