Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs; printscreen/instagram/moj_beo_grad_/@coki_ds

Vozači na srpskim drumovima, posebno u Beogradu, trebalo bi da obrate pažnju na novu opasnost koja vreba na ulicama. Reč je o prevarantu koji "džipom" sa registarskim oznakama Sjedinjenih Američkih Država, naglo prelazi u vašu traku i koči kako bi izazvao saobraćajnu nezgodu, a potom insistira da mu zbog načinjene štete date odmah novac.

Još jedan apel pojavio se na društvenim mrežama, a upućen je najpre vozačima u Beogradu. Naime, kako se navodi, veći broj korisnika primetio je vozilo, „džip“, sa američkim registarskim tablicama namerno izaziva saobraćajne nezgode u beogradskim naseljima. To čini tako što naglo i bez bilo kakve najave prelazi u vašu traku, a potom iznenada koči, kako bi izazvao sudar,  odnosno da ga automobil udari u zadnji kraj automobila.

Potom, umesto da pozove policiju ili se nagodite o krivici i popunite evropski izveštaj o nezgodama, vozač „džipa“ od vas traži novac kako odmah ne bi zvao policiju, a početnici ili vozači sa malo iskustva, često iz neznanja šta je u takvoj situaciji potrebno uraditi, pristaju da mu daju novac.

Pročitajte još:

Pomenuti automobil američkih registracija izazvao je sličan sudar na Autokomandi, gde je uspeo da prevari vozača, a Beograđani su prijavili da su ga videli na Vidikovcu i drugim krajevima Beograda.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bismo proverili da li je bilo prijave ovakvih slučajeva.

„Policijska uprava za grad Beograd nema prijavljenih saobraćajnih nezgoda, niti događaja koji su u vezi sa vozačem automobila navedenih registarskih oznaka. Uprava saobraćajne policije preduzeće sve mere i radnje u skladu sa zakonom ukoliko zatekne vozača pomenutog vozila u činjenju saobraćajnog prekršaja. Takođe, apelujemo na učesnike saobraćajnih nezgoda, da ukoliko dođe do njih dođe, iste prijave dežurnoj službi Uprave saobraćajne policije, Policijske uprave za grad Beograd na telefon: 011/2757017“, rečeno je iz PU Beograd.

Foto:printscreen/instagram/moj_beo_grad_/@coki_ds

Policija ili izveštaj

Ukoliko se vozačima dogodi da udare nekoga u toku vožnje, najbezbolnija opcija je da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i celokupnu štetu u tom slučaju pokriće osiguravajuća kuća. Ukoliko je udes teži ili dva učesnika udesa ne mogu da se dogovore oko toga ko je kriv, obavezno pozovite policiju koja će izvršiti uviđaj i ispitati okolnosti pod kojima je došlo do nesreće.

Prevaranti najčešće hvataju svoje žrtve na buku, galamu i žurbu, a potom i pretnje policijom, ali ukoliko imate svedoke potrebno je samo da ostanete pribrani i popunite izveštaj ili pozovete policiju.

Foto:printscreen/instagram/moj_beo_grad_/@coki_ds

Velja Pečenjara i dalje hara srpskim ulicama

Beograd i okolina su vrlo često na udaru prevaranata koji ne biraju načine kako bi vozačima izvukli novac iz džepa. Takav je slučaj takozvanog Velje Pečenjare, prevaranta koji godinama obitava na benzinskim stanicama u okolini Beograda, a čije su se žrtve javljale portalu Nova.rs za pomoć.

Njegove prevare sastoje se od toga da na benzinskoj pumpi priđe ljudima sa potresnom pričom i traži im nekoliko hiljada dinara za gorivo jer je ostao bez para ili su mu kartice blokirane, pa nije u mogućnosti da plati. Obećavao bi da će ih zauzvrat voditi na pečenje i da će im novac vratiti za nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Nakon toga usledio bi period u kom se ne bi javljao na telefon ili bi odlagao uplatu.

Više desetina prevarenih javilo se redakciji portala Nova.rs sa identičnim pričama. Velja bi u većini slučajeva prilazio sa nekim luksuznim automobilom što bi ulivalo poverenje ljudima da ih neće prevariti za nekoliko hiljada dinara, a potom bi nestajao.

Foto: Shutterstock

Veljina kopija

Po uzoru na njega, nedavno se pojavio još jedan prevarant, ali je on u automobilu srednje klase stajao pored puta i stopirao vozače. Potom bi pričao kako mu je dete bolesno i da žuri u bolnicu, ali da je ostao bez goriva. Ukoliko vozači budu naivni i dobrodušni dovoljno, daju mu određenu sumu novca, a on bi potom odlazio i zahvaljivao se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare