U novinama "Nova", u ponedeljak, pročitajte: Šta o aktuelnoj situaciji na Kosovu misli bivši ministar Goran Bogdanović; Lekari revoltirani zbog manjeg budžeta za zdravstvo: "Umesto za stadione, bolje odvojite novac za sahrane"; Saznajte i zašto je na Novom Beogradu zavladala panika zbog otrovnog azbesta.

Goran Bogdanović, bivši ministar za KiM poručuje: Srbi na Kosovu prolaze kroz pakao, Vučić skuplja jeftine političke poene

Lažni patriotizam karakteriše i predsednika i Vladu. Mi smo za 10 godina sejali pobede i sad nažalost žanjemo te pobede. Mi smo željni istine, ne možete jedno da pričate, a drugo radite, kaže Goran Bogdanović

Lekari besni što je država smanjila budžet za zdravstvo: Umesto za stadion i odbranu, bolje odvojite novac za sahrane

Zdravstveni radnici ogorčeni na vlast jer joj je zdravlje sve starijeg i bolesnijeg stanovništva na poslednjem mestu, dok su ispred bolnica redovi i „liste čekanja“.

– Ovoj vlasti važnija je zabava i stadioni nego organizovana zdravstvena služba. U brojnim selima nema nijednog zdravstvenog radnika. Budžet se ne puni od donacija, već od realnih izvora, a za kovid smo dobijali sredstva od EU i od toga smo se delimično opremili. Prošle godine je delimično uloženo u opremanje zdravstvenih ustanova, ali u njima nema kadra. Moramo da stimulišemo ljude da ostanu ovde, tako što ćemo im povećati plate, što ne možemo sa smanjenim budžetom – kaže za „Novu“ dr Tatjana Vešović, specijalista ginekologije i akušerstva i članica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Krovovi zgrada u Bloku 44 prekriveni pločama od zabranjenog građevinskog materijala: Nad Novim Beogradom lete kancerogena vlakna azbesta

Mnoge zgrade u Srbiji građene od 60-ih do 80-ih godina prošlog veka imaju azbest, jer je tek kasnije njegova upotreba zabranjena pošto je otkriveno koliko je opasan po zdravlje

– Deca mi ne izlaze na terasu, ne dozvoljavam im. Ali to nije dovoljno da se zaštitimo. Kad otvorimo prozore čestice prašine nam ulaze u stan, mi ih udišemo. U njima je azbest koji se kruni sa krova – priča nam vlasnica stana. Na višim spratovima je najgore, ali ove prašine, koju vetar lako raznosi, nije pošteđen niko ko živi u Bloku 44 ili samo kroz njega prolazi, recimo na putu do obližnjeg Savskog keja.

Srđan Gojković Gile, frontmen „Električnog orgazma“ govorio je u intervjuu za „Novu“ o predstojećem koncertu u Beogradu i reizdanju kultnog albuma „Lišće prekriva Lisabon“ iz 1982, koji je tri nedelje bio najprodavaniji u Hrvatskoj.

– Jako se radujemo beogradskom koncertu, biće to zaista veoma poseban i drugačiji koncert Električnog orgazma. Da sam ja fan banda, ne bih to propustio ni za živu glavu – poručuje Gile za „Novu“.

Pronađite svoj primerak novina „Nova“.

Bonus video: Barikade na Kosovu