Velimir Bata Živojinović Foto: E-Stock

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je na današnji dan pre osam godina.

Bata je rođen 5. juna 1933. godine u Jagodini, a detinjstvo je proveo u selu Koraćica, podno planine Kosmaj.

Svoj talenat za glumu otkrio je sa 15 godina, kada ga je Soja Jovanović pozvala da se prisruži Akademskom pozorištu u Beogradu gde je radio kao scenski radnik i statista. Akademiju je uspeo da upiše iz trećeg puta, a na filmu je debitovao 1955. godine u ostvarenju „Pesma sa Kumbare“.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumio je u oko 350 filmova, od kojih 17 vesterna snimanih u Nemačkoj, a neka od najznačajnijih ostvarenja u kojima smo ga gledali su „Put oko sveta“, „Nož“, „Skupljači perja“, „Višnja na Tašmajdanu“, „Krvava bajka“, „Most“, „Bitka na Neretvi“, „I Bog stvori kafansku pevačicu“, „Valter brani Sarajevo“, „Sutjeska“, „Vrhovi Zelengore“, „Pas koji je voleo vozove“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Povratak otpisanih“, „Lude godine“, „Nije nego“, Partizanska eskadrila“, „Drugarčine“, „Rad na određeno vreme“, „Laf u srcu“, „Moj tata na određeno vreme“, „Balkan ekspres“, „Igmanski marš“, „Idi mi, dođi mi“, „Razvod na određeno vreme“, „Sekula i njegove žene“, „Druga Žikina dinastija“, „Sivi dom“, „Hajde da se volimo“, „Tesna koža 3“, „Špijun na štiklama“, „Balkan ekspres“, „Kako je propao rokenrol“, „Svemirci su krivi za sve“, „Dama koja ubija“, „“Sekula se opet ženi“, „Ćao inspektore“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Ivkova slava“, „Led“ i druga.

Foto: Printscreen

Uloga Valtera u filmu „Valter brani Sarajevo“ jedna mu je od najpoznatijih, a u Kini mu je donela ogromnu popularnost i status legende.

Bata je bio blizak prijatelj sa hrvatskim glumcem Borisom Dvornikom, a 1991. godine njih dvojica su se odrekli jedan drugog, a ovaj gest bio je viđen kao simbolika raspada SFRJ. Ipak, pomirili su se 2006. godine, u video-pozivu između Beograda i Splita. Živojinović je tada rekao da „poslednjih godina nije bilo mržnje između njih“, dok je Dvornik rekao da je sve bio „nesporazum“.

O detaljima njihovog odnosa svojevremeno je otvoreno govorio Batin sin Miljko.

„Najbolji Batin prijatelj bio je Boris Dvornik. Kada sam bio prinuđen da odem iz Srbije, otišao sam pravo u Split kod Borisa. On i supruga Danica su me primili sa velikom radošću i ljubavlju. Tog dana javili smo se Bati tek oko ponoći. Iako je imao tešku operaciju srca, želeli smo da ga čujemo. Boris je planirao da dođe u Beograd i Novi Sad i da se ponovo sretnu. Međutim, umro je 24. marta sledeće godine. Nažalost, do susreta nikad nije došlo. Za svađu između moga oca i Borisa ‘krivo je more’, kako kaže pesma. Otac je početkom raspada Jugoslavije održao jedan govor u Skupštini, gde je rekao da Srbija mora da zaštiti Srbe van Srbije i, ako bude potrebno, da bi trebalo da ratuje kao što to rade Amerikanci i na tuđoj teritoriji“, rekao je Miljko jednom prilikom za „Kurir“.

Miljko Živojinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Naravno da je to bila velika greška i da to nije trebalo tako reći. Posle nekoliko dana, Boris mu se javnim pismom obratio preko Dnevnika HTV. Upitao je oca kako je smeo to da kaže javno i rekao: ‘Zar će tvoj Miljko da puca na mog Dejana i Dina?’. Bata se loše osećao zbog toga. Umesto da se pruži ruka pomirenja, ulje na vatru je dolio još jedan očev intervju. Prekinuto je veliko prijateljstvo. Desetak godina kasnije, kad je Boris bio u Crnoj Gori, javio se ocu i tada su prvi put razgovarali nakon dugog vremenskog perioda. Zvanično su se pomirili na televiziji“, dodao je Batin sin.

On je prepričao i kako je ovo pomirenje izgledalo.

„Kada je otac imao infarkt, napravljen je video-link između Splita i Beograda, tokom kojeg su u veoma emotivnom razgovoru oprostili jedan drugom. Prekinuto prijateljstvo je nastavljeno i redovno su komunicirali do kraja Borisovog života. Boris i Bata su se znali još iz srednjoškolskih dana, iz Novog Sada. Bili su veoma različiti po karakteru. Rodilo se jedno čvrsto prijateljstvo, a za vreme snimanja filma ‘Bitka na Neretvi’, živeli su zajedno u sobi 18 meseci sa Sergejom Bondarčukom“, zaključio je Miljko Živojinović za pomenuti medij.

Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine u bolnici Sveti Sava u Beogradu. Sahranjen je 26. maja u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, ali su u aprilu ove godine njegovi ostaci premešteni u porodičnu grobnicu u Koraćici, gde počiva pored svoje supruge Lule.

BONUS VIDEO: Hit Ledžer – Svestrana glumačka zvezda koja je prerano otišla u legendu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare