Elvis Keljmendi Foto:privatna arhiva facebook

Elvis Keljmendi (44), sin kosovskog narko-bosa Nasera Keljmendija uhapšen je juče u velikoj akciji policije u Bosni i Hercegovini sa još sedam osoba zbog teških krivičnih dela. Ovaj osuđivani kriminalac u srpskoj javnosti je ostao upamćen po bizarnoj odbrani kada ga je devojka prijavila zbog nasilja u porodici. Keljmendi je kazao nije tukao devojku, već da su vežbali za seriju.

Zajedno sa Keljmendijem, u akciji policije Kantona Sarajevo uhapšeni su Slobodan Tomanić (51), Harun Babić (22), Anel Sejfović (35), Ajlin Ahmić (38), Amer Pehlić (38) i Armin Kulašević (38). Kako su juče saopštili mediji iz BiH, dovode se u vezu sa teškim krivičnim delima, a konkretno Keljmendi sumnjiči se za dela među kojima su podmetanje eksploziva i promet droge i oružja.

Danas je oglasilo i tužilaštvo u BiH rekavši da su delovali kao organizovana kriminalna grupa, sa podeljenim ulogama i zadacima, koja je duži vremenski period vršila krijumčarenje i prodaju velikih količina opojnih droga na ilegalnom narko tržištu Sarajeva i drugih gradova.

Dela za koje tužilaštvo u Bosni i Hercegovini sumnjiče Keljmendija uopšte ne čude, imajući u vidu da je reč o sinu Nasera Keljmendija kog su mediji u regionu označili kao narko-bosa, a njihovu porodicu često nazivali “jatačkom” jer su, kako su ranije pisali mediji, skrivali osobe iz podzemlja celog regiona.

Elvis Keljmendi Foto:privatna arhiva facebook

Keljmendi je već osuđivan za pokušaj ubistva E. H. u Bosni I Hercegovini 2010. godine, ali kako je tokom suđenja priznao krivicu, delo je preinačeno u pokušaj ubistva. Ipak, javnost u Srbiji ga pamti po bizarnoj odbrani koju je izneo pred tužilaštvom u glavnom gradu. Naime, devojka ga je prijavila za nasilje u porodici rekavši da joj je u stanu na Zvezdari pretio da će je ubiti ukoliko ga ostavi.

Međutim, Elvis je negirao da je u emotivnoj vezi sa ovom devojkom, a branio se da je nije tukao, već da su vežbali za seriju u kojoj je trebalo da glumi, pisali su beogradski mediji. Kod njega je tada pronađen pištolj.

Zahvaljujući svom uticaju i moći, njegov otac Naser Keljmendi se našao na vrhu liste Evropljana opasnih po bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, rame uz rame sa šefovima meksičkih kartela, a bio je i pod lupom američke DEA.

Naser Keljmendi Foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia

Podaci bezbednosnih agencija ukazivali su da su Keljmendijevi prihodi devedesetih godina stizali od trgovine tekstilom i zlatom iz Turske. Ipak, sankcije nisu poštedele ni kosovskog švercera, pa je tako kurs poslovanja okrenuo ka nafti, cigaretama, narkoticima i oružju.

Njegovo bogatstvo, godinama sticano na legalnim i ilegalnim poslovima, danas se prostire na nekoliko država u regionu, makar prema poznatim podacima – vlasnik je lanaca hotela u Crnoj Gori I BiH.

Elvis Keljmendi Foto:privatna arhiva facebook

Još sedamdesetih godina je osuđen za pokušaj ubistva u Peći, operativni podaci bezbednosnih agencija su ukazivali da je radio za metohijski klan koji je predvodio Ramuš Haradinaj, a tokom devedesetih je bio jedan od glavnih finansijera OVK. Bio je jedan od vodećih za ilegalne poslove sa drogom, cigaretama, belim robljem, naftom, međutim imperija porodice Keljmendi nije prestala da raste.

Zvanično, Naser Keljmendi je državljanin Srbije i Bosne i Hercegovine, međutim njegov sin Elvis, uhapšen juče u BiH, uhapšen je u Severnoj Makedoniji 2016. godine po poternici Crne Gore koja ga je tražila zbog izdržavanja kazne na koju je osuđen u toj zemlji, jer je policajce iz Kotora podsticao da mu izdaju crnogorska dokumenta I državljanstvo.

Bonus video: Ovako su uhapšeni otmičari „kavčanina“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar