Nikola Petrović, Katarina Petrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Za vlast je izgleda najvažnije da izvrši odmazdu nad hrabrom policajkom koja je potvrdila informaciju da je kum predsednika drogiran i pijan izazvao saobraćajnu nesreću. To je nesumnjivo informacija koju je javnost imala prava da zna, a koju je vlast htela da sakrije, otkriva NIN u najnovijem broju.

Hrabrost smo ponovo videli u Valjevu. Na primeru policajke Katarine Petrović pokazalo se da sadašnji režim ne preza da zloupotrebi institucije – policiju, sud i tužilaštvo. da bi štitio sebične interese ljudi koji su im bliski. Kao što je, na primer, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sa druge strane, videli smo i spremnost da se brani javni interes i po cenu odmazde koja je usledila. I ovog puta kao i u slučaju Valjevca Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, zaštita su bili samo građani.

„Zahvaljujem se svim građanima Srbije, mojim sugrađanima iz Valjeva, kolegama iz policije i medijima, na podršci koju mi pružaju. Toga sam postala svesna tek kada su me pustili na slobodu. U ovom trenutku meni je najbitnije da sam sa mojom porodicom koja je uz mene bila sve vreme i uz koju ću proći sve ove nedaće koje su me zadesile. Po savetu advokata neću komentarisati postupke koji su pokrenuti protiv mene. (disciplinski i krivični)“, kaže za NIN policajka Petrović.

Pročitajte još:

Katarinu su 3. jula uhapsili pripadnici Službe unutrašnje kontrole MUP-a i zadržana je najpre 48 sati. Zatim joj je dva dana kasnije sudija za prethodni postupak Odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu Zoran Bursać odredio pritvor od 30 dana na zahtev Višeg tužilaštva koje je potpisao tužilac Milan Šućur. Pritvor joj je određen da ne bi ponovila isto delo, iako je po automatizmu odmah bila suspendovana, pa nije to mogla da uradi i da je htela.

Tužilaštvo je zahtevom koji je potpisao tužilac Šućur čak tražilo da joj se odredi pritvor i dok se ne sasluša jedini svedok – njen suprug, što je po oceni stručne javnosti još jedna pravna besmislica. Sud je to odbio jer tako bliski srodnici nisu po zakonu ni dužni da svedoče. Na teret joj je stavljena navodna zloupotreba službenog položaja uz opis da je na Tviteru opozicionoj poslanici Mariniki Tepić dostavila nalaz veštačenja. U pitanju je veštačenje kojim se potvrđuje da je kum predsednika Nikola Petrović skupocenim automobilom meklaren (koji je bez dodatne opreme procenjen i do 540.000 evra) pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene.

Stručna javnost je nepodeljeno ocenila da je vođenje krivičnog postupka i određivanje pritvora sramno i da nema veze sa pravom i zakonima, već da je u pitanju odmazda. Policajka Petrović je dala iskaz u tužilaštvu tog 5. jula pre nego što joj je određen pritvor. Rekla je: „Ne priznajem izvršenje krivičnog dela koje mi je stavljeno na teret krivičnom prijavom. Delimično su tačni navodi iz krivične prijave, nije tačno da su podaci označeni oznakom „poverljivo“ ”.

Ona je zatim navela da radi 21 godinu u policiji i da nema veze ni kontakte sa političarima iz opozicije kao ni sa onima iz vlasti. Podsetila je da je poslanica opozicije Marinika Tepić već govorila u Skupštini (da je Petrović drogiran i pijan izazvao saobraćajnu nesreću, primedba novinara), a da je ona gledala prenos i da je želela da se uveri u istinitost njenih navoda, pa je zato to proverila u dnevniku događaja (DD).

Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, njena je obaveza kao šefa smene dežurne službe u Valjevu da čita „dnevne događaje“, što je i potvrdila tužiocu na saslušanju.

„Ja sam Mariniki Tepić putem Tvitera direktnom porukom poslala ovaj DD izveštaj koji se navodi u krivičnoj prijavi“, rekla je policajka i navela da joj je napisala i da je u pravu, a da nije imala telefonski broj poslanice.

Dodala je da joj se poslanica zahvalila preko Tvitera i da posle nisu imale komunikaciju. Suština je da je policajka Petrović samo potvrdila navode poslanice Tepić da je kum predsednika izazvao saobraćajnu nesreću drogiran i pijan, što je bez sumnje informacija od javnog značaja jer je u pitanju osoba veoma bliska vlasti.

Foto: Privatna arhiva

Nakon što su profesionalni mediji, među kojima je prvi NIN, izvestili o hapšenju i određivanju pritvora hrabroj policajki, reagovali su građani, stručna javnost i veći deo opozicije. Zatim je dva dana kasnije došlo do delimičnog obrta. Katarina Petrović je puštena iz pritvora. Međutim, beogradsko Više tužilaštvo podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv policajke Petrović „zbog sumnje da je izvršila krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka, jer je neovlašćenom licu dostavila dokumente koji su joj povereni i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti „poverljivo“, što je upravo ono što je policajka negirala u svom iskazu.

Novo delo je po težini manje teško od prethodne zloupotrebe položaja, ali je tužilaštvo predložilo čak sedam meseci zatvora. To je očito dodatni pritisak, jer prema zakonu ako policajac bude osuđen na kaznu preko šest meseci zatvora automatski se izbacuje iz MUP-a. Stručna javnost je i ovo ocenila kao protivpravnu odmazdu. Postupajući beogradski tužilac Milan Šućur inače je po odobrenju šefa Višeg tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića u ovom tužilaštvu i on može da ga vrati u osnovno tužilaštvo jednim potpisom.

Upravo u ovom tužilaštvu koje vodi Stefanović i dalje se proganja uzbunjivač Aleksandar Obradović, inspektori koji su otkrili Jovanjicu… Zanimljivo je da je ovo tužilaštvo predložilo Višem sudu i da se oglasi nenadležnim i postupak protiv policajke Petrović ustupi sudu u Valjevu.

Branko Ivković Foto: N1

Advokat Branko Ivković, branilac policajke, kaže za NIN da bi sa izmenjenim krivičnim delom po odredbama zakona predmet trebalo da bude prosleđen osnovnom tužilaštvu u Valjevu.

„Ako to i ne urade, mi ćemo zahtevati da se predmet vodi u Osnovnom tužilaštvu u Valjevu. Izgubili smo poverenje u beogradsko Više tužilaštvo i Viši sud. U Valjevu bi imali više mogućih odluka da nastave postupak, ali i da odustanu. Ne znam kako je opisana ta nova radnja krivičnog dela, jer je Više tužilaštvo u Beogradu obavestilo medije, a mi još ništa nismo dobili. Kada dobijemo optužni predlog moći ću detaljnije da se izjasnim i iznesem jasan stav. Ali po stanju u spisima predmeta teško bi se moglo zaključiti da postoje elementi i novog krivičnog dela za koje je optužena iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka“, kaže advokat Ivković.

On opisuje da je policajki Petrović odmah po povratku u Valjevo, kada je 7. jula puštena iz pritvora, uručeno novo rešenje kojim je privremeno udaljena sa posla, kao i rešenje o pokretanju disciplinskog postupka.

„Navodi se da će udaljenje sa posla trajati do okončanja disciplinskog postupka“, kaže advokat Ivković.

U rešenju Policijske uprave u Valjevu njoj stavljaju na teret da je navodno učinila čak „tešku povredu službene dužnosti odavanje podataka koji nose oznake tajnosti“ i „nezakonit, nesavestan, nemaran rad ili propuštanje radnje za koju je zaposlena ovlašćena, a koji mogu da prouzrokuju ili su prouzrokovali štetu ili nezakonitost u radu“. Inače, opis navodnog dela u rešenju o pokretanju disciplinskog postupka je isti kao u famoznom rešenju o određivanju pritvora.

Ceo tekst o progonu policajke Katarine Petrović, zloupotrebi i instrumentalizaciji pravosuđa od strane vlasti, pročitajte u najnovijem broju nedeljnika NIN, od autora Vuka Z. Cvijića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare