Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; Vesna lalić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; youtube/ Istinomer

Da su se sa Predragom Koluvijom - prvooptuženom u slučaju "Jovanjica", dopisivali bivši direktor BIA i ministar policije Bratislav Gašić i direktor Vojnoobaveštajne agencije general Zoran Stoiljković, otkrio je tokom svedočenja Dušan Mitić, šef operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije. Dodaje i da tužilac Saša Drecun od početka radi protiv predmeta "Jovanjica" koji vodi, piše Vreme.

„Zaklinjem se svojom čašću da ću o svemu što budem pitan govoriti samo istinu i da ništa od onoga što mi je poznato neću prećutati,“ započeo je svedočenje inspektor Dusan Mitić pred sudskim većem, a zatim razotkrio razmere najvećeg narko-korupcionaškog skandala koji je ikada zadesio Srbiju. Naime, u njega su umešane BIA i VOA, pripadnici MUP-a, političari na vlasti, pravosudna elita i režimski mediji.

Dušan Mitić je još 2018. prvi ukazao kolegama da je – prema njegovim operativnim saznanjima – Predrag Koluvija narkodiler. Posle hapšenja 2019. tabloidi i Koluvija najpre su optuživali Mitića da je pokušavao da natera vlasnika „Jovanjice“ da za sve optuži članove porodice predsednika Srbije. Načelniku Slobodanu Milenkoviću je, prema saznanjima „Vremena“, čak predlagano da Mitića „pusti niz vodu“ kako bi se uništio predmet „Jovanjica“. Pošto je Milenković to odbio, obojica su postali žrtve hajke koja se godinama vodi protiv njih. Tri i po godine kasnije Mitić se ponovo našao u istoj prostoriji sa okrivljenima za proizvodnju droge skank. Došao je momenat suočenja u sudnici.

Predrag Koluvija Foto: A.K./ATAImages

Svedočenje koje je pokvarilo raspoloženje okrivljenih

Pre nego što je inspektor Mitić počeo da svedoči devetorica okrivljenih sedeli su zajedno na klupama za optuženike u staklenom boksu. Delovali su dobro raspoloženi, kikotali se, vrpoljili i dobacivali jedni drugima. Kao da ih ni najmanje ne brine to što ih država goni za organizovani kriminal.

Raspored sedenja okrivljenih bio je sličan rasporedu u optužnici. Najbliži vratima, na prvoj klupi bio je prvookrivljeni Predrag Koluvija, inače vlasnik imanja Jovanjica. Odmah iza njega bila je njegova verna senka i kum Sergej Mrđa, drugookrivljeni koji je bio i upravnik na Jovanjici, a oko dve godine proveo je u bekstvu; završio je u pritvoru tek početkom februara 2022, kada ga je posle pritiska javnosti Bosna i Hercegovina – gde se krio – izručila Srbiji. Tužilac je ranije u sudnici rekao da je Mrđu zbog sumnje da švercuje skank, 2011. godine uhapsila i mađarska policija na graničnom prelazu Roske. Postupak je pokrenut pred Sudom u Segedinu, a tužilac Drecun je prećutao da je Mrđa zbog tih optužbi bio pravosnažno oslobođen.

Foto: Nova.rs

Tokom ročišta na kom je inspektor Dušan Mitić svedočio, tik do Koluvije bio je optuženi Vule Bojović. Podsetimo, rođeni Vuletov brat je Radovan Bojović, pripadnik MUP-a koji je obuhvaćen drugom optužnicom, poznatom kao „Jovanjica 2“. Prema podacima iz istrage Koluviji je falsifikovanu policijsku legitimaciju obezbedio upravo policajac Radovan Bojović. Inače, u optužnici se navodi da je jula 2016. Vule Bojović uhapšen na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci prilikom ulaska u Hrvatsku, prilikom čega je kod njega pronađeno više od 33 kilograma droge. Baš do 2016. Vule Bojović bio je profesionalni vojnik u Vojsci Srbije.

Ostali okrivljeni gledali su u Koluviju s osmehom i gotovo nadom, klimajući glavom na svaku njegovu dosetku.

Istog momenta kada je svedok ušao, iz staklenog boksa je izašao i Koluvija i prešao u sudnicu kako bi lakše hvatao beleške. Ostali na optuženičkoj klupi narednih sati gledali su u leđa svedoka kroz staklo. Nekoliko metara dalje od Koluvije sedeo je tužilac Saša Drecun, a preko puta njih advokati branioci. Između svih njih, pogleda uperenog pravo u sudiju pred sobom, stajao je šef operative za borbu protiv droga Dušan Mitić.

Saša Drecun, Foto: N1

Vreme istine

„Nije nam bilo prijatno da uhvatimo državu u kriminalu“, ovo su bile prve reči inspektora Mitića upućene sudiji u vezi sa slučajem Jovanjica. U tom momentu u sudnici je nastao muk. Okrivljeni se više nisu osmehivali, niti gledali u Koluviju – zurili su u leđa inspektora Mitića, nagnuti u pravcu govornice kao da što bolje žele da čuju svaku njegovu reč.

To je bio tek početak. Uskoro je krenula bujica reči inspektora koji je, zato što je radio svoj posao i borio se protiv narkodilera, skoro četiri godine zajedno sa kolegama i članovima svoje porodice progonjen i kriminalizovan. Za sve to vreme Mitiću i njegovom policijskom načelniku Slobodanu Milenkoviću preti opasnost da budu i likvidirani zato što su dirnuli u osinje gnezdo koje su ispleli narkodileri, političari i tajni agenti. Skoro četiri godine, dok je vrh države sa režimskim medijima vodio brutalno surovu kampanju protiv Mitića i Milenkovića, oni su ćutali.

Naime, ništa nije lakše nego napasti policajca, zato što prema zakonu, ukoliko policajac javno progovori, čak i reč u svoju odbranu a da za to nije dobio odobrenje ministra MUP-a, (koji je u ovom slučaju takođe vodio kampanju protiv njih), sledi momentalni otkaz. I tako je inspektor Mitić ćutao dok su ga napadali, a kad je progovorio sa sudske govornice, zaćutali su svi ostali. Bar nakratko, kao da je i napadače i okrivljene ipak zanimalo da jednom i oni čuju istinu.

Progon inspektora se nastavlja

Odmah posle svedočenja Dušana Mitića gotovo svi okrivljeni u slučaju Jovanjica, njihovi branioci i članovi porodica krenuli su na društvenim mrežama u novi napad na inspektore Milenkovića i Mitića. Slično su prošli i istraživački novinari koji prate taj slučaj, kao i članovi opozicije koji baš ovih dana u Narodnoj skupštini raspravljaju o smeni ministra policije Bratislava Gašića. A za skupštinskim mikrofonom uvredu koja se može protumačiti i kao pretnja za inspektora – pošto je neshvatljivo da je ministar do te mere pravno neuk – izrekao je Gašić, odmah posle Mitićevog svedočenja: „Danas dolaze da svedoče ljudi koji da bi odbranili svoj kriminal, imaju pravo i da lažu pred sudom.“

Inače, Dušan Mitić je svedočio, a svedok ne sme da laže. U slučaju Jovanjica okrivljeni je Predrag Koluvija i drugi – samo oni imaju pravo da lažu u svoju odbranu. U Skupštini je Gašić rekao nešto i u svoju odbranu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Odgovorno tvrdim da sa Predragom Koluvijom postoji iz oktobra meseca, znači šest meseci pre hapšenja, samo jedna jedina poruka, a to je ‘Čestitam vam Dan BIA’ i ‘Hvala vam, ove godine nećemo slaviti“, dodao je Gašić.

Da li je ministar u svoju odbranu slagao ili se zbunio? Naime, Koluvija je uhapšen u novembru 2019. godine, pa je nejasno kako se Gašić s njim čuo „šest meseci ranije, u oktobru“, kako je naveo. I Dan BIA se 2019. proslavljao, a nije 2020. zbog epidemije korone, kada je Koluvija bio u pritvoru. A kada je reč o Koluviji i pritvoru, posle svedočenja Mitića i Gašićevog napada na policajca u Skupštini, istoga dana, odlukom suda, Koluviji je skinuta nanogica i sada se brani sa slobode.

Ceo tekst pročitajte u nedeljniku Vreme.

VIDEO: Prvi put u sudnici policajci koji su imanje marihuane u Jovanjici otkrili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare