Foto: Nova.rs/Video

Bivši predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak podelio je u novembru prošle godine deci, članovima lokalnog karate kluba, poklone među kojima je bio i med koji se i danas reklamira kao "seksi salata" i za koji proizvođači tvrde da je afrodizijak i dobar za potenciju. Skandal je dospeo u javnost zahvaljujući lokalnom portalu IN Medija ali u neočekivanom preokretu ceh ovog skandala platiće novinari, a ne rukovodstvo opštine.

U Višem sudu u Beogradu doneta je prva prersuda po jednoj od sedam tužbi protiv portla „IN medija“ i urednice Verice Marinčić koju su protiv nje podneli roditelji dece, članova Karate kluba „Sensei“ iz Inđije. Njihovu decu su krajem prošle godine, povodom sportskih uspeha, primili u prostorije Opštine Inđija, gde su se fotografisali sa bivšim predsednikom Vladimirom Gakom koji je za njih pripremio i poklone. Pored ostalog, u njima su se našla pakovanja meda „Skočko“ koji se reklamira kao med za potenciju, „seksi salata“ , a proizvođač ga u reklamama koje su dostupne na internetu još naziva i afrodizijakom.

Po presudi Višeg suda u Beogradu portal „IN medija“ dužan je da na ime duševnog bola tužiocu isplati 100.000 dinara i još 60.000 na ime sudskih troškova jer su na svom portalu objavili fotografiju uz tekst o spornom događaju. U svakoj od tužbi, na ime odštete zatraženo je po 200.000 dinara za svako dete koje je dobilo teglu „Skočka“.

Da situacija bude još bizarnija, ovaj lokalni portal je osuđen jer je objavio fotografiju koja je i dalje dostupna na sajtu Opštine. Međutim, u tužbi se kaže da su objavljivanjem sporne fotografije prekršeni članovi Zakona o javnom informisanju koji se tiču zaštite maloletnika.

Pročitajte još:

„Kako je maloletni tužilac učinjen prepoznatljivim, postao je predmet ponižavajućih komentara u javnosti, kako neposredno u školi i sredini u kojoj se kreće, tako i putem mreža. (…) Predmetni novinski članak tužioca dovodi u vezu sa upotrebom sredstava za potenciju i (…) sa seksualnom aktivnošću”, piše u tužbi čije je detalje objavio sajt Raskrikavanje.

Foto:TANJUG/JAROSLAV PAP

Sa druge strane, neobično je da niko od roditelja dece koja su „pretrpela duševni bol“ nije tužio Opštinu Inđija ili tadašnjeg predsednika opštine Vladimira Gaka.

„Fotografiju smo preuzeli sa sajta opštine jer nas ne puštaju da prisustvujemo događajima“, objašnjava za portal Nova.rs Verica Marinčić i objašnjava da su tužbe usledile tek kao osveta nakon što nisu hteli da odaju izvor informacije o posebnom medu koji je podeljen deci.

„U pitanju su deca od 7 do 17 godina. Kada je tekst na našem sajtu objavljen, počeli su da se javljaju roditelji, a dve majke su bile posebno uporne. Najviše ih je zanimalo ko nam je dojavio informaciju o tom događaju. Sumnjali su ko je u pitanju i čak su rekli da toj osobi ‘odgovara kada ga predsednik opštine vozi kombijem’. To nije privatan kombi predsednika opštine, ali oni to tako doživljavaju. Jedna od njih je čak rekla da njoj odgovara što joj je dete dobilo taj med, afrodizijak“, objašnjava Marinčić.

Ona sumnja da je i ta podela poklona bila zapravo deo predizborne kampanje. Treba napomenuti i da su iz ovog portala uredno postlali pitanja opštini i njenom tadašnjem rukovodstvu, ali odgovor nisu dobili. Tako je ostalo da visi i pitanje da li je svaki roditelj dao pisanu saglasnost da mu dete bude fotografisano a fotografija objavljena na opštinskom sajtu.

„Neću popustiti po cenu zatvora“

Posebno je zanimljivo što su sve tužbe odvojene, ukupno ih ima sedam sa osmoro dece (na jednoj se nalaze braća). Sve su tipske, liče jednu na drugu, sve ih je podneo isti advokat, sve traže istu sumu za duševni bol. Ukoliko presude budu osuđujuće, to će praktično značiti kraj za „IN mediju“ koji je već dugo trn u oku lokalnih moćnika na vlasti.

„I dalje im neću odati odakle nam je stigla informacija, što njih zapravo i najviše zanima. Nećemo popustiti, ako treba, neka me pošalju i u zatvor, možda i meni predsednik plati kaznu kao vlasniku ‘Informera’ Draganu J. Vučićeviću. Oni hoće zapravo da nas zatvore, ali neće uspeti. Borbu ćemo nastaviti, a podršku su nam pružile i mnoge kolege i novinarska udruženja i to nam daje podstrek da nastavimo da radimo svoj posao, da znamo da nismo sami“, objašnjava Verica Marinčić.

Foto: Instagram/192_rs

Izvinjenje predsednika karate kluba upućeno predsedniku opštine

Tužbama je prethodila medijska kampanja gde se oglasio i predsednik karate kluba „Sensei“ Miloje Marković koji se ograđuje od „ogavnih tekstova“i izvinjava se  predsedniku opštine što je negativno etiketiran od strane zlonamernih medija.

Tadašnji predsednik opštine Inđija i darodavac „Skočka“ Vladimir Gak, oglasio se tvrdnjom da je reč o malicioznoj kampanji i da med nije za potenciju već za imunitet. Da bi to dokazao, portalu Republika je poslao deklaraciju proizvoda na kojoj je, pak, pisalo: „Odličan kao afrodizijak”.

Trn u oku

„IN Medija“ već godinama „zagorčava život“ vladajućim strukturama u Inđiji jer piše o onome što drugi ne smeju. Jedna od takvih vesti je iz decembra 2022. godine, kada se obrušio se plafon u vrtiću „Neven“ u Inđiji i tom prilikom povređeno je šestoro dece.  Taj vrtić je inače, pre rušenja plafona, bio renoviran i upravo se tadašnji predsednik opštine Gak hvalio tim poduhvatom.

„Inđijska prodavačica“

Koliko je Verica Marinčić nepopularna u naprednjačkih krugovima pokazao je i poslanik Srpske napredne stranke Marjan Rističević koji ju je u Narodnoj skupštini nazvao „inđijskom prodavačicom“, jer Verica, osim što je novnarka, radi i kao prodavačica.

„Nemam čega da se stidim. Ja radim i kao prodavačica i u svojoj radnji prodajem konkretne proizvode, dok Rističević već decenijama živi od prodavanja magle“, kratko je prokomentarisala Verica Marinčić.

BONUS VIDEO: Sloboda medija u Inđiji, obezbeđenje opštine izbacuje Vericu Marinčić iz zgrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare