Predrag Koluvija Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Izvođenjem pisanih dokaza nastavljeno je suđenje Predragu Koluviji, vlasniku imanja "Jovanjica" na kom je pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi.

Među dokazima koji su danas izvedeni bilo je više dopisa Ministarstva poljoprivrede koji se odnose na priznavanje i ispitivanje biljnih sorti, pre svega industrijske konoplje, koju je uzgajala firma Superior iz Velike Plane, piše N1.

Inače, kako tvrdi Tužilaštvo, firma Superior je za potrebe Jovanjice proizvodila konoplju i izvozila je.

Kao dokaz izvedeni su i zapisnici o pretresanju prostorija u firmi Superior od 26. i 28. novembra 2019. godine. Na fotografijama koje je tom prilikom snimila policija, mogle su se videti staklene teglice i epruvete sa biljnom materijom.

Prvooptuženi Predrag Koluvija kazao je da je nelogično da su teglice oduzete prvog dana kada je policija upala u Superior, a onda se iste teglice vide i na fotografijama sa pretresanja drugog dana.

Rekao je u sudnici Koluvija i da će tek biti interesantno kada se vidi količina izmerenog THC-a u tim zaplenjenim biljkama i da se ona menjala.

Tužilac Saša Drecun replicirao je rečima da Koluvija takvim navodima dezavuiše sudsko veće i objasnio da je prvog dana pretresanja zaplenjen samo biljni materijal, a da su epruvete i teglice oduzete drugog dana pretresanja – 28. novembra 2019.

Fotografije na kojima se vide pet rokovnika i tri radne sveske pronađene na imanju „Jovanjica“ takođe su izvedene kao dokaz, a tužilac je naznačio da je reč o izuzetno značajnim dokazima jer se u njima beleži proizvodnja opojne droge u periodu od 15. juna 2016. pa do policijskog upada na „Jovanjicu“ novembra 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Prema navodima optužnice u pomenutim rokovnicima i sveskama uredno je vođena evidencija o proizvodnji droge, a beležene su i smene radnika koji su proizvodili drogu, mesto čuvanja, faza uzgajanja, količina i vrsta droge.

Vladimir Đukanović, advokat Predraga Koluvije, kazao je da ono što se vidi na stranicama rokovnika ne dokazuje da je reč o drogi, niti da je u pitanju izvršenje krivičnog dela, jer se mogu pročitati „samo neki brojevi i slova koji ništa ne znače“.

S obzirom na to da je odbrana Predraga Koluvije Vrhovnom sudu uputila zahtev za zaštitu zakonitosti u vezi sa odlukom Apelacionog suda iz januara 2024, da prethodno izdvojene dokaze vrati u postupak, predsednik sudskog veća kazao je da će nakon ovog ročišta dostaviti Vrhovnom sudu tražene spise predmeta radi odlučivanja, a tek kada spise budu vraćene zakazaće novi termin za ročište u ovom postupku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare