Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Nova.rs

Inspektori Slobodan Milenković zvani Senta i Dušan Mitić prošli su golgotu od otkrivanja imanja "Jovanjica" i hapšenja vlasnika Predraga Koluvije, a pored brojnih pritisaka ostali su dosledni onome što su izjavili novembra 2019. godine kada su upali na, kako su tada izjavili, najveću plantažu marihuane u Srbiji. Milenković još uvek nije saslušan u sudu u sklopu postupka za "Jovanjicu", a njegov iskaz od 2019. godine nesumnjivo pokazuje da su istražne službe imale saznanja da je Koluvija diler.

Nedavno je u Specijalnom sudu u Beogradu, saslušan Dušan Mitić, jedan od inspektora koji je otkrio „Jovanjicu“. Njegov iskaz izazvao je veliku buru u javnosti, a inspektor je otkrio da su od samog otkrivanja imanja nailazili na opstrukcije, ali i da mu je Koluvija pokazivao kontakte sa tadašnjim direktorom BIA, sada ministrom policije, Bratislavom Gašićem.

Sem Mitića, iskaz bi trebalo da da i inspektor Slobodan Milenković, zvani Mali Senta, čovek koji je doneo odluku da se upadne na „Jovanjicu“, ali i zaustavi Koluvija na auto-putu tog novembra 2019. godine. Upravo taj trenutak uvod je u slučaj koji do danas nije rešen i koji je označen jednom od najvećih afera koje su potresle vrh države.

Milenković je prva svoja saznanja izneo novembra 2019. godine pred Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK).

Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Portal Nova.rs otkriva šta piše u iskazu Milenkovića, koji se nalazi u optužnici za „Jovanjicu 1“.

„Izjavio je da se, postupajući po posebnom policijskom zadatku, uputio auto-putem ka Nišu, sa dve operativne ekipe. Posle Velike Plane, negde pred ulazak u Jagodinu, velikom brzinom ga je preteklo vozilo marke „audi“, kojim je upravljao Miloš Tofilović, dok se na suvozačevom mestu nalazio Predrag Koluvija, bio je prilično agresivan, pokazivao je neke znakove rukama. On je zajedno sa kolegama zaustavio vozilo Koluvije, prilikom zaustavljanja prišao je suvozačevom mestu, Koluviji, koji je na zahtev da pokaže ličnu kartu pokazao službenu legitimaciju. Kada ga je upitao odakle mu legitimacija, isti je izjavio da je izdata od strane kabineta ministra unutrašnjih poslova. Nakon toga, pristupili su proverama i s obzirom da je njemu okrivljeni Predrag Koluvija poznat kao prodavac opojne droge, u verodostojnost isprave je posumnjao istog trenutka pa su ga sa njegovim vozilom vratili za Beograd, zajedno sa vozačem Milošem Tofilovićem“, izjavio je tada Milenković.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Istakao je da je potom nastavio ka Nišu, a njegovi radnici su dovezli Koluviju u Beograd, da bi se nakon toga zajedno sa njim uputili ka „Jovanjici“.

„Dolaskom na imanje „Jovanjica“ zbog kompleksnosti objekta, obezbeđenja koje je bilo naoružano, kao i obezbeđenja kompletnog objekta, angažovano je Odeljenje za posebne akcije, Ministarstva unutrašnjih poslova. Oni su prvi ušli na imanje kako bi obezbedili neometan ulazak policijskih službenika UKP Četvrtog odeljenja na imanje. Kada su ušli u prostorije „Jovanjice“ naišli su na nešto što nije viđeno u celoj Evropi, fabrika marihuane na 12 hektara sa najsavremenijom opremom koja može da postoji u ovom trenutku“, navodi se u iskazu Milenkovića.

Pročitajte još:

Milenković je istakao da su ga kolege odmah obavestile o tome. Nakon toga se i on uputio na imanje.

„Kada je došao tamo, video je isto što su mu je već prezentovano sredstvima veze i telefonom, Koluvija je bio na imanju, sedeo je sa operativcima i nije bio vezan. U tom trenutku oni su i dalje utvrđivali o čemu se radi, bilo im je nejasno da Koluvija ima službenu legitimaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i blinkere na vozilu koji su ugrađeni maltene profesionalno“, navodi se u iskazu.

Nakon toga su kontaktirali tužilaštvo i krenulo se sa pretresom objekta.

„Prilikom dolaska na objektu, naišli su na najsavremeniju opremu i na najveću laboratoriju ikada, u Srbiji, imajući u vidu broj od 65.000-66.000 biljaka, a kasnije izmerenu količini od tonu i 776 kilograma opojns droge, sigurno je da se radi o impozantnom rezultatu rada Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno UKP Četvrtog odeljenja. O svom postupanju su obaveštavani kako postupajući tužioci, tako i njegove nadležne starešine, koje su bile upućene predmet od samog početka. Ono što je njemu specifično u ovom slučaju, na licu mesta se pojavio odmah radnik Ministarstva unutrašnjih poslova Milan Kendija, koji je tu došao. Navodno, neko ga je poslao, mada je njemu poznato da je on u rođačkim vezama sa Koluvijom, i da je tamo bio zaposlen u smislu da je bio zadužen za obezbeđenje konkretnog objekta. Daljim pretresanjima objekta „Jovanjica“ pored opojne droge nađena je i antidron puška koja je korišćena radi bezbednosti kompletnog imanja, nije mu poznato od koga su se čuvali, da li su se čuvali od policije ili drugih službi. Koristila se da bi mogli da spuste, odnosno poruše dron koji bi se eventualno pojavio na imanju“, navodi se u iskazu iz optužnice u slučaju „Jovanjica 1“.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Milenković je na saslušanju izjavio da je 18. novembra 2019. nađeno 600 i nešto kilograma suve robe koja je nađena u sporednom magacinu, ali i oružje. Naveo je da, bez obzira što se Koluvija pozivao na neko rešenje Ministarstva poljoprivrede, angažovan je fitoinspektor koji je ispred Ministarstva poljoprivrede došao na imanje.

Kada je ugledao sve, rekao je da ovako nešto nije viđeno ni u nekoj državi u Latinskoj Americi.

„Odmah je video o čemu se radi po obliku billjke, mirisu, znao je odmah da je marihuana, i da nema nikakve veze sa regularnom proizvodnjom industrijske konoplje. U rokovniku koji je nađen 18.11.2019.godine u sušari su navedene neke biljke koje su njemu od ranije poznate, „šugar pop“ i „kin silver skank““, navodi se u iskazu.

Senta je izjavio i da je njegovo odeljenje imalo saznanja da su okrivljeni Zdravko Milošev i Stevan Holić bili direktni prodavci opojne droge, kako se navodi u optužnici, u ime i za račun Koluvije.

Pročitajte još:

Njegovo odeljenje je ta saznanja imalo i ranije, i čekali su pravi trenutak da vežu priču i to su uradili.

„Na pitanje tužioca da li je silazio u podzemlje „Jovanjice“, svedok ja izjavio da jeste i da je tamo zatekao kompletnu laboratoriju, sušaru, navodnjavanje, sve je to urađeno za proizvodnju. Sušara je najveća koju je on video, a radi od 2008. godine, svi su imali zaštitne maske, i bili su prilično dobro obučeni što se tiče ostavljanja DNK tragova, i što se tiče zaštite zdravlja stanja, pošto su u pitanju ogromna isparenja, takođe su imali viljuškare koje su koristili za prevoz robe“, navodi se u iskazu.

Trenutak hapšenja na auto-putu

Na pitanje tužioca kada je tačno došlo do preticanja kolone službenih vozila, Milenković je izjavio da ne može tačno da se seti, između 11 i 12 časova, kao i da je Koluvija zadržan uoči 14.11.2019. godine. Istakao je i da se Koluvija nalazio u jednom specifičnom položaju, nije bio zadržan.

„Bio je predmet istrage zato što je pokazao tu službenu legitimaciju i zato što su zatekli predmete na imanju, ali do konstatacije tužioca Borke Jovanović da se on zadrži, on nije bio zadržan, i nije tretiran kao uhapšeno lice, on je bio slobodan. Izjavio je da je Koluvija imao četiri telefona u posedu i dao je sve šifre dobrovoljno, osim jednog telefona najverovatnije „BLACKBERRY“ telefona“, navodi se u iskazu.

Foto: Newsmax Adria

U iskazu se navodi i da je Milenković istakao da je Koluvija namerno pogrešio šifru jer mu je traženo da pokaže telefon, da bi se sve obrisalo.

„Na pitanje tužioca da li je sve vreme okrivljeni bio u posedu tih telefona isti je izjavio da jeste sve dok nisu doneli odluku o zadržavanju. Na pitanje tužioca da li je bilo koga zvao sa tih telefona isti je izjavio da ne zna u kom trenutku su tačno oduzeti telefoni, ali u priličnom periodu su telefoni bili kod njega. Tražio je minut razgovora na auto-putu kada su ga zaustavili ali to mu nije bilo dozvoljeno“, navodi se u iskazu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare