Foto: MUP

Narko-dileri gledaju da njihova droga bude prepoznatljiva na tržištu, pa tako gledaju da je brendiraju na razne načine kako bi se isticali na tržištu - stavljaju na pakete prepoznatljive likove, marke i slično.. Proteklih godina bilo je dosta primera, pa su tako na paketima kokaina bili likovi Gavrila Principa, komičara Marksa Gruča, ali i marke poput Luj Vitona, Tesle i slično.

Policija je nedavno uhapsila A. N. (29) i A. S. (27) iz Beograda zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i tom prilikom zaplenila je oko šest kilograma kokaina.

Foto: MUP

Reč je o paketima kokaina koji su pronađeni u automobilu osumnjičenih, a na „ciglama “ je bila i oznaka čuvenog brenda „Luj Viton“. Pretpostavlja se da su dileri na ovaj način hteli da označe svoju robu i tako je učine prepoznatljivom na tržištu.

Žele da izdvoje robu

Ovaj princip rada godinama koriste dileri širom sveta u nameri da svoju „robu“ izdvoje na tržištu u odnosu na konkurenciju.

Pročitajte još:

Tržišna utakmica među kartelima i kriminalnim grupama je surova, pa tako i na „marketinškom“ polju. Dosad su se pojavljivali razni brendovima na paketima droge.

Bilo je situacija da su pojedini dileri zbog robu označili brendovima automobilskih giganata kao što su „porše“, „tojota“, „jaguar“, „volkswagen“, zatim američkim strip superherojima kao što je Betmen.

Likovi prepoznatljivih osoba su česti na „ciglama“ droge. Tako je pre izvesnog vremena zaplenjen kokain sa likom Gavrila Principa, zaverenik iz Mlade Bosne koji je ubio austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda u Sarajevu. Droga je nađena na „ciglama“ čistog kokaina zaplenjenog na jednoj jahti koja je plovila iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi, a u posadi je bilo i Srba.

Foto:MUP Srbije

Pre nekoliko meseci je španska policija zaplenila kokain od „Balkanskog kartela“, čiji su paketi takođe bili brendirani. Droga je otkrivena u luci Alhesiras na jugu zemlje, a paketi sa drogom su bili označeni kukastim krstovima i rečju Hitler, simbolima raznih bandi, ali i logoima poznatih firmi, kao što su „Luj Viton“, „Tesla“, „Tag Hojer“…

Ilustracija Foto:Shutterstock

Španska policija često pleni pošiljke droge kartela, pa je tako u jednoj akciji zaplenjen kokain, a na pojedinim paketima je bio grb fudbalskog kluba Mančester junajted, dok je na drugima bila slika psa, a na nekim je stajala oznaka JVR.

I Srbi svoju drugu obeležavaju

Da i srpski kriminalci vode da brendiraju robu nesumnjivo govori nekoliko slučaja.

Foto: mup rs

Mladen Novaković zvani Tocilo iz Mladenovca, koji je uhapšen u policijskoj akciji 2019. godine kada je zaplenjena veća količina heroina, takođe je brendirao svoju drogu. Na „ciglama“ heroina zaplenjenog kod njega bila je slika zmije, odnosno kobre.

Sa druge strane, i kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića je imala oznaku na narkoticima.

Na paketima kokaina, čije su fotografije pronađene u oduzetim telefonima pripadnika Belivukove grupe, našla se i oznaka “KČK”, koja bi mogla da bude skraćenica albanske izreke “Kap Ça të Kapësh“, što u prevodu znači “Zgrabi šta možeš“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar