Filip Gavrilović Foto: Privatna arhiva

Dečak Bogdan Gavrilović (7) nastradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći 2022. godine koja se dogodila u Vlasotincu, kada je na njega naleteo vozač automobila dok je vozio bicikl u blizini svoje kuće. Njegova majka Maja Mišić u potresnoj ispovesti za portal Nova.rs kaže da samo želi da neko odgovara za smrt njenog deteta.

Saobraćajna nesreća dogodila se 13. septembra 2022, nedaleko od porodične kuće u kojoj je dečak živeo. Bogdan se igrao sa svojim drugarima, a potom je želeo da provoza bicikl. Malo dalje od kuće na njega je naleteo bahati vozač, koji se nije zaustavio na mestu nesreće, nije pozvao Hitnu pomoć, niti je ukazao pomoć povređenom detetu.

Pročitajte još:

Maja Mišić, majka nastradalog Bogdana, je neutešna. Ističe da je gubitak deteta najveća bol koju čovek može da doživi, ali da je ta bol dvostruko veća kad je put do pravde dug, težak i trnovit.

„Moj Bogdan je bio na biciklu, kretao se po svim pravilima. U pitanju je jedna sporedna ulica u kojoj jedan automobil prođe na svakih sat vremena. Moj sin je pregažen i to, da budem precizna, zadnjim točkom preko glave. Na taj način zadobio je povrede od kojih je preminuo. Vozač automobila se nije zaustavio još 15 metara, a kretao se 20 kilometara na sat, kako je napisano u policijskoj zapisniku, što znači da nije ni primetio dete, jer nije gledao ispred sebe na kolovoz“, kaže nam Maja.

Filip Gavrilović Foto: Privatna arhiva

Kako ističe majka, jedan od većih propusta je što vozač nije testiran na licu mesta, već mu je izvađen krv u Domu zdravlja tek nešto više od četiri sata nakon saobraćajne nesreće.

„Taj čovek nije pružio pomoć povređenom detetu i pritom nije ni pozvao Hitnu pomoc i policiju. Njegov automobil nije oduzet, kako to praksa nalaže, i nije poslat na veštačenje i sve druge radnje, da bi se utvrdilo tačno stanje i tragovi, što bi olakšalo uvrđivanje činjenica o nesreći. Nije vršeno utvrđivanje i veštačenje kako bi se utvrdile povrede deteta, da bi se znalo kako su nastale“, priča nam potresena majka.

Foto: Privatna arhiva

Kako nam objašnjava, ceo slučaj je ispunjen bizarnostima i nestručnim ponašanjem nadležnih, a vozaču čak nije bilo ni određeno policijsko zadržavanje od 48 časova.

„Znalo se da je u pitanju dete i to sa teškim telesnim povredama. Taj čovek je ubio dete, a nije nijednom sankcionisan. Policijski zapisnik je okrnavljen, sve je rađeno kako bi se sakrili dokazi. Najveći stres doživeli smo kada smo od zamenice javnog tužioca, početkom ove godine, dobili informaciju da niko nije kriv za saobraćajnu nesreću“, neutešna je ova majka.

Filip Gavrilović Foto: Privatna arhiva

Takođe, Maja je ispričala za Novu da je ceo slučaj došao do samog vrha srpskog pravosuđa, te da porodica duguje veliku zahvalnost Zagorki Dolovac, republičkom javnom tužiocu, jer su uz njenu pomoć i podršku prikupili dokaze.

„Nadam se da ću uskoro moći da se javim sa lepim vestima, koliko u ovoj tragediji mogu biti, barem da je podignuta optužnica“, rekla je Maja za kraj.

Filip Gavrilović Foto: Privatna arhiva

Pre samo dva dana održan je veliki skup „Pravda za Bogdana“ ispred Opštinske uprave u Vlasotincu, kome je prisustvovala porodica, rodbina, prijatelji, predstavnici škole koju je pohađao nastradali dečak, kao i članovi Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju. Ovim povodom, okupljenima se obratio i Bratislav Stojanović, advokat porodice nastradalog deteta.

„Skoro dve godine pošto smo prikupili sve informacije, uspeli smo da izdejstvujemo nalaz i mišljenje komisije veštaka i to preko nadležnog tužilaštva u Leskovcu. Eminentni profesori Saobraćajnog fakulteta u Beogradu su u svom zaključku izneli ono što je nama bilo potrebno, a to je da je osnovni propust za nastanak saobraćajne nezgode bio na strani vozača automobila. U daljem postupanju očekujemo podnošenje krivične prijave protiv vozača“, rekao je advokat.

Filip Gavrilović Foto: Privatna arhiva

Ovaj miran protest građana i omladine završen je pesmom posvećenom nastradalom dečak pod nazivom „Moje ime je Bogdan“, koju je recitovala Ljubica Đokić.

Kako su mediji pisali, Bogdan je stradao u saobraćajnoj nesreći u Ulici Maksima Gorkog u Vlasotincu na stotinak metara od kuće u kojoj živi dečak.

Krivični postupak protiv vozača do danas nije počeo već je postupak sve vreme bio bio u fazi “prikupljanja obaveštenja”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare