Borba sa vatrenom stihijom u zgradi nekadašnje fabrike katodnih cevi u Elektronskoj industriji u Nišu traje više od 30 sati, a brojni vatrogasci-spasioci pokušavaju da ugase požar nezapamćen u krugu Elektronske industrije, od njenog osnivanja 1948. godine.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović je kazao da je gašenje požara krenulo sa 27 vatrogasaca, ali da ih je tokom čitavog jučerašnjeg dana i noći na terenu bilo od 40 do 50. Trenutno ih je 40 sa 10 vatrogasnih vozila.

On je kazao da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati kada će požar biti potpuno ugašen, ali da se nada da će to biti u toku dana.

„Vi vidite samo jedan deo pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica koje gase požar. Najveći deo njih se nalazi unutar ovog objekta, koji je dug stotinak metara i širok 40 metara. Oni moraju da unutrašnjom navalom saniraju žarišta i na taj način spreče širenje požara. To je veoma teško i u veoma teškim uslovima se radi. Visoka je temperatura i zadimljenost. Uvek postoji rizik u ovakvim intervencijama. Danas već imamo problema da su neki delovi konstrukcije nestabilni u objektu, tako da je to dodatni problem. Do sada je sve prošlo u najboljem redu što se tiče momaka koji su bili na intervenciji. Svi su zdravi, niko nije povređen“, istakao je Mitrović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je kazao da je sada situacija značajno bolja u odnosu na jučerašnji dan.

„Juče smo imali jednu zaista zahtevnu i tešku intervenciju. Nemamo danas materije koje bi mogle da eksplodiraju. Ono što je bilo eksplozivno u nekim delovima bile su boce sa acetilenom i kiseonikom. To je na vreme izneto. U ovom trenutku još imamo u pojedinim delovima objekta sagorevanje zapaljivih materija. Nadam se da ćemo u toku dana i taj deo požara eliminisati i na taj način ga lokalizovati. Nakon toga nam predstoji sigurno višednevno dežurstvo kako bi bili sigurni da ni u jednom delu objekta nemamo žarišta i mogućnost da se požar ponovo razbukta ili proširi“, naglasio je Mitrović.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, objekat je bio veoma zahtevan za gašenje požara zato što je ta, nekada jedinstvena fabrika, pregrađena u više celina.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ovde imamo preko 10 privrednih subjekata i fakultet. To nam je predstavljalo najveći problem.

Imamo unutar objekta različite tehnološke postupke i magacine. Naročiti problem je bio magacin u kom su bili skladištene boje i lakovi i jedna proizvodnja plastičnih kesa sa velikom količinom tog materijala, proizvedenog i repromaterijala. To su sve zapaljive materije koje se veoma teško gase, tako da smo zaista zaista jednim vanrednim zalaganjem svih pripadnika vatrogasno- spsilačke brigade, uz pomoć profesionalne vatrogasne jedinice sa aerodroma i Javno komunalnog preduzeća „Medijana“ koje je pomoglo u dovoženju vode, uspeli da iskontrolišemo požar“, izjavio je Mitrović.

On je kazao da će o uzorku izbijanja požara moći da govori nakon što bude obavljen uviđaj.

Špekuliše se da je vatru izazvala neispravka neonka u potkrovlju objekta, nakon čega se vatra proširila na niže spratove i podrum nekadašnje fabrike katodnih cevi.

Zbog urušavanja unutrašnjosti zgrade, u toku prepodneva vatrogasci su počeli da koriste kran ne bi li vodom koju sipaju sa krova ugasili vatru u unutrašnjosti objekta.

Sa zgarišta i dalje kulja dim koji se vidi i oseća u krugu Elektronske industrije i okolnim naseljima, ali su količine dima neuporedivo manje od jučerašnjih.

VIDEO: Požar i gust dim pored autoputa u Prnjavoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar