Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs, MUP Srbije, vs.rs

Roditelji ubijenih u masakru u Duboni i Malom Orašju, za koji se sudi Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši, inače zaposlenom u Ministarstvu odbrane, na protekla tri ročišta u Specijalnom sudu u Beogradu, insistirali su da se utvrdi šta su tri vojna kamiona, u danima nakon masovnog ubistva, radila u dvorištu porodice Blažić i zbog čega je tokom njihovog boravka bilo zabranjeno čak i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova da priđu i izvrše pretres.

Tri uzastopna dana trajao je glavni pretres u postupku koji se vodi protiv Uroša i Radiše Blažića za zločin koji se dogodio 4. maja prošle godine u Duboni i Malom Orašju, kada je Uroš pucao iz rafalne puške i pištolja na meštane koji su se okupili na nekoliko lokacija u ova dva sela. Nakon toga pobegao je na periferiju Kragujevca, na imanje svog ujaka, gde se krio do hapšenja u jutarnjim satima.

U masakru su ubijeni Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je više njih teško ranjeno.

Na sva tri minula ročišta jedan podatak je porodice ubijenih su govorile kako su ispred porodične kuće Blažića, 5. maja ujutru, odnosno dan nakon masakra, primetili teretna vozila Vojske Srbije. Ova informacija je dodatno zaintrigirala javnost imajući u vidu da je Radiša Blažić, potpukovnik po činu, zaposlen u Vojsci, te da se tereti da je u svom posedu imao ilegalno oružje. Meštani su ispričali da su videli da je su iz kuće Blažića iznošeni nepoznati predmeti.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kao dokaz za ove tvrdnje, krajem ročište održanog drugog dana, advokati porodica ubijenih i ranjenih dostavili su i snimke sa nadzornih kamera na kojima se vide kamioni koji prolaze kroz oba sela. Takođe, pojedini članovi porodice isticali su da je porodicu ubice i njihovo imanje u jednom navratu obezbeđivala vojna policija, a Milica Ivković, majka ranjenog Ivana Ivković i prva komšinica Blažića, ispričala je da je njihov komšija, koji živi preko puta, video kamione.

„Istina je da su svi pucali na svadbi iz pušaka. Istina je da su došla tri vojna kamiona u kuću Radiše Blažića posle masakra. Bila je tu i vojna policija, a naša policija nije smela da priđe. Ko zna šta su sve uzeli i odneli iz kuće. Komšiju, preko puta, su oterali kada su ga videli ispred kuće…“, rekla je pored ostalog Milica Ivković u četvrtak.

Pročitajte još:

Takođe, advokati porodica oštećenih ispričali su nakon ročišta u petak da porodice zaslužuju da znaju istinu, te je tom prilikom zatraženo da se utvrdi da li je istina, i ako jeste, zbog čega su ovi kamioni bili u kući potpukovnika Radiše Blažića. Takođe, otkriven je i serijski broj automatske puške iz koje je Uroš Blažić pucao i roditelji za nju tvrde da je pripadala Vojsci Srbije, pa su branioci oštećenih tražili da se utvrdi kojoj jedinici.

Ko je Radiša Blažić?

Radiša Blažić, otac je masovnog ubice Uroša, zaposlen je u Ministarstvu odbrane, odnosno u Vojsci Srbije, a kako je ispričao ranije u tužilaštvu, od 2008. godine ima čin pukovnika i to kao načelnik vojnog arhiva u Beogradu. Njemu se na teret stavlja da je neovlašćeno nabavio veću količinu oružja, a prilikom analiza njegov DNK pronađen je na oružju koje je Uroš Blažić koristio za izvršenje krivičnog dela.

Foto: Jovan Mladenović/Nova.rs

Tokom svoje odbrane, koju je izneo u sredu, negirao je krivična dela koja mu se stavljaju na teret, što je učinio i na saslušanju u tužilaštvu, rekavši da ne zna odakle je oružje koje je nađeno u njegovoj kući. Tvrdio je da je za deo oružja pokazao dozvolu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a da oružje za koje nema dozvolu, nije znao da ima u kući.

Podsećanja radi, policija je pronašla i zaplenila, između ostalog i automatsku pušku sa mahanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača „Zastava“, model M70 AB2, pištolj marke „Tokarev TT-33“, kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće.

Foto:MUP

Na taj način je omogućio svom sinu, kome je kuću u Šepšinu dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće i džak peska. Istu automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio 4. maja tokom masakra. Upravo na oružju koje je mlađi Blažić koristio, nađen je DNK njegovog oca Radiše.

Foto: MUP Srbije

O korišćenju oružja u porodici Blažić govorile su brojne porodice ubijenih. Tvrdili su da je upotreba oružja obavezna na svakom njihovom slavlju, da se čak puca rafalnom paljbom, a da se i sam Radiša hvalio kako poseduje toliko oružja da, ukoliko bi sutra izbio rat, mogao bi da pobije pola Dubone.

Foto:MUP

„Svi su se smejali i niko nije shvatio ozbiljno“, rekla je Milica Ivković.

Foto: MUP Srbije

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja Ministarstvu odbrane da li će se izjašnjavati o tri kamiona i poseti vojne policije u kući porodice Blažić, ali do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Bonus video: Izjave advokata posle suđenja Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare